UBS: Η καταιγίδα Τραμπ αλλάζει το επενδυτικό τοπίο – Οι επιπτώσεις των δασμών στις αγορές το 2025
- 03/04/2025, 12:45
- SHARE

Η UBS προειδοποιεί για τις δραματικές συνέπειες των δασμών του Τραμπ, που ενδέχεται να ανατρέψουν το επενδυτικό τοπίο.
Πιο συγκεκριμένα, οι προτάσεις του Τραμπ αναμένεται να αυξήσουν τον σταθμισμένο μέσο όρο των δασμών στις εισαγωγές των ΗΠΑ από 2,5% στο τέλος του 2024 σε 24%, επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από τη δεκαετία του 1920. Το μέγεθος των «ανταποδοτικών» δασμών ανά χώρα όσο και η έκταση των χωρών στις οποίες επιβλήθηκαν ήταν μεγαλύτερα από ό,τι πολλοί ανέμεναν. Το δε γεγονός ότι προστίθενται σε έναν γενικό δασμό 10% αποτελεί επιπλέον σοκ.
H εν λόγω εξέλιξη θα μπορούσε να επιδεινώσει σημαντικά τον συνδυασμό ανάπτυξης και πληθωρισμού στις ΗΠΑ και την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας τον επόμενο χρόνο.
Σύμφωνα με τη UBS, το πραγματικό ΑΕΠ των ΗΠΑ το 2025 θα υποστεί πλήγμα 1,5-2 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αγγίξει το 5%. Το μέγεθος της ζημιάς που μπορεί να προκληθεί στην αμερικανική οικονομία καθιστά λογικά απίθανο να διατηρηθούν αυτοί οι δασμοί μακροπρόθεσμα. Αυτό μας οδηγεί στο επόμενο σημείο.
Ο «Δείκτης Φόβου Δασμών» της ελβετικής τράπεζας (Tariff Fear Gauge) βρισκόταν στο 11 για τις αμερικανικές μετοχές και στο 46 για τις ευρωπαϊκές, σύμφωνα με τα δεδομένα της 2ας Απριλίου.
Ο δείκτης αυτός υπολογίζει τις αποδόσεις των εταιρειών που επηρεάζονται από τους δασμούς στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, εξαιρώντας επιδράσεις από μακροοικονομικές μεταβλητές όπως η ανάπτυξη, τα πραγματικά επιτόκια, τα πιστωτικά περιθώρια ή οι προσδοκίες πληθωρισμού.
Μέχρι χθες, οι αγορές θεωρούσαν τους δασμούς απλώς ως διαπραγματευτικό εργαλείο, όχι ως πολιτική. Υπάρχει πιθανότητα οι «ανταποδοτικοί» δασμοί να μειωθούν μέσω διαπραγματεύσεων, αλλά ο γενικός δασμός 10% δείχνει ότι η κυβέρνηση Τραμπ θεωρεί τους δασμούς βασικό μηχανισμό για τη μεταμόρφωση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων με την παγκόσμια οικονομία.
Οι ελπίδες για ταχεία αποκλιμάκωση προσκρούουν επίσης α) στην ισχυρή πιθανότητα αντιποίνων από τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ και β) στη δυσκολία διαπραγμάτευσης της μείωσης των μη δασμολογικών εμποδίων, τα οποία, σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση, περιλαμβάνουν εγχώριους φόρους, συναλλαγματικά επίπεδα και άλλους κανονισμούς.
Μετοχές: Κακό κλίμα, αλλά υψηλές αποτιμήσεις, προσδοκίες και ροές
Ορισμένοι δείκτες επενδυτικού κλίματος, όπως ο δείκτης AAII, βρίσκονται σε ακραία αρνητικά επίπεδα. Ωστόσο, «oι αποτιμήσεις των μετοχών και τα περιθώρια των πιστωτικών αγορών δεν αντανακλούν τη γενικευμένη αρνητικότητα που καταγράφεται στον δείκτη AAII» σημειώνει η UBS.
Το σημαντικότερο είναι ότι τα δεδομένα από τα τέσσερα μεγαλύτερα ETF των ΗΠΑ δείχνουν πως, παρά το αρνητικό κλίμα, οι επενδυτές συνεχίζουν να «αγοράζουν στη διόρθωση», επεκτείνοντας μια στρατηγική που απέδωσε στις πτώσεις του τρίτου τριμήνου του 2022 και του 2023.
Σε κάθε περίπτωση, οι κίνδυνοι για τα εταιρικά κέρδη και τις αποτιμήσεις είναι καθοδικοί. Οι βελτιώσεις στην παραγωγικότητα λόγω AI μπορεί να είναι θετικές μακροπρόθεσμα, αλλά προς το παρόν οι δασμοί επιβραδύνουν την ανάπτυξη, ενώ η αβεβαιότητα γύρω από τις επενδύσεις των επιχειρήσεων και τις ταμειακές ροές ενδέχεται να οδηγήσει σε διεύρυνση των πιστωτικών περιθωρίων. Κάθε άνοδος 100 μονάδων βάσης στα πιστωτικά περιθώρια των ΗΠΑ έχει ιστορικά μειώσει τον πολλαπλασιαστή αποτίμησης των μετοχών κατά 1,5 φορές.
Σε αυτό το πλαίσιο, «Βλέπουμε τον δείκτη S&P 500 να στοχεύει βραχυπρόθεσμα τις 5.300 μονάδες, αλλά αν η αβεβαιότητα γύρω από τους δασμούς συνεχιστεί ή οι διαπραγματεύσεις με τους εμπορικούς εταίρους αποτύχουν, τότε το ενδεχόμενο να πέσει κάτω από τις 5.000 μονάδες γίνεται ρεαλιστικό. Η πιθανότητα οι αμερικανικές μετοχές να εισέλθουν σε bear market αυξάνεται».
Αγορά συναλλάγματος
Οι περίοδοι πίεσης στις αγορές ιστορικά ήταν θετικές για το δολάριο. «Τα τελευταία 25 χρόνια, σε εβδομάδες κατά τις οποίες η μεταβλητότητα των αμερικανικών μετοχών αυξήθηκε κατά 1 τυπική απόκλιση ή περισσότερο, ο δείκτης DXY αυξήθηκε κατά μέσο όρο 0,3% (με την αξία του ευρώ να μειώνεται κατά 0,3%).
Αντίθετα, από τη νίκη του Τραμπ στις εκλογές του 2024, παρόμοιες περίοδοι ανόδου της μεταβλητότητας των μετοχών έχουν δει τον DXY να υποχωρεί κατά 0,5% και το ευρώ να ενισχύεται κατά 0,6%. Αυτό είναι αντίθετο με τις προβλέψεις μας, αλλά μέχρι στιγμής στη δεύτερη προεδρία του Τραμπ, οι νομίσματα των αναδυόμενων αγορών έχουν αποδώσει καλύτερα από ό,τι στο παρελθόν σε περιόδους πίεσης» γράφει η UBS και προσθέτει: «Η ίδια συμπεριφορά παρατηρείται στις αγορές μετοχών της Ευρώπης και της Κίνας, οι οποίες έχουν δείξει χαμηλό ή αρνητικό βήτα στην πτώση του S&P 500.
Η έλλειψη θέσεων σε περιουσιακά στοιχεία εκτός των ΗΠΑ είναι εν μέρει υπεύθυνη για αυτό, αλλά, πιο απλά, είναι πιθανό να έχει ξεκινήσει μια μεγαλύτερη στροφή μακριά από τα αμερικανικά στοιχεία ενεργητικοπυ. Εμείς έχουμε αμφιβολίες για αυτό, καθώς θεωρούμε ότι η χαμηλότερη ανάπτυξη θα βλάψει τα παγκόσμια περιουσιακά στοιχεία περισσότερο από τα αμερικανικά στο μακροπρόθεσμο μέλλον. Για την ώρα, διατηρούμε το 1.12 ως τον στόχο μας για το EUR/USD μέχρι το τέλος του 2025».