UBS: Αύξηση 60% στην παγκόσμια ζήτηση για τρόφιμα έως το 2050- Πώς θα επηρεαστεί η παγκόσμια αγορά
- 16/09/2019, 16:44
- SHARE
Κατά 60% αναμένεται να αυξηθεί η παγκόσμια ζήτηση για τρόφιμα έως το 2050, σύμφωνα την UBS, καθώς 2 δισεκατομμύρια επιπλέον άτομα θα προστεθούν στους κατοίκους του πλανήτη μας.
Σύμφωνα με την έκθεση της UBS, η τρέχουσα χρήση των βασικών προϊόντων στον κόσμο δεν είναι βιώσιμη, γι’ αυτό και οι αγορές έχουν υποχρέωση να συνειδητοποιήσουν την κατεπείγουσα ανάγκη για την υιοθέτηση τακτικών που θα συνδράμουν στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που ενέχει η κλιματική αλλαγή, αλλά και οι σημαντικές τεχνολογικές καινοτομίες και οι μετατοπίσεις στις καταναλωτικές προτιμήσεις.
Ο μετασχηματισμός των αγορών των εμπορευμάτων πρόκειται, δίχως άλλο, να δοκιμάσει τα οικονομικά μοντέλα των χωρών που παράγουν βασικά προϊόντα. Επομένως, θα εκθέσει τις διαρθρωτικές αδυναμίες τους, εξαναγκάζοντας τις κυβερνήσεις να αναζητήσουν νέες ευκαιρίες. Πολλές χώρες, όπου παράγονται βασικά αγαθά, οφείλουν να προετοιμάσουν κατάλληλα την οικονομία τους για την ομαλή μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με γνώμονα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ομοίως, ουκ ολίγες εταιρείες ενδέχεται να αδυνατούν πλέον να λειτουργήσουν με τις συνήθεις πρακτικές, ερχόμενες αντιμέτωπες με τις συνέπειες της μετατόπισης στην ενεργειακή μετάβαση. Τόσο οι επενδυτές όσο και οι επιχειρηματίες θα χρειαστεί επίσης να επανεξετάσουν τις στρατηγικές τους, προκειμένου να επωφεληθούν από τις πολυάριθμες ευκαιρίες και προκλήσεις και, ταυτόχρονα, να διαχειριστούν τους κινδύνους που ξεπροβάλλουν.
Αύξηση αναμένεται να υπάρξει στον τομέα της ενέργειας, καθώς η εκτοπισμένη ζήτηση για ορυκτά καύσιμα θα μπορούσε να υπερβεί την τρέχουσα αμερικανική ζήτηση πετρελαίου κατά περίπου 21 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως έως το 2040, ποσό που σήμερα ισοδυναμεί με πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια την ημέρα
«Οι αγορές βασικών προϊόντων βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο, γεγονός που παρουσιάζει τόσο κινδύνους όσο και ευκαιρίες για τους επενδυτές. Ο αυξανόμενος πληθυσμός, ιδιαίτερα στις αναδυόμενες αγορές, απαιτεί ριζικά διαφορετικές προσεγγίσεις, για παράδειγμα στην παραγωγή τροφίμων, και πιστεύουμε ότι και μόνο αυτή μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων», δήλωσε ο Ali Janoudi, επικεφαλής για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρικής στην UBS Global Wealth Management.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, παράγονται και καταναλώνονται ετησίως βασικά αγαθά αξίας περίπου 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, γεγονός που ανάγει τον τομέα αυτόν στον μεγαλύτερο και, ενδεχομένως, στον πλέον σημαντικό παγκοσμίως.