Uni Systems: «Οι επιχειρήσεις πρέπει να θέσουν τον άνθρωπο στο επίκεντρό τους»
- 03/07/2023, 13:00
- SHARE
Έχοντας συμπληρώσει 59 χρόνια συνεπούς και αδιάλειπτης παρουσίας στον χώρο της πληροφορικής, η Uni Systems, μέλος του Ομίλου Quest, με θυγατρικές σε πέντε χώρες και δραστηριοποίηση σε περισσότερες από 20 χώρες στην Ευρώπη, υλοποιεί ένα στρατηγικό σχέδιο που αντικατοπτρίζει τη δυναμική και τις προοπτικές της εταιρείας στο ευρύτερο πλαίσιο της ψηφιακής μετάβασης.
Πρόσφατα η διοίκηση παρουσίασε τους βασικούς πυλώνες του στρατηγικού σχεδίου που θα καθοδηγήσει την εταιρεία μέχρι το 2026, οι οποίοι περιλαμβάνουν την επένδυση σε ψηφιακές λύσεις στις οριζόντιες περιοχές Cloud, Cybersecurity, Data Analytics, Managed Services και Customer Experience.
«Προσπαθήσαμε να μπούμε σε ψηφιακές τεχνολογίες, κίνηση που έχει αρχίσει να αποδίδει και να αποτυπώνεται στα οικονομικά αποτελέσματά μας. Θεωρώ ότι είμαστε σε καλό δρόμο και, πέρα από την οργανική ανάπτυξη, αναζητούμε τρόπους να προκύψει και ανόργανη» αναφέρει ο Προέδρος ΔΣ και Διευθύνων Σύμβουλος της Uni Systems, Γιάννης Λουμάκης.
Στρατηγικής σημασίας κίνηση ήταν η εξαγορά της Intelli solutions, καθώς η εν λόγω εταιρεία είναι leader στο digital on boarding, έχει δυνατότητα εξωστρέφειας και διαθέτει το δικό της λογισμικό. Το 2022 κατέγραψε πωλήσεις που ξεπέρασαν τα 5,5 εκατ. ευρώ, τα EBITDA ανήλθαν σε 1,8 εκατ ευρώ, υπάρχουν 69 ενεργές συμβάσεις και παρουσία σε έξι χώρες, ενώ μέσα στη χρονιά που πέρασε εκτελέστηκαν πάνω από έξι εκατομμύρια συναλλαγές.
Tα κριτήρια ESG οδηγούν το μέλλον
03/07/2023Ο όμιλος Uni Systems απασχολεί 1.300 άτομα σε Ελλάδα και εξωτερικό, και λειτουργεί κατά τα πρότυπα πολυεθνικής, όχι μόνο από πλευράς εσοδών και όγκου δουλειάς, αλλά και λόγω του γεγονότος ότι οι εργαζόμενοί της προέρχονται από 40 διαφορετικές εθνικότητες. Δίνοντας έμφαση στο ανθρώπινο δυναμικό και στην εκπαίδευση των στελεχών του μέλλοντος, σε έναν τομέα που εξελίσσεται θεαματικά, έχει ενισχυθεί η συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα, ενώ παράλληλα ο όμιλος «τρέχει» τη δική του ακαδημία, ώστε να μπουν οι άνθρωποι στην αγορά της Πληροφορικής πιο γρήγορα.
«Οι εποχές έχουν αλλάξει. Το recruitment γίνεται πλέον μέσα από τα social media, οι αγγελίες έχουν πεθάνει. Το 2022 προσλάβαμε πάνω από 200 άτομα. Πρέπει να είσαι proactive διότι υπάρχει έντονη κινητικότητα στον κλάδο και βλέπουμε τα στελέχη να μετακινούνται από εταιρεία σε εταιρεία. Αυτό το διάστημα είναι σε εξέλιξη μελέτη με την Deloitte για να δούμε εάν μπορούμε να αναπτύξουμε τεχνολογικό hub εκτός Ελλάδας».
Δίπλα στην προσέλκυση ταλέντων, η διοίκηση της Uni Systems τοποθετεί τις επενδύσεις που υλοποιούνται στο κομμάτι της έρευνας και ανάπτυξης. Σε εξέλιξη βρίσκονται 46 εγκεκριμένα R&D έργα, με ύψος επιχορήγησης 13 εκατ. ευρώ και ετήσια ανάπτυξη 23%. «Θέλουμε να είμαστε πρωτοπόροι στη βιώσιμη ανάπτυξη διευκολύνοντας την “πράσινη” μετάβαση μέσω καινοτόμων προϊόντων και λύσεων, δρώντας ως υπεύθυνοι συντονιστές της κοινότητάς μας. Στόχος να αυξηθούν πάνω από 6% τα έσοδα από βιώσιμα προϊόντα και υπηρεσίες μέχρι το 2025».
Η αναπτυξιακή πορεία και οι συνέργειες
Ο όμιλος την τελευταία 5ετία βρίσκεται σε ανοδική τροχιά, σημειώνοντας ανάπτυξη 17%. Το 2023, ο τζίρος θα ξεπεράσει τα 190 εκατ. ευρώ, με τον πήχη να τοποθετείται ακόμη ψηλότερα για το 2026, οπότε η διοίκηση αναμένει πωλήσεις κοντά στα 300 εκατ. ευρώ. Τα έργα εκτός Ελλάδος για φέτος είναι ύψους 90 εκατ. ευρώ σε Ρουμανία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο και Γαλλία, περιοχές όπου δίνεται βαρύτητα, ενώ το ανεκτέλεστο υπόλοιπο για το έτος 2023 έχει διαμορφωθεί στα 144 εκατ. ευρώ.
Το «ραντάρ» είναι ανοιχτό και παρατηρεί οποιαδήποτε επιχειρηματική ευκαιρία μπορεί να συμβάλει σε περαιτέρω ανάπτυξη του μεγέθους και των δραστηριοτήτων της Uni Systems. Όπως αποκάλυψε ο Γιάννης Λουμάκης, ψάχνουν εταιρείες με καλή εγκατεστημένη βάση στην Ελλάδα, που να έχουν δικό τους IP, να προσφέρουν digital λύσεις, ενώ ως σενάριο εξετάζεται και το market consolidation.
«Διαρκώς κοιτάμε διαφορά πράγματα και, όταν υπάρξει ευκαιρία, θα επενδύσουμε, πάνω όμως στη στρατηγική που έχουμε ήδη χαράξει. Έχουμε ένα καλό ταμείο, υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα για να μπορέσουμε να κάνουμε επενδύσεις, εφόσον υπάρχουν ευκαιρίες. Συμμετέχουμε σε τρεις startups και πάντα αγκαλιάζουμε φρέσκες, καινοτόμες ιδέες. Η Ελλάδα έχει γίνει πόλος έλξης προσέλκυσης εταιρειών τεχνολογίας και για τον λόγο αυτό στήνουμε το δικό μας hub στην Πάτρα. Ο ρόλος του hub είναι για την ενίσχυση του υφιστάμενου προσωπικού κατά 200 – 300 άτομα τον χρόνο».
«Η προσαρμοστικότητα και η γρήγορη αντίδραση αποτελούν βασικά στοιχεία επιβίωσης».
Η εκτίμησή του για τα επόμενα χρόνια είναι πως η αγορά Πληροφορικής, η οποία τρέχει με ρυθμό +10%, θα ανέβει ακόμη περισσότερο στην τριετία που έρχεται.
«Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μια μεγάλη χρονοκαθυστέρηση στα έργα του RRF, η οποία δεν δικαιολογείται όταν δεν υπάρχει ούτε μια ένσταση από ιδιωτικές εταιρείες, άρα το πρόβλημα έγκειται στη γραφειοκρατία και τις αργές διαδικασίες του κράτους. Φοβάμαι πως όσο συμπιέζεται ο χρόνος θα είναι δύσκολο να βγάλουμε αυτά τα έργα στα αρχικά χρονοδιαγράμματα. Ταυτόχρονα οι επιχειρήσεις του κλάδου, εξαιτίας του έντονου ανταγωνισμού, αντιμετωπίζουν ένα “φούσκωμα” μισθών για να προσελκύσουν εργαζόμενους, ένα “σπιράλ θανάτου”, που μας απασχολεί και μας προβληματίζει όλους».
Αναφερόμενος στο κομμάτι των κατασκευαστών, υπάρχει ένα τεράστιο disruption διότι, όπως λέει ο Γιάννης Λουμάκης, έχει γίνει μια τεράστια στροφή στο cloud και βλέπουμε παραδοσιακούς παίκτες να έχουν υποσκελιστεί από τους hyperscallers. Μιλώντας για τις συνέργειες με vendors, η Uni Systems συνεργάζεται με «ηχηρά ονόματα» της παγκόσμιας βιομηχανίας Πληροφορικής, μεταξύ των οποίων: Cisco, HP, Dell, Unysis, Microsoft, Genesis, OpenText, Oracle και SAP.
«Διεθνείς αγορές, ελληνικό Δημόσιο, ιδιωτικός τομέας και κυρίως οι τράπεζες είναι πεδία που εμφανίζουν προοπτική και παρουσιάζουν πολύ καλές ευκαιρίες. Αναμφίβολα, βρισκόμαστε σε εποχή ανάπτυξης, αν τα πράγματα εξελιχθούν φυσιολογικά τα επόμενα χρόνια τόσο σε Ελλάδα όσο και σε εξωτερικό. Το μοναδικό ταβάνι είναι η προσέλκυση ικανών ανθρώπων για να υλοποιηθούν τα έργα. Κρατιόμαστε πίσω, γιατί δεν θέλουμε να αναλάβουμε κάτι και να μην το παραδώσουμε».
Οι προκλήσεις και η επόμενη Ημέρα
Αναφερόμενος στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ένας manager στον χώρο της Πληροφορικής, ο Γιάννης Λουμάκης τονίζει πως οι εκπρόσωποι του κλάδου οφείλουν να βλέπουν μπροστά, να παρακολουθούν τις τάσεις και τις καινοτομίες που αναδύονται, και να κινούνται με ευελιξία, ώστε να ανταποκρίνονται με συνέπεια στις πολυσχιδείς απαιτήσεις των πελατών, τόσο τις υφιστάμενες όσο και αυτές που αναμένεται να έρθουν.
Ωστόσο, καθώς η ζήτηση για εξειδικευμένα έργα πληροφορικής αυξάνεται θεαματικά, οι προκλήσεις είναι πολλές, με κυριότερη αυτή της έλλειψης εξειδικευμένων ανθρώπινων πόρων. «Το χάσμα δεξιοτήτων διευρύνεται καθώς οι τεχνολογικές και ερευνητικές δυνατότητές μας ξεπερνούν τα όρια που γνωρίζαμε έως τώρα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται χάσμα μεταξύ των απαιτούμενων δεξιοτήτων και των υφιστάμενων. Η πρόσφατη υγειονομική κρίση επέδρασε καταλυτικά στην εξέλιξη των εργαζομένων, ανοίγοντας τον δρόμο για νέα ευέλικτα εργασιακά μοντέλα».
Ποιες τάσεις αναδύονται τα επόμενα χρόνια
Για τον επικεφαλής της Uni systems, η πιο σαρωτική αλλαγή συνδέεται με την εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης, που έχει λάβει μεγάλη δημοσιότητα λόγω της πρόσφατης παρουσίασης της πλατφόρμας CHATGPT/GPT-4. «Βαδίζουμε ήδη σε ανάπτυξη συστημάτων Γενικευμένης Τεχνητής Νοημοσύνης (General Artificial Intelligence – AGI), δηλαδή συστήματα που έχουν την ικανότητα να εκτελούν οποιεσδήποτε γενικότερες εργασίες με την ίδια επιδεξιότητα και κατανόηση που το κάνει ένας ανθρώπινος εγκέφαλος. Η AGI στοχεύει να αναπτύξει μηχανές που έχουν ευρύ φάσμα γνώσης, μπορούν να μάθουν από εμπειρίες, να λύσουν προβλήματα, να εφαρμόσουν λογική σκέψη και να επιδείξουν δημιουργικότητα σε διάφορους τομείς».
Μια άλλη, πολύ σημαντική τάση είναι η αξιοποίηση των «μεγάλων δεδομένων». Τα Big Data αφορούν την τεράστια ποσότητα δεδομένων που συλλέγεται από διάφορες πηγές, όπως αισθητήρες, κοινωνικά δίκτυα, διαδικτυακές πλατφόρμες, ηλεκτρονικές συναλλαγές και άλλες πηγές. Η επεξεργασία αυτών των δεδομένων ονομάζεται Big Data Analytics. Η ανάλυση δεδομένων εφαρμόζεται σε πολλούς τομείς, όπως η επιχειρηματική διαχείριση, οι οικονομικές προβλέψεις, η υγεία, το μάρκετινγκ, η ασφάλεια, η επιστήμη και πολλοί άλλοι. Οι τεχνικές ανάλυσης περιλαμβάνουν την αναζήτηση προτύπων, τη στατιστική ανάλυση, τη μηχανική μάθηση, την οπτικοποίηση δεδομένων και άλλες προηγμένες μεθόδους.
