UBS: Οι δασμοί θα πλήξουν σφοδρά την ΕΕ – Έρχεται ύφεση και ανάκαμψη τύπου «J»

UBS: Οι δασμοί θα πλήξουν σφοδρά την ΕΕ – Έρχεται ύφεση και ανάκαμψη τύπου «J»
Toronto, Canada-November 9, 2020: UBS Bank Canada sign on the building in Downtown Toronto, Canada. UBS Group AG is a Swiss multinational investment bank and financial services company. Photo: Shutterstock
Ανάπτυξη μόλις 0,5% βλέπει για την ΕΕ ο ελβετικός οίκος το 2025

Παρά τη δημοσιονομική στήριξη μέσω αυξημένων δαπανών για άμυνα και υποδομές, οι πιέσεις από τους δασμούς προοιωνίζονται μια δύσκολη περίοδο για την ΕΕ, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε τεχνική ύφεση στα μέσα του 2025, με την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας να ακολουθεί το σχήμα της καμπύλης J, γράφει σε πρόσφατη έκθεσή της η ελβετική UBS.

Ειδικότερα, οι δασμοί των ΗΠΑ και ένα μεγάλο δημοσιονομικό πακέτο για την ενίσχυση των δημόσιων δαπανών στην άμυνα σε όλη την ΕΕ και στις υποδομές της Γερμανίας καθιστούν αναγκαία μια σημαντική επανεκτίμηση των μακροοικονομικών και πολιτικών προοπτικών για την Ευρώπη, σημειώνει η UBS.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκτιμήσεις

Ως εκ τούτου, «αναθεωρούμε επί τα χείρω την πρόβλεψή μας για την αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης για το 2025 από 0,9% σε 0,5% και για το 2026 από 1,1% σε 0,8%, ενώ αυξάνουμε την εκτίμησή μας για το 2027 από 1,2% σε 1,5%» προσθέτει ο επενδυτικός οίκος. 

Οι επιπτώσεις από τους δασμούς των ΗΠΑ αναμένεται να πλήξουν την ευρωπαϊκή οικονομία έντονα και γρήγορα μέσα στα επόμενα 3-4 τρίμηνα, ενώ τα οφέλη από την ενίσχυση των δαπανών για την άμυνα και τις υποδομές θα εκδηλωθούν με καθυστέρηση αρκετών τριμήνων. Συγκεκριμένα, αναμένεται ότι η αυξημένη δαπάνη στην άμυνα και στις υποδομές της Γερμανίας θα ενισχύσει την ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 30 μονάδες βάσης το 2026 και 40 μονάδες βάσης το 2027, με τον αντίκτυπο να είναι περίπου διπλάσιος στη Γερμανία.

Συνολικά, εκτιμάται ότι αυτό θα οδηγήσει σε ένα μοτίβο τύπου “καμπύλης J”, βάσει του οποίου η οικονομία της Ευρωζώνης αρχικά θα επιβραδυνθεί έντονα — πιθανόν εισερχόμενη σε τεχνική ύφεση στο β΄ εξάμηνο του 2025 — πριν αρχίσει να ανακτά δυναμική στη διάρκεια του 2026 και 2027.

Αυτό αναμένεται να είναι πιο έντονο στη Γερμανία: η ισχυρή εξαγωγική της εξάρτηση την καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτη στους δασμούς των ΗΠΑ βραχυπρόθεσμα, ενώ το μεγάλο δημοσιονομικό πακέτο προβλέπεται να προσφέρει σημαντική στήριξη μεσοπρόθεσμα. Συνεπώς, η Γερμανία πιθανότατα θα αποτελέσει τον βασικό μοχλό της ευρωπαϊκής ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια — τόσο καθοδικά στην αρχή, όσο και ανοδικά στη συνέχεια.

Στη συνέχεια, η UBS αναφέρει: «Συνεχίζουμε να θεωρούμε ένα ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία ως θετικό κίνδυνο (upside risk), αλλά δεν το ενσωματώνουμε στο βασικό μας σενάριο σε αυτή τη φάση — καθώς η έκβαση των διαπραγματεύσεων παραμένει ιδιαίτερα αβέβαιη. Σε προηγούμενες αναλύσεις, είχαμε ποσοτικοποιήσει τον θετικό αντίκτυπο σε 0,5 έως 1 ποσοστιαία μονάδα σε ορίζοντα τριετίας, με σημαντική όμως αβεβαιότητα και καθοδικούς κινδύνους, ανάλογα με τις συνθήκες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νομισματική πολιτική

Σε ό,τι αφορά τη νομισματική πολιτική, υπό το φως των δασμών των ΗΠΑ, γράφει η UBS, η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης τον Απρίλιο και τον Ιούνιο, φθάνοντας στο 2% (επίπεδο ουδετερότητας). Η ΕΚΤ ίσως μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια στο 1,75% τον Ιούλιο, αν και αυτό δεν αποτελεί το βασικό μας σενάριο αυτή τη στιγμή· «θέλουμε πρώτα να δούμε πώς θα εξελιχθούν οι εμπορικές διαπραγματεύσεις, η εμπιστοσύνη, οι συναλλαγματικές ισοτιμίες και οι αποδόσεις των ομολόγων τις επόμενες εβδομάδες» επισημαίνει η τράπεζα και συμπληρώνει: «Αναμένοντας ότι οι μεγάλες δαπάνες για άμυνα και υποδομές θα δημιουργήσουν πληθωριστικές πιέσεις το 2027, θεωρούμε ότι η ΕΚΤ, στα τέλη του 2026, θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης στο 2,5% — ελαφρώς πάνω από το ουδέτερο επίπεδο. Ένα ισχυρότερο ευρώ και υψηλότερες αποδόσεις ομολόγων ενδέχεται επίσης να βοηθήσουν στην επίτευξη της απαραίτητης νομισματικής σύσφιξης ώστε να σταθεροποιηθεί ο πληθωρισμός κοντά στον στόχο του 2% το 2027».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