Βάιντμαν: Απομένει ελάχιστος χρόνος για την Ελλάδα
- 27/03/2015, 11:50
- SHARE
«Αν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της τότε θα έρθει αντιμέτωπη με την πτώχευση» ανέφερε ο επικεφαλής της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας, Γενς Βάιντμαν.
Μείωση της έκθεσης των τραπεζών στα χρέη συγκεκριμένων κρατών – μελών της ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα, ζητά ο πρόεδρος της κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, (Μπούντεσμπανκ) με συνέντευξή του που δημοσιεύσει σήμερα το περιοδικό “Focus”.
«Στην ευρωζώνη βρισκόμαστε ήδη στη ζώνη κινδύνου, τουλάχιστον σε ότι αφορά το δημόσιο χρέος που βρίσκεται στο 91% του ΑΕΠ και του εταιρικού χρέους που βρίσκεται στο 1054%» δηλώνει ο κ. Βάιντμαν και προσθέτει: «Το κρατικό χρέος χρειάζεται να ενισχυθεί από κεφάλαια και η έκθεση σε ένα μόνο κράτος πρέπει να περιοριστεί, όπως ακριβώς ισχύει και για οιονδήποτε ιδιώτη οφειλέτη».
Παράλληλα, αναφερόμενος στην Ελλάδα επεσήμανε ότι αντιτίθεται στη χορήγηση νέας έκτακτης στήριξης και επέκρινε τη νέα κυβέρνηση της χώρας που σπατάλησε την εμπιστοσύνη των εταίρων της. «Μέχρι το φθινόπωρο, η βελτίωση της οικονομίας ήταν ορατή. Τώρα όμως, η νέα κυβέρνηση “τζογάρει” αυτή την εμπιστοσύνη» δήλωσε παράλληλα και συμπλήρωσε: «Είμαι αντίθετος στην αύξηση των δανείων στήριξης».
«Δεν αγοράζω το επιχείρημα ότι έχουν υπερβολικό χρηματοοικονομικό βάρος» ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι παρά το ύψος του δημόσιου χρέους, το βάρος του είναι πιο διαχειρίσιμο με τα χαμηλά επιτόκια και τις συμφωνίες για παράταση των πληρωμών. Συμπλήρωσε ότι οι δημόσιες εμφανίσεις Ελλήνων κυβερνητικών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη. «Μιλώντας γενικά, έχω την εντύπωση ότι οι δηλώσεις από πολλά μέλη της κυβέρνησης μπορεί να είναι πολύ διαφορετικές μεταξύ τους, ανάλογα με την ημέρα και το ακροατήριο» δήλωσε και κατέληξε: «Τελικά, αυτό δεν εμπνέει πολλή εμπιστοσύνη».
Ερωτηθείς, τέλος, εάν η Ελλάδα αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο χρεοκοπίας, απάντησε: «Είναι σαφές, ότι οι κυβερνήσεις των άλλων χωρών έχουν την εντύπωση ότι μπορεί να βρεθεί μία λύση. Δεν έχουμε όμως, πολύ χρόνο» και συμπλήρωσε: «Εάν ένα κράτος-μέλος της νομισματικής ένωσης αποφασίσει να μην ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και σταματήσει να πληρώνει τους κατόχους ομολόγων, τότε είναι αναπόφευκτη μια άτακτη χρεοκοπία».
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο