Τζανάκης: Πότε θα κορυφωθεί το τρίτο κύμα της πανδημίας- Πότε αναμένεται αποκλιμάκωση

Τζανάκης: Πότε θα κορυφωθεί το τρίτο κύμα της πανδημίας- Πότε αναμένεται αποκλιμάκωση
Φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020 και εικονίζει την Κατερίνα Κοντού, μεταπτυχιακή φοιτήτρια και μέλος της ερευνητικής ομάδας που μελετά τα λύματα της Αττικής, να μεταγγίζει το δείγμα σε δοκιμαστικούς σωλήνες, στο εργαστήριο της Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Αθήνα, Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου 2020. Στη συνέχεια γίνεται η λύση του δείγματος και έπειτα ο καθαρισμός και η απομόνωση του γενετικού υλικού του κορονοϊού. Επομένως το δείγμα παραλαμβάνεται και περνά από μια διαδικασία από καθαρισμούς έτσι ώστε να παραλάβουν μόνο το γενετικό υλικό της Covid-19. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η προσθήκη αντιδραστηρίων για τον προσδιορισμό του ιικού φορτίου του ιού. Η προσθήκη των αντιδραστηρίων γίνεται σε έναν ειδικό χώρο που λέγεται hood για να αποφευχθούν οι επιμολύνσεις. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τι είπε για την πίεση στα νοσοκομεία.

Το τρίτο κύμα της πανδημίας αναμένεται να κορυφωθεί αυτή την εβδομάδα, θεωρεί ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης και αντιπρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας Νίκος Τζανάκης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο καθηγητής έκανε λόγο για σαφή επιβράδυνση της αύξησης κρουσμάτων, υπό την έννοια ότι τα αυτά κυμαίνονται σταθερά από 2.200- 3.000.

Ο κ. Τζανάκης αναφέρθηκε εκ νέου στην εκτίμηση του πως αποκλιμάκωση θα δούμε από τις 20/3 και μετά υπενθυμίζοντας πως με βάση το μοντέλο το οποίο και έχει επεξεργαστεί στις 5-6/3 θα βιώναμε την κορύφωση της πανδημίας αλλά αυτό μετατέθηκε λόγω των μεταλλάξεων.

«Στο νέο τρέξιμο του μοντέλου πραγματικά είδαμε ότι η κορύφωση θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα αυτή την εβδομάδα» εξήγησε προσθέτοντας πως σε κάθε περίπτωση τα κρούσματα δεν θεωρείται πιθανό να είναι πολλά περισσότερα απ’ όσα βλέπουμε μέχρι τώρα. «Εκτιμούμε ότι θα είναι μικρές οι αλλαγές» είπε προσθέτοντας ωστόσο πως υπάρχει μικρό αλλά υπαρκτό ενδεχόμενο για μια ή δύο μέρες να παρατηρηθεί και αριθμός κρουσμάτων κοντά στις 3.000. «Από εκεί και μετά θα αρχίσει η σταδιακή, αργή μεν αλλά σταδιακή, αποκλιμάκωση. Θα αρχίσει να αποσυμφορίζεται το σύστημα» είπε επισημαίνοντας πως το κύριο ζητούμενο είναι ακριβώς η μείωση στην πίεση του υγειονομικού συστήματος.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, από εκεί κι έπειτα, σε περιθώριο μιας εβδομάδας, θα αρχίσουμε να βλέπουμε σαφή υποχώρηση των εισαγωγών ασθενών με κορωνοϊό σε νοσοκομεία.

Ο κ. Τζανάκης ξεκαθάρισε πως το παραπάνω θα αφορά τις απλές κλίνες και όχι τις κλίνες ΜΕΘ όπου εκεί η αποσυμφόρηση αναμένεται να συμβεί λίγο αργότερα τονίζοντας σε κάθε περίπτωση με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα ενδεχομένως να ξεπεράσουμε τον αριθμό των 600 ασθενών σε κλίνες ΜΕΘ, «με πιθανότητα προσέγγισης προς τις 620- 650».