Το Twitter «χαλάει» το Twitter;
- 15/09/2013, 16:55
- SHARE
Υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν πως στην προσπάθειά του να γίνει πιο δημοφιλές, το Twitter χάνει τον αρχικό του χαρακτήρα.
του Νταν Μίτσελ
Καθιστώντας ευκολότερο το να ακολουθούν συζητήσεις, το Twitter ενθαρρύνει τους χρήστες του να χρησιμοποιούν την υπηρεσία για κάτι άλλο πέρα από την βασική λειτουργία του. Ίσως αυτό να είναι καλή ιδέα για την εταιρεία, αλλά όχι για όσους χρησιμοποιούν το Twitter για να παρακολουθούν ειδήσεις.
Το Twitter προσπαθεί να ελκύσει πολλούς περισσότερους χρήστες και να κρατήσει αυτούς που ήδη έχει. Σε αυτήν την προσπάθεια όμως, η εταιρεία ρισκάρει να «χαλάσει» την ίδια την πλατφόρμα, τουλάχιστον στα μάτια όσων από μας το Twitter αποτελεί μία συνεχώς ανανεούμενη πηγή ειδήσεων και πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο.
Όσοι το χρησιμοποιούν με αυτόν τον ενημερωτικό σκοπό κατά νου, συνιστούν πλέον μια διαρκώς συρρικνούμενη μειοψηφία, καθώς ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται στην πλατφόρμα για να χαζολογούν ή να «γκρινιάζουν». Οι «τσακωμοί του Twitter» φέρνουν προφανώς περισσότερο κόσμο στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης σε σχέση, π.χ., με συνδέσμους σε άρθρα που αφορούν τη Συρία ή την κλιματική αλλαγή. Όμως, για εκείνους που χρησιμοποιούν το Twitter ως πηγή ενημέρωσης και όχι ως πλατφόρμα ασαφών «συζητήσεων», η κακοφωνία αυτή αποτελεί χάσιμο χρόνου και χαλάει την εμπειρία χρήσης.
Διαβάστε ακόμη: Τα 10 δημοφιλέστερα ελληνικά brands στο Twitter
Το Twitter εισήγαγε αλλαγές που καθιστούν ευκολότερες τις συζητήσεις σε διάταξη view, κάνοντας την υπηρεσία πιο φιλική σε ανθρώπους που θέλουν να παρακολουθούν τσακωμούς μέσα από την πλατφόρμα. Κι ας είμαστε ειλικρινείς: σε όλους μας αρέσει να παρακολουθούμε πού και πού τέτοιους τσακωμούς, ειδικά αν σε αυτούς εμπλέκονται γνωστά πρόσωπα. Πλέον, οι συζητήσεις ταξινομούνται ως νήμα σε χρονολογική σειρά. Προηγουμένως, ήταν σχεδόν αδύνατο να παρακολουθήσει κάποιος συζητήσεις επειδή δεν ήταν σαφές ποιο tweet συνιστούσε άμεση απάντηση σε ποιο άλλο tweet. Η διάταξη συζήτησης λύνει το εν λόγω πρόβλημα.
Καθιστά επίσης το Twitter μέσο εξαιρετικά παρεμφερές με το Facebook, κάτι που -σύμφωνα με τον Ομ Μάλικ- συνιστά το τελευταίο βήμα προς την ομογενοποίηση των social media. Έχοντας προσθέσει στην υπηρεσία φωτογραφίες, βίντεο από το Vine και μουσική, η προσθήκη συζητήσεων είναι «το τελευταίο βήμα στην προσπάθεια του Twitter να γίνει σαν το Facebook».
Η νέα προσθήκη, που μοιάζει με μία ενότητα σχολίων, έχει επίσης όριο τους 140 χαρακτήρες. Και είναι ακριβώς αυτό το στοιχείο που καθιστά το Twitter τόσο εκνευριστικό για κάποιους χρήστες, όταν ακολουθούν χρήστες που επιμένουν να χρησιμοποιούν τους λογαριασμούς τους για συζητήσεις.