Μια τεχνολογία επίσης που εξελίσσεται δυναμικά και θα εξακολουθήσει στο μέλλον είναι το cloud. Στο cloud computing, οι υπολογιστικοί πόροι, όπως οι διακομιστές, οι αποθηκευτικοί χώροι και οι εφαρμογές, παρέχονται μέσω του Διαδικτύου από έναν πάροχο υπηρεσιών cloud. Οι χρήστες μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτούς τους πόρους από οποιαδήποτε συσκευή με σύνδεση στο Διαδίκτυο, κάτι που επιτρέπει την ευελιξία και την κινητικότητα στην εργασία και την αποθήκευση δεδομένων. «Θα ήθελα να κάνω μια αναφορά και στην κυβερνοασφάλεια, την οποία θα θέσω ως ικανή και αναγκαία συνθήκη για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά και απρόσκοπτα όλα τα παραπάνω, με το μικρότερο δυνατό ρίσκο για τις επιχειρήσεις και τους πελάτες τους. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει την κυβερνοασφάλεια πολύ ψηλά στις προτεραιότητές της, καθώς την έχει εντάξει στην Ψηφιακή Βίβλο της».
«Τα business plans είναι απαραίτητα, αλλά εξίσου καθοριστική είναι και η αναθεώρησή τους».
Επομένως, μιλάμε για ένα ψηφιακό μετασχηματισμό που ξεκινά από την αλλαγή κουλτούρας μιας εταιρείας και οδηγεί σε μια σταδιακή μετάβαση σε σύγχρονες λύσεις και υπηρεσίες.
«Οι επιχειρήσεις θα πρέπει, πριν και πάνω από οτιδήποτε άλλο, να θέσουν τον άνθρωπο στο επίκεντρό τους, με ενσυναίσθηση, αγκαλιάζοντας πρωτίστως τους εργαζομένους τους, την κοινωνία στην οποία δραστηριοποιούνται και, βεβαίως, τους πελάτες τους, καλύπτοντας τις ανάγκες όλων των ενδιαφερόμενων μερών και συνεισφέροντας σε μια ανάπτυξη που θα είναι βιώσιμη. Τα business plans είναι πάντοτε απαραίτητα και καθοριστικά για μια επιχείρηση με βάθος και όραμα. Εξίσου, όμως, καθοριστική είναι και η αναθεώρησή τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα, μια και, όπως βλέπουμε όλο και συχνότερα, η πραγματικότητα έρχεται να διαψεύσει ακόμα και τα πιο φιλόδοξα πλάνα».
Εξηγεί πως το να υλοποιούνται τα σχέδια στον σωστό τους χρόνο έχει μεγάλη σημασία, αρκεί οι συνθήκες να έχουν ωριμάσει ή να μην έχουν αλλάξει. Όταν όμως δεν υπάρχει αρκετός χρόνος, πρέπει να υπάρχουν τα αντανακλαστικά που θα οδηγήσουν σε γρήγορες αλλαγές στη στρατηγική και την κατεύθυνση. Στη σημερινή εποχή των θεαματικών τεχνολογικών εξελίξεων, η προσαρμοστικότητα και η γρήγορη αντίδραση αποτελούν βασικά στοιχεία επιβίωσης.
«Εμείς βλέπουμε μια ευκαιρία πίσω από κάθε κρίση. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: Η οικονομική κρίση του 2009 ήταν αυτή που μας ώθησε να λάβουμε τη μέχρι στιγμής σημαντικότερη απόφαση για τη βιωσιμότητά μας, ήτοι να φύγουμε από τα στενά όρια της Ελλάδας και να κινηθούμε με εξωστρέφεια προς τις ευρωπαϊκές αγορές. Σήμερα, αυτή η απόφαση αποδείχθηκε σοφή, καθώς περίπου το 50% του ετήσιου τζίρου μας προέρχεται από τις αγορές του εξωτερικού, αποδεσμεύοντάς μας από την εξάρτηση από την ελληνική αγορά».
*Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο τεύχος Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα και περιλαμβάνει τη λίστα με τις πιο Αξιοθαύμαστες Εταιρείες στην Ελλάδα.