ΤτΕ: Θετικές οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζών, αλλά οι προκλήσεις παραμένουν – Η εικόνα στα NPLs
- 22/10/2024, 14:20
- SHARE
Ο ελληνικός τραπεζικός τομέας εμφανίζεται σε καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσει πιθανά σοκ, σύμφωνα με την Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της ΤτΕ. Το πρώτο εξάμηνο του 2024 οι τράπεζες κατέγραψαν κέρδη 2,3 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω αύξησης εσόδων από τόκους και προμήθειες.
Παρά τις θετικές προοπτικές, παραμένουν προκλήσεις, όπως η υψηλή αναλογία μη εξυπηρετούμενων δανείων (6,9%) και η ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης των επενδύσεων. Εξωγενείς παράγοντες όπως γεωπολιτικοί κίνδυνοι και κυβερνοεπιθέσεις αποτελούν πιθανές απειλές για τη σταθερότητα του τομέα.
Η έκθεση τονίζει ότι για να επιτευχθεί μακροπρόθεσμη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, είναι απαραίτητο να συνεχιστούν οι προσπάθειες εκκαθάρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και να εφαρμοστούν οι κατάλληλες μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν την πλήρη σύγκλιση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.
Συγκεκριμένα, το 2024, οι ελληνικές τράπεζες συνέχισαν την ανοδική τους πορεία, καταγράφοντας σημαντικά κέρδη. Η σταθερή αύξηση των εσόδων από τόκους και προμήθειες, ιδίως στον τομέα των πληρωμών και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, οδήγησε σε θετικά αποτελέσματα. Ωστόσο, το τραπεζικό σύστημα πρέπει να προχωρήσει σε περαιτέρω εκκαθάριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς ο σχετικός δείκτης παραμένει πολλαπλάσιος του ευρωπαϊκού μέσου όρου (2,3%).
Η οικονομική σταθερότητα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εξωτερικούς παράγοντες, όπως οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι αλλαγές στις διεθνείς χρηματαγορές. Παράλληλα, οι τράπεζες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή και η κυβερνοασφάλεια για να διασφαλίσουν την ασφαλή και αποτελεσματική λειτουργία τους.
Η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένει ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 2,2% το 2024, ελαφρώς χαμηλότερη από το 2,3% του 2023, με τις επενδύσεις να διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης.
Η έκθεση καταλήγει ότι η πλήρης εκμετάλλευση των πόρων του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα ενισχύσει τη συνολική παραγωγικότητα και θα προωθήσει τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.