Τζορτζ Μπους: «Η ενωμένη Γερμανία εκπλήρωσε τις προσδοκίες μου»
- 08/11/2014, 12:42
- SHARE
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, περιγράφει στο μικρόφωνο της DW πως βίωσε τα ιστορικά γεγονότα του 1989 και την ημέρα της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου προ 25ετίας.
Ο Τζορτζ Χέρμπερτ Ουόκερ Μπους έζησε το ιστορικό γεγονός της πτώσης του Βερολίνου στις 9 Νοεμβρίου 1989 από τον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ. Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στην DW, παρότι τα γεγονότα του είχαν προκαλέσει ενθουσιασμό, απέφυγε να προβεί σε βεβιασμένες δηλώσεις, εκτιμώντας ότι οι περιστάσεις απαιτούσαν προσεκτικές κινήσεις εν αναμονή της αντίδρασης του πρώην σοβιετικού προέδρου Γκορμπατσόφ αλλά και των αντιπάλων του στην πρώην Σοβιετική Ένωση.
Ο αμερικανός πρώην πρόεδρος (από το 1989 έως το 1993) διηγείται στο μικρόφωνο της DW τις κοινές προσπάθειες που κατέβαλε με τον πρώην γερμανό καγκελάριο Χέλμουτ Κολ προκειμένου να πείσει τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ για την ανάγκαιότητα της γερμανικής επανένωσης και της ένταξης της ενιαίας πλέον Γερμανίας στο ΝΑΤΟ. «Καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια να υιοθετήσουμε έναν εποικοδομητικό τόνο στη συζήτηση περί επανένωσης και να επιδείξουμε τη βούλησή μας για συνεργασία. Δεν θέλαμε σε καμία περίπτωση η επανένωση (σ.σ. της Γερμανίας) και μία νέα, ενωμένη και ελεύθερη Ευρώπη να αποβούν σε βάρος άλλων εθνών. Η Ανατολή και η Δύση θα έπρεπε να εμπλακούν ισότιμα σε αυτή τη διαδικασία. Είχαμε επίγνωση ότι στις επικείμενες αλλαγές δεν επιτρεπόταν να υπάρχουν νικητές και ηττημένοι», υπογραμμίζει ο αμερικανός πρώην πρόεδρος.
Ο Τζορτζ Μπους εκτιμά ότι το δυσκολότερο όλων ήταν η απόφαση για το αν θα έπρεπε να υποστηριχθεί το εγχείρημα της επανένωσης των δύο Γερμανιών. Ωστόσο, η λήψη αυτής της απόφασης διευκολύνθηκε τελικά από τη στενή και έμπιστη σχέση του ίδιου με τον καγκελάριο Κολ.
Αισιοδοξία για τον άξονα ΗΠΑ – Γερμανία
Σε ομιλία του στις 2 Οκτωβρίου 1989, απευθυνόμενος στον γερμανικό λαό, είχε δηλώσει ότι σε ένα κόσμο χωρίς Τείχος η Γερμανία θα μπορέσει να συνεισφέρει χωρίς περιορισμούς στην ειρήνη και στη σταθερότητα στον κόσμο. Ανταποκρίθηκε όμως η Γερμανία στις προσδοκίες του αμερικανού πρώην προέδρου; «Ναι, και με το παραπάνω. Είναι απλά θαυμάσιο να βλέπει κανείς πως η Γερμανία ανταποκρίθηκε στις προκλήσεις σε συνάρτηση με την ένωση και σήμερα διαδραματίζει ηγετικό ρόλο σε έναν μεγάλο αριθμό περιφερειακών και παγκόσμιων θεμάτων».
Ο Τζορτ Μπους εκτιμά ότι ο άξονας Βερολίνο – Ουάσιγκτον θα μπορέσει να ανταποκριθεί στην αντιμετώπιση των διεθνών προκλήσεων. Όπως δήλωσε, «είμαι αισιόδοξος σε ό,τι αφορά το κοινό μέλλον των ΗΠΑ και της Γερμανίας. Διότι είμαι πεπεισμένος ότι στις δύο χώρες υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που γνωρίζουν ότι μπορούμε ως σύμμαχοι και εταίροι να πετύχουμε πολύ περισσότερα από ό,τι ο καθένας ξεχωριστά».
Ο 90χρονος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ απέφυγε να κάνει συστάσεις για εμπλοκή της Γερμανίας στις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, τονίζοντας ότι αυτό είναι εσωτερικό ζήτημα της γερμανικής κυβέρνησης, με τις σχετικές αποφάσεις να βρίσκονται στα χέρια της καγκελαρίου Μέρκελ και των συμβούλων της.
Με αφορμή τα πρόσφατα «σύννεφα» στις σχέσεις ΗΠΑ και Γερμανίας μετά τις αποκαλύψεις για τη δράση της αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών NSA, που έφτασε να παρακολουθεί ακόμη και το κινητό της ίδιας της γερμανίδας καγκελαρίου, ο Τζορτζ Μπους εξέφρασε την ελπίδα «η επέτειος της πτώσης του Τείχους θα ξαναφέρει και πάλι περισσότερο στη συνείδηση τη σημασία της συνεισφοράς του αμερικανικού λαού και της κυβέρνησής του στη Γερμανία και στην ευημερία της – όχι μόνο από το 1989 αλλά και από το 1945».
Gero Schließ / Άρης Καλτιριμτζής
Πηγή: Deutsche Welle