Όποια κι αν ήταν η αρχική πρόθεση του Twitter, το όριο των χαρακτήρων και ο τρόπος που λειτουργεί η υπηρεσία την καθιστούν ιδανική για το ανέβασμα ειδήσεων και συνδέσμων. Το Facebook προσφέρει μεγαλύτερες δυνατότητες σκέψης και ουσίας. Ακόμα και στη διάταξη συζήτησης, οι χρήστες είναι εξαιρετικά περιορισμένοι ως προς τις ιδέες που μπορούν να εκφράσουν. Το Twitter είναι μία εγγενώς «ρηχή» πλατφόρμα για συζήτηση, και έτσι οι ίδιες οι συζητήσεις τείνουν να είναι κι αυτές «ρηχές».
Αυτός είναι ίσως κι ο λόγος που τόσοι πολλοί άνθρωποι θέλουν να συζητούν και να σχολιάζουν εκεί. Είναι τόσο εύκολο να είσαι προχειρόλογος – η δυνατότητα να μην εξηγείς τις ιδέες σου αφού τις έχεις διατυπώσει και να θεωρείσαι δικαιολογημένος γι’ αυτό, είναι ενσωματωμένη στην καρδιά του συστήματος.
Διαβάστε ακόμη: Τα 10 δημοφιλέστερα brands του κόσμου στο Twitter
Υπάρχει σχετικά μικρή διαφορά ανάμεσα σε έναν «χαζό» που εκφράζει μία σκέψη σε 140 χαρακτήρες και σε έναν «έξυπνο» που κάνει το ίδιο. Ένας εξυπνότερος άνθρωπος που θέλει να εξηγήσει μία ιδέα πρέπει να επεκτείνει τη σκέψη του σε πολλά tweets, και η παρουσίαση τότε γίνεται δυσάρεστη. Γιατί να μην εκφράζονται αυτές οι σκέψεις συνεκτικά και όλες μαζί, σε ένα blog ή στο Facebook ή στο Google Plus, και μετά να ανεβαίνει ένας σύνδεσμος στο Twitter;
Όποιος κι αν είναι ο λόγος, οι άνθρωποι φαίνεται ότι προσκολλούνται στο Twitter γι’ αυτόν τον λόγο. Για τους υπόλοιπους σαν κι εμάς, το ιδανικό θα ήταν κάτι σαν ένα «Twitter για επαγγελματίες», όπου δεν θα επιτρεπόταν τίποτε άλλο εκτός από ένα σύνδεσμο και μία σύντομη περιγραφή.
Κάτι τέτοιο δε φαίνεται πιθανό, τουλάχιστον όχι σύντομα. Ευτυχώς, όμως, το Twitter παραμένει εξαιρετικά εξατομικευμένο. Η εμπειρία κάθε χρήστη είναι διαφορετική. Κάποιος που περνά τη μέρα του ανεβάζοντας tweets για το «πώς πρέπει να κουνάς αισθησιακά τα οπίσθιά σου όταν χορεύεις», ακολουθεί πολύ διαφορετικούς λογαριασμούς από κάποιον που περνά τη μέρα του παρακολουθώντας τις εξελίξεις στη Συρία.
Αν έχετε εκνευριστεί από όλο αυτό το κουβεντολόι (ή από τους μανιακούς του Twitter που ανεβάζουν δεκάδες ή και εκατοντάδες tweets κάθε μέρα), καλό θα ήταν να ακολουθείτε λιγότερους προσωπικούς λογαριασμούς και περισσότερους θεσμικούς.
Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι που ποστάρουν συνδέσμους σε εξαιρετικό περιεχόμενο τείνουν επίσης να εμπλέκονται σε συζητήσεις που ίσως να μην είναι τόσο ενδιαφέρουσες για σας. Δεν είναι εύκολη επιλογή, αλλά ίσως είναι καλύτερο να τους κάνετε unfollow και να τους μιλήσετε σε ένα πλαίσιο όπου οι σκέψεις μπορούν να εκφραστούν χρησιμοποιώντας κάτι παραπάνω από 2-3 σύντομες προτάσεις τη φορά.