Βαρίδι για την ελληνική οικονομία οι εταιρείες ζόμπι – Μία στις 10 στο φάσμα των ζωντανών νεκρών

Βαρίδι για την ελληνική οικονομία οι εταιρείες ζόμπι – Μία στις 10 στο φάσμα των ζωντανών νεκρών
Το ΙΟΒΕ αναδεικνύει τη σημασία της ταχείας διευθέτησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων των προβληματικών εταιρειών για την ελληνική οικονομία

Σημαντικές επιπτώσεις έχει η διατήρηση των λεγόμενων επιχειρήσεων “ζόμπι” για την ελληνική οικονομία, δηλαδή εκείνων που επί σειρά ετών δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τους τόκους επί των δανειακών υποχρεώσεών τους, σύμφωνα με το IOBE.

Όπως επισημαίνεται, η υψηλή συγκέντρωση κεφαλαίου σε εταιρίες “ζόμπι” επηρεάζει αρνητικά το ρυθμό αύξησης των επενδύσεων στις υγιείς επιχειρήσεις σε επιμέρους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ εμποδίζει την ανακατανομή κεφαλαίου προς πιο παραγωγικούς τομείς δραστηριότητας.  

Παρά λοιπόν τη σχετική αποκλιμάκωση του φαινομένου, με το ποσοστό τους να φτάνει το 8,9% το 2022, η παρουσία τους αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη, αφού απορροφούν πολύτιμους πόρους που θα μπορούσαν να στηρίξουν δυναμικές και παραγωγικές επιχειρήσεις. 

Να σημειωθεί πως το εκτιμώμενο ποσοστό επιχειρήσεων «ζόμπι» παρουσιάζει θετική συσχέτιση με το ποσοστό επιχειρηματικών κόκκινων δανείων στους τραπεζικούς ισολογισμούς, με τα δανειακά ανοίγματα να εκτιμώνται στα 42,3 δισ. ευρώ. 

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η κλαδική ανάλυση της εξέλιξης των εταιρειών «ζόμπι» αποτυπώνει υψηλότερη διαχρονικά πυκνότητα «ζόμπι» από τον μέσο όρο της οικονομίας στις Κατασκευές, τα Καταλύματα και Εστίαση και τη Διαχείριση Ακίνητης Περιουσίας. Παράλληλα, ο βαθμός συγκέντρωσης παγίου κεφαλαίου σε εταιