TUTTOFOOD: Η αγροδιατροφή παίρνει τα πάνω της
- 23/10/2021, 10:11
- SHARE
Αποστολή στο Μιλάνο
Τελικά κάτι έχει αρχίσει να κινείται στο food industry μιας και οι μεγάλες εκθέσεις έχουν αρχίσει να παίρνουν μπρος. Το έναυσμα έδωσε η Anuga, η μεγαλύτερη έκθεση τροφίμων και ποτών στον κόσμο που διεξήχθη πριν από λίγες ημέρες στην Κολωνία, με τους Ιταλούς να παίρνουν αυτή τη φορά τη σκυτάλη στην TUTTOFOOD, επιβεβαιώνοντας πως η πανδημία, ναι μεν πάγωσε για λίγο τις εκθεσιακές δραστηριότητες, δεν ήταν όμως ικανή να περιορίσει τις επιχειρήσεις που θέλουν διακαώς να επικοινωνήσουν τα νέα προϊόντα τους.
Καφέδες, ζυμαρικά, αφεψήματα, τσάι, είδη ζαχαροπλαστικής, ζύμες για είδη φούρνου, μέχρι και παγωτά είναι μερικά από τα είδη που παρουσιάζουν τα 2.700 brands από 50 χώρες που συμμετέχουν στην έκθεση.
Οι Ιταλοί, παίζουν στην έδρα τους επενδύοντας πολύ σε έναν τομέα, που έτσι και αλλιώς, έχει αφήσει το αποτύπωμα του παγκοσμίως. Μάλιστα οι εκτιμήσεις τους είναι πως μέχρι το τέλος του 2021 οι εξαγωγές ιταλικών αγρό-προϊόντων θα έχουν ξεπεράσει το κατώφλι των 50 δις ευρώ, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι 2,4%-4,6% μέχρι το 2024.
Γεύση από Ελλάδα
Η ελληνική παρουσία στην TUTTOFOOD που λαμβάνει χώρα στο Μιλάνο και θα διαρκέσει από τις 22 έως και τις 26 Οκτωβρίου, είναι ικανοποιητική με τους Έλληνες εκθέτες να δηλώνουν δυνατοί όσον αφορά τις εξαγωγές και παράλληλα έτοιμοι να ξεκλειδώσουν νέες αγορές.
Άλλωστε εδώ έχουν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν με αγοραστές όχι μόνο από την Ευρώπη, αλλά από τη Βόρεια & τη Νότια Αμερική, όπως επίσης και από τη Μ. Ανατολή που βρίσκονται για να παρακολουθήσουν από κοντά τα ευρωπαϊκά trends.
«Το ελληνικό ελαιόλαδο είναι πολύ δυνατό σε γεύση και ποιότητα. Ο δείκτης του εξαιρετικά παρθένου αγγίζει το 80% κάτι που δεν μπορεί κανείς να βρει στα αντίστοιχα ιταλικά και ισπανικά ελαιόλαδα. Παράγουμε ως εταιρεία, 18.000-22.000 ελαιόλαδο το χρόνο και έχουμε παρουσία σε 7 χώρες της Ευρώπης και εκπροσώπηση μέσω συνεργατών σε ΗΠΑ, Καναδά και ΗΑΕ. Στόχος μας μέσα από τέτοιου είδους εκθέσεις είναι να κάνουμε, όσο το δυνατόν περισσότερες, επαφές και να ανοίξουμε νέες αγορές» λέει στο Fortune , ο κ. Ιωάννης Καμπούρης, Managing Director της E-LA-WON, η οποία έχει στο ενεργητικό της περισσότερες από 100 διεθνείς διακρίσεις και έχει μελετηθεί ως case study από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και την ΑΣΟΕ.
Την TUTTOFOOD επέλεξε για να κάνει το ντεμπούτο της και η Ertha, μια ελληνική εταιρεία που παράγει αφεψήματα με βάση την κάνναβη. Παρότι δεν έχει κλείσει ούτε έναν χρόνο ζωής, έχει ήδη στη «φαρέτρα» της 7 κωδικούς αφεψημάτων, για κρύα και ζεστά ροφήματα, ενώ μέσα στον Νοέμβριο ετοιμάζεται να λανσάρει 4 νέους κωδικούς στην κατηγορία του τσαγιού.
«Η κάνναβη αποτελεί μια από τις 5 μεγαλύτερες τάσεις παγκοσμίως στον τομέα της ευεξίας. Η αξία της υπολογίζεται ότι μέχρι το 2028 θα αγγίξει τα 56 δις δολάρια από 2,2 δις δολάρια που ήταν το 2020. Μας ενδιαφέρουν πολύ οι εξαγωγές. Έχουμε μπει ήδη στις αγορές της Κύπρου και της Γαλλίας και στόχος μας είναι η Δυτική Ευρώπη και η Β. Αμερική» λέει χαρακτηριστικά ο Κώστας Βαλκανάς, Co-Founder της Ertha.
Ακόμα όμως και τα μοναστήρια φαίνεται να αναγνωρίζουν την εξωστρέφεια ως μονόδρομο για την ανάπτυξη των προϊόντων τους. Χαρακτηριστική περίπτωση η εταιρεία Monastic που προωθεί μέλι, ελιές, λάδι, αφεψήματα και γλυκά του κουταλιού από διαφορά μοναστήρια της Ελλάδας.
«Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχουμε σε διεθνή έκθεση καθώς τώρα ξεκινάμε τις εξαγωγές. Από το 2018 μπήκαμε και στο κομμάτι των φυσικών καλλυντικών. Θέλουμε για αρχή να μπούμε σε Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο και Γαλλία. Η TUTTOFOOD μας δίνει τη δυνατότητα να γίνουμε ορατοί στο εξωτερικό» τονίζει η Anny Dogramadjian από την εταιρεία Monastic.
Προσθέτει πως το μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων προέρχονται από μοναστήρια της Χαλκιδικής, καθώς επίσης από τις Σέρρες, τη Λάρισα και την Κρήτη.
Όπως ειπώθηκε στην έκθεση, το momentum είναι κατάλληλο για επενδύσεις σε καινοτόμα προϊόντα στον χώρο του τροφίμου, δεδομένης και της ανάπτυξης που αναμένεται να σημειωθεί τα επόμενα χρόνια, τόσο στην εστίαση, όσο και στη βιομηχανία της φιλοξενίας. Στα παραπάνω στοιχεία να προσθέσουμε και την σταδιακή άνοδο του παγκόσμιου πληθυσμού που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ζήτηση αγαθών, με τη διαφορά όμως ότι ο καταναλωτής θα προκρίνει εκείνα που χαρακτηρίζονται για την υψηλή διατροφική τους αξία και παράλληλα προωθούν τη μακροζωία του.