UniCredit: Οι «ψευδαισθήσεις» των ΕΚΤ και Fed για τον πληθωρισμό – Πού οφείλεται η άνοδος
- 08/01/2024, 16:01
- SHARE
Εξήγηση για την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, που αιφνδίασε τις κεντρικές τράπεζες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, επιχειρεί να δώσει η UniCredit.
Όπως ανέφερε ο Έρικ Νίλσεν της UniCredit μιλώντας στο Bloomberg, «αν υπάρχει ένα πράγμα που αποκομίζω τώρα, είναι ότι η όλη ιστορία του πληθωρισμού ήταν περισσότερο ένα σοκ της προσφοράς παρά ένα σοκ της ζήτησης. Για την Ευρώπη, σίγουρα, αλλά και για την Αμερική. Και ως εκ τούτου βλέπουμε αυτή την αρκετά ταχεία μείωση του πληθωρισμού, παρόλο που η αγορά εργασίας είναι ισχυρή και εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη απώλεια πραγματικού εισοδήματος στην Αμερική» υποστήριξε ο Νίλσεν.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως υπήρξε μια χρονική περίοδος που τα μοντέλα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) έπεσαν έξω στο υπολογισμό του πληθωρισμού. «Είπαν “δεν μπορούμε πραγματικά να το καταλάβουμε αυτό, είμαστε όλοι λάθος γι’ αυτό, αλλά ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός, πρέπει να δράσουμε”. Νομίζω ότι στη Fed τώρα, επιστρέφουμε λίγο στα παραδοσιακά μοντέλα, πράγμα που είναι καλό, διότι αυτό σημαίνει ότι είναι πιο εμπροσθοβαρής».
Με τον κόσμο να υπόκειται πλέον μόνιμα σε τέτοιου είδους σοκ, είναι μια «ψευδαίσθηση» ότι οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να επιτύχουν τους στόχους τους για τον πληθωρισμό με συνέπεια, παρατήρησε ο Νίλσεν, λέγοντας ότι η η Fed ίναι πιο πιθανό να ανεχθεί υπερβάσεις του πληθωρισμού από ό,τι η ΕΚΤ, προς το παρόν.
«Είχαμε 10, 15 χρόνια, αποπληθωριστικής πίεσης στον κόσμο και όλα έμοιαζαν τόσο εύκολα», είπε. «Θα έχουμε έναν κόσμο με περισσότερους κραδασμούς και θα έχουμε αυτές τις προσκρούσεις στην πορεία, και ο Θεός να φυλάξει ότι θα έχουμε κεντρικές τράπεζες που θα προσπαθούν να τελειοποιήσουν τους αριθμούς του πληθωρισμού σε τριμηνιαία βάση. Αυτό δεν μπορεί να γίνει» συμπλήρωσε ο Νίλσεν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Συμφωνία στο αμερικανικό Κογκρέσο για προϋπολογισμό 1,6 τρισ. δολαρίων
- Σε υψηλό 7 μηνών η επενδυτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη – Παραμένει «βαρίδι» η Γερμανία
Πηγή: Bloomberg.com