Unicredit: Άλμα ανάπτυξης 8% το 2021 και 3% το 2022 για την Ελλάδα με όχημα τον τουρισμό
- 29/09/2021, 10:39
- SHARE
Εκρηκτική ανάπτυξη +8% το 2021 και +3% το 2022, έπειτα από ύφεση -8% το 2020, εκτιμά για την ελληνική οικονομία ο ιταλικός τραπεζικός όμιλος Unicredit.
ΕΙδικότερα, σύμφωνα με τους αναλυτές της ιταλικής τράπεζας, εκτιμάται ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα σημειώσει εκρηκτική μεγέθυνση, της τάξεως του +8% το 2021, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για ανάπτυξη +5,7%, ενώ το 2022 προβλέπεται, εύλογα, σε πιο χαμηλά ύψη, ήτοι στο +3%.
Σε κάθε περίπτωση, το ΑΕΠ της χώρας ξεπέρασε τις προσδοκίες, αυξανόμενο κατά 3,4% σε τριμηνιαία βάση (έπειτα από μεγέθυνση +4,5% το α’ τρίμηνο του 2021), και αναμένεται να φτάσει βραχυπρόθεσμα στα προπανδημικά επίπεδα.
Η ανθεκτικότητα των ακαθάριστων σταθερών επενδύσεων και η συσσώρευση αποθεμάτων αντιστάθμισαν τον αρνητικό αντίκτυπο του κύματος κρουσμάτων της παράλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού τόσο στα νοικοκυριά όσο και στις επιχειρήσεις (ιδιαίτερα στον κλάδο του Τουρισμού).
Πέρα από τα παραπάνω, δείκτες υψηλής συχνότητας, όπως δεδομένα από επιχειρηματικές έρευνες, κινητικότητα και εμπορικές πτήσεις, υποδηλώνουν ισχυρη απόδοση του ΑΕΠ ειδικά το γ’ τρίμηνο του 2021, χάρη κυρίως στην άρση των περιοριστικών μέτρων, η οποία απελευθέρωσε τη ζήτηση, αλλά και το ισχυρό rebound στον Τουρισμό.
Ο κύκλος εργασιών στις επιχειρήσεις που προσφέρουν υπηρεσίες διαμονής και τροφίμων (εταιρείες με διγραφική μέθοδο τήρησης των βιβλίων) αυξήθηκε τον Ιούλιο, μειώνοντας το έλλειμμα από το αντίστοιχο επίπεδο του 2019 στο -20%, έναντι -60% τον Ιούνιο και -80% τον Μάιο.
Μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, η διαφορά στις εμπορικές πτήσεις τον Αύγουστο του 2021 σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2019 ήταν η μικρότερη στην Ελλάδα (-7%). Η επανεκκίνηση της οικονομίας και η επέκταση σε σημαντικές αγορές του εξωτερικού έχουν επίσης ενισχύσει τη μεταποιητική δραστηριότητα, παρά την ένταση των σοκ στην προσφορά και τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις υλικών.
Ο ελληνικός δείκτης PMI αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 21 ετών τον Αύγουστο λόγω της ισχυρής βελτίωσης τόσο στην παραγωγή όσο και στις νέες παραγγελίες.
Συνολικά, αυτά τα στοιχεία υποστηρίζουν την προσδοκία της Unicredit ότι η ανάκαμψη θα συνεχίσει να εξελίσσεται με σταθερούς ρυθμούς -αν και πιθανότατα όχι τόσο ισχυρούς όπως καταγράφηκε το α’ εξάμηνο του 2021- στα επόμενα τρίμηνα, με κινητήριο μοχλό τη δημοσιονομική επέκταση, την επενδυτική ώθηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και τις ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης.
Φοροαπαλλαγές – Εκλογές
Στη ΔΕΘ, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει τον δημοσιονομικό χώρο που του προσέφερε το απροσδόκητα υψηλότερο εισόδημα για να μειώσει τους φόρους (επιπλέον 1 δισ. ευρώ το 2021 και 2,4 δισ. ευρώ το 2022) και να μετριάσει επιπτώσεις από τις αυξήσεις στις τιμές στο φυσικό αέριο (με πακέτο 3,4 δισ. ευρώ).
Συγκεκριμένα, η ελληνική κυβέρνηση, όπως αναφέρει η Unicredit, σχεδιάζει να διατηρήσει τον μειωμένο ΦΠΑ που εισήχθη μεσούσης της πανδημίας αντί οικονομικής στήριξης και να αυξήσει το επίδομα θέρμανσης κατά 20% τον χειμώνα.
Ο ιδιωτικός τομέας θα παραμείνει απαλλαγμένος από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης καθ ‘όλη τη διάρκεια του 2022 ενώ ανακοινώθηκε ότι θα μειωθούν οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης κατά 3% μέσα στο έτος.
Η ανακοίνωση αυτών των γενναίων δημοσιονομικών μέτρων αναζωπύρωσε την εικασία ότι ο κ. Μητσοτάκης σκέφτεται να προκηρύξει πρόωρες εκλογές πριν από τη λήξη της θητείας του. Η δημόσια υποστήριξη για το κεντροδεξιό κόμμα του, τη Νέα Δημοκρατία (στο 41,3% των απόψεων), παραμένει κάτω από το επίπεδο που βρισκόταν πριν από τις πυρκαγιές, ενώ η υποστήριξη για το κόμμα της αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ έχει αυξηθεί, από 27,3% τον Μάιο σε 29,1% σε δημοσκόπηση του Σεπτεμβρίου.
Ο κ. Μητσοτάκης μέχρι στιγμής απορρίπτει το ενδεχόμενο εκλογών, αλλά μπορεί να το επανεξετάσει εάν καταφέρει να αναζωογονήσει την εικόνα των συντηρητικών.