Unicredit για Ελλάδα: Ανάπτυξη 4,3% το 2022 και 3,5% το 2023 – Υψηλός βαθμός αβεβαιότητας
- 31/03/2022, 10:47
- SHARE
Ανάπτυξη 4,3% το 2022 και 3,5% το 2023 «βλέπει» για την ελληνική οικονομία η Unicredit.
Ωστόσο, δεδομένων δυσχερειών που σχετίζονται με τις ανατιμήσεις σε τρόφιμα, ενέργεια και πρώτες ύλες, η αβεβαιότητα είναι μεγάλη… Την κατάσταση επιδεινώνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Όπως σημειώνει η ιταλική τράπεζα, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν 32%, σε ετήσια βάση, τον Ιανουάριο – στο υψηλότερο επίπεδο από το 2001, ενώ ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή «έτρεξε» με 7,2% τον Φεβρουάριο, σημείο το οποίο τελευταία φορά είχε βρεθεί το 1996.
Πρόσφατες έρευνες για τις επιχειρήσεις υποδηλώνουν ότι η αύξηση του ΑΕΠ, αν και επιβραδύνθηκε, ενδέχεται να παρέμεινε ελαφρώς θετική το α’ τρίμηνο του 2022. Η επιβράδυνση πιθανότατα οφείλεται στη συρρίκνωση της ιδιωτικής κατανάλωσης λόγω των αντίξοων ανέμων, πρώτον, από την απότομη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κορωνοϊού και, δεύτερον, από την έντονη αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων, που επιβαρύνουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.
Η κυβέρνηση, αναφέρει η Unicredit, προσπαθεί να αμβλύνει τις επιπτώσεις του πληθωρισμού στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις εκμεταλλευόμενη την υπεραπόδοση των εσόδων του προϋπολογισμού και τα έσοδα από πλειστηριασμούς πιστώσεων άνθρακα.
Όμως, αυτές οι πηγές φέρεται να εξαντλήθηκαν σχεδόν πλήρως για να αποπληρωθούν οι επιδοτήσεις του Μαρτίου και είναι απίθανο η κυβέρνηση να μπορέσει να χρηματοδοτήσει νέα μέτρα στήριξης χωρίς να καταφύγει σε επιλογές που θα αυξήσουν το πρωτογενές έλλειμμα – μια κίνηση που θα απαιτούσε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έγκριση.
Δεδομένων των ισχυρών αντίξοων ανέμων που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, η κυβέρνηση υποστηρίζει σθεναρά την ιδέα ότι η ΕΕ πρέπει να μοιραστεί το κόστος των συνεπειών της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας με το σκεπτικό ότι επηρεάζονται δυσανάλογα τα δημόσια οικονομικά των κρατών μελών.
Αυτή η πρόταση θεωρήθηκε «πρόωρη» από τους ηγέτες της ΕΕ, που συγκεντρώθηκαν στις Βερσαλλίες νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αλλά θα μπορούσε να κερδίσει περισσότερη υποστήριξη εάν η κρίση συνεχιστεί.
Σύμφωνα με μηνιαία στοιχεία, το πρωτογενές έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης (σε τροποποιημένη ταμειακή βάση) μειώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο το 2021 (στο 4,3% του ΑΕΠ μετά από 7,3% το 2020), χάρη στην υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων λόγω της υψηλότερης του αναμενομένου αύξησης του ΑΕΠ. Αυτό είναι πιθανό να οδήγησε σε μείωση του συνολικού ελλείμματος (σύμφωνα με τον ορισμό της ενισχυμένης εποπτείας) σε περίπου 7,0% του ΑΕΠ το 2021.
Υπενθυμίζεται πως Στις 18 Μαρτίου, η DBRS αναβάθμισε την οικονομία της χώρας από BB σε BB (high), με σταθερό το Outlook, δηλαδή ένα «σκαλοπάτι» κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.
Σύμφωνα με τον καναδικό οίκο αξιολόγησης, η Ελλάδα συνεχίζει να επιτυγχάνει πρόοδο στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει και παραμένει πλήρως προσηλωμένη στον στόχο της δημοσιονομικής εξυγίανσης.