UBS: Τα σενάρια για τις εκλογές στις ΗΠΑ – Πώς θα επηρεάσουν οικονομία, μετοχές και ομόλογα στην Ευρώπη

UBS: Τα σενάρια για τις εκλογές στις ΗΠΑ – Πώς θα επηρεάσουν οικονομία, μετοχές και ομόλογα στην Ευρώπη
epa08146957 (FILE) - The logo of Swiss investment bank and financial services company UBS is seen at a bank's branch in St. Moritz, Switzerland, 29 November 2018 (reissued 21 January 2020). UBS released their 4th quarter and full year 2019 results on 21 January 2020, saying their 2019 net profit stood at 4.3 billion USD. EPA/MATTIA SEDDA *** Local Caption *** 54920344 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Oι πιθανότητες να κερδίσει η Κάμαλα Χάρις τον Λευκό Οίκο είναι πλέον μεγαλύτερες από ότι για τον Ντόναλντ Τραμπ, λέει η UBS

Τον νέο του ένοικο αναμένει στις αρχές του επόμενου έτους ο Λευκός Οίκος και οι αγορές τε και οικονομίες ανυπομονούν να τον δουν για να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους, σύμφωνα με τον ελβετικό οίκο UBS.

Επί του παρόντος, οι πιθανότητες να κερδίσει η Κάμαλα Χάρις τον Λευκό Οίκο είναι πλέον μεγαλύτερες από ό,τι για τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά παραμένουν οριακές. 

Άλλωστε οι δημοσκοπήσεις πολλές φορές έχουν… εξοκείλει. Σε κάθε περίπτωση, αυτές οι εκλογές πιθανότατα θα καθοριστούν από μερικές βασικές πολιτείες, σημειώνει η τράπεζα.

Τι θα μπορούσαν να σημαίνουν οι εκλογές για την ευρωπαϊκή οικονομία; 

Σε ό,τι αφορά τους ευρωπαίους επενδυτές, οι επιχειρήσεις και οι πολιτικοί, ο νέος πρόεδρος θα επηρεάσει θέματα όπως το εμπόριο και η άμυνα. Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ τόσο σε εξαγωγές όσο και σε εισαγωγές. Επιπλέον, ο ρόλος της ως προμηθευτής ενέργειας και συναφών προϊόντων στην ΕΕ έχει αυξηθεί σε σημασία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. 

Η προσδοκία της UBS είναι ότι μάλλον δεν θα υπάρξει σημαντική εμπορική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ. Αντίθετα, το επίκεντρο θα βρεθούν πρωτίστως κινήσεις προστατευτισμού των ΗΠΑ που στοχεύουν στην Ευρώπη, κάτι που θα μπορούσε να συμβεί υπό οποιονδήποτε υποψήφιο. Και αυτό δεν αφορά μόνο το διμερές εμπόριο μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ. Η πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Κίνας έχει επίσης επηρεάσει την προσέγγιση της ΕΕ στο εμπόριο με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάντως, μια προεδρία Χάρις θα αντιπροσωπεύει σε μεγάλο βαθμό την πολιτική συνέχεια και ενδεχομένως μια πιο προβλέψιμη πορεία πολιτικής στον τομέα της άμυνας, με δέσμευση για μια πολυμερή προσέγγιση για την αντιμετώπιση των συγκρούσεων και της εμπορικής πολιτικής. Αυτό, όπως επισημαίνει η UBS, είναι ένα πιο θετικό τοπίο για τους επενδυτές και θα θέσει χαμηλότερους κινδύνους για την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη. 

Αντίθετα, μια προεδρία Τραμπ δημιουργεί περισσότερη αβεβαιότητα, αφού είναι πιθανό να υιοθετήσει μια πιο μονομερή προσέγγιση στην εξωτερική πολιτική και το εμπόριο. Σύμφωνα με τη UBS, οι πλέον σημαντικές απειλές είναι η επιβολή δασμών (π.χ. δασμός 10% σε όλες τις εισαγωγές), για τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος και προώθηση της αμερικανικής μεταποίησης, ακόμα κι αν μια τέτοια κίνηση είναι τελικά χαλαρή ή μειωμένη.

Τέτοιες πολιτικές ή ακόμη και η απλή απειλή τους έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, σημαντική αστάθεια στις αγορές και να επιβαρύνουν την επιχειρηματική εμπιστοσύνη και τις επενδύσεις, όπως επισημαίνει η ελβετική τράπεζα. Ως αντιστάθμιση μεσοπρόθεσμα δύναται να λειτουργήσειη αναδιάρθρωση αλυσίδων εφοδιασμού, που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες επενδύσεις στην ήπειρο.

Όσον αφορά την άμυνα, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών Νοεμβρίου, οι ευρωπαϊκές χώρες γνωρίζουν ήδη ότι πρέπει να αφιερώσουν περισσότερους πόρους τα επόμενα χρόνια. 

Επιπλέον, εάν η Ευρώπη εκτρέψει περισσότερη χρηματοδότηση προς την Ουκρανία για να αντισταθμίσει τη μειωμένη υποστήριξη των ΗΠΑ, θα μπορούσαμε να δούμε πρόσθετες πιέσεις στα οικονομικά μεγέθη της περιοχής αν δεν τερματιστεί η σύγκρουση. Ωστόσο, ακόμη και σε χώρες με σχετικά υγιή οικονομικά, οι πολιτικές πιέσεις αρχίζουν να εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το πόσο πρόθυμη και ικανή είναι η Ευρώπη να παρουσιάσει ελλείμματα μεγαλύτερα από το συνηθισμένο.

Κατά την UBS, τυχόν προεδρία Τραμπ ενισχύει τον κίνδυνο αύξησης των δαπανων νωρίτερα, ενώ μια προεδρία Χάρις μπορεί να δώσει στην Ευρώπη περισσότερο χρόνο. 

Ευρωπαϊκές μετοχές

Σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα, μεγάλο μέρος του αντίκτυπου των εκλογών των ΗΠΑ στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών θα είναι σε επίπεδο κλάδων. Στην περίπτωση του Τραμπ, η εστίαση θα είναι στους εμπορικούς δασμούς, το πιο χαλαρό ρυθμιστικό περιβάλλον, την ώθηση για χαμηλότερους φόρους, τη μερική ανάκληση συγκεκριμένων κινήτρων του IRA (νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού) και την πίεση στην ΕΕ να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε αυτό το σενάριο, οι τομείς της ενέργειας και των τραπεζών θα επωφεληθούν από ένα πιο χαλαρό ρυθμιστικό περιβάλλον, ειδικά οι μετοχές εταιρειών με υψηλή έκθεση στις ΗΠΑ. Αυτό, ωστόσο, μπορεί να είναι λιγότερο χρήσιμο για τις ευρωπαϊκές τράπεζες με περισσότερο εγχώριο προσανατολισμό, οι οποίες θα μπορούσαν να χάσουν περαιτέρω ανταγωνιστικότητα σε σχέση με τις αντίστοιχες των ΗΠΑ. Οι χαμηλότεροι φόροι στις ΗΠΑ για καταναλωτές υψηλότερων εισοδημάτων θα μπορούσαν να είναι υποστηρικτικοί για τις ευρωπαϊκές εταιρείες ειδών πολυτελείας. Οι επιχειρήσεις που επωφελούνται από υψηλότερες ευρωπαϊκές στρατιωτικές δαπάνες θα πρέπει επίσης να τα πάνε σχετικά καλά.

Μια κυβέρνηση υπό τη Χάρις θα είναι σε μεγάλο βαθμό συνέχεια της πολιτικής Biden, ευνοώντας πρωτοβουλίες για την κλιματική αλλαγή, οι οποίες θα πρέπει να είναι χρήσιμες για τις εταιρείες – ηγέτες της πράσινης τεχνολογίας της Ευρώπης στους τομείς της βιομηχανίας, των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας και της αυτοκινητοβιομηχανίας, τονίζει η UBS. 

Τέλος, τυχόν αλλαγές φόρων από τη Χάρις θα είναι επωφελής για τους καταναλωτές χαμηλότερων εισοδημάτων, ευνοώντας κάποιες ευρωπαϊκές εταιρείες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: