Βαρυχειμωνιά ακρίβειας στην αγορά ρεύματος – Ξέφρενη άνοδος στο κόστος χονδρεμπορικής
- 24/11/2021, 11:23
- SHARE
Ραγδαία άνοδο σημειώνουν οι τιμές στη χονδρική ρεύματος, δεδομένου ότι ο χειμώνας φέρνει αύξηση στη ζήτηση. H μεγαβατώρα κινείται πέριξ της ζώνης των 300 ευρώ πανευρωπαϊκά, με την Ελλάδα να αναδεικνύεται στις πρώτες θέσεις από άποψης ακρίβειας.
Μοιραία οι καταναλωτές θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μια δύσκολη κατάσταση, καθώς μάλιστα ανοδικά κινούνται και οι τιμές του ολλανδικού φυσικού αερίου μετά την επιβολή των τελευταίων κυρώσεων από τις Hνωμένες Πολιτείες που στοχεύουν στον ρωσικό αγωγό Nord Stream 2.
Ενδεικτικά αξίζει να αναφερθεί πως τo ολλανδικό φυσικό αέριο, δείκτης αναφοράς για την Ευρώπη, ενισχύεται στα 91,230 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη χώρα μας, συνεχίζεται η ξέφρενη πορεία των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος στη χονδρική, καθώς η μέση τιμή για σήμερα (23/11) στην Αγορά Επόμενης Ημέρας βρίσκεται και πάλι στα 281,03 ευρώ/MWh – μία από τις πιο ακριβές πανευρωπαϊκά.
Αν οι ανατιμήσεις στο κόστος χονδρεμπορικής συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, τότε προβλέπεται ένας ιδιαίτερα δύσκολος χειμώνας, δεδομένου ότι η επιδότηση των 39 ευρώ θα έχει εξαϋλωθεί.
Σημειώνεται πως η εγχώρια ζήτηση καλύπτεται κατά κύριο λόγο από φυσικό αέριο (κατά 47%) και ανανεώσιμες πηγές (25%), ενώ οι λιγνιτικές μονάδες συνεισφέρουν το 13% του φορτίου, οι εισαγωγές το 12% και τα υδροηλεκτρικά το 2%.
Εύλογα, η ανησυχία αφορά κυρίως το φυσικό αέριο όχι λόγω επάρκειας, αλλά λόγω των τιμών και της ρευστότητας που πρέπει να δεσμεύσουν οι εισαγωγείς σε περίπτωση ανάγκης να εισαγάγουν επιπλέον φορτία από τη spot αγορά.
Σημειώνεται πως τα χρέη προς τους Διαχειριστές από προμηθευτές υπολογίζονται σε 350-450 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 250 εκατ. προέρχονται από τη ΔΕΗ.
Πάντως, ακριβότερη όλων είναι η αγορά της Σερβίας με 310,63 ευρώ/MWh και ακολουθεί η Ελβετία με 308,99 ευρώ/MWh.
Ο ρόλος του καιρού
To κόστος εκτινάχθηκε στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ελλάδα και την Ολλανδία. Ο καιρός παίζει λοιπόν τον ρόλο του… Οι θερμοκρασίες έπεσαν έως και -6 βαθμούς Κελσίου στην ανατολική Γαλλία, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία Meteo France.
Χιόνια στη νότια και βορειοανατολική Γερμανία, ανέφερε η DWD στο twitter, ενώ και στη χώρα μας αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας. Εύλογα, ο κρύος καιρός αυξάνει τη ζήτηση, με τις προβλέψεις για την παραγωγή αιολικής ενέργειας να κινούνται στη σφαίρα του… ανέφικτου.
Σύμφωνα με τη Maxar Technologies LLC, η πρόβλεψη μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου δείχνει θερμοκρασίες χαμηλότερες από τις κανονικές σε ολόκληρη τη Ευρώπη.
«Η παραγωγή ανέμου και οι θερμοκρασίες κάτω από τον εποχικό κανόνα αυξάνουν τη ζήτηση αερίου για ενέργεια και θέρμανση. αυτό παρέχει ανοδική πίεση για συμβόλαιο για την επόμενη μέρα» ανέφερε η Inspired Energy σε έκθεσή της.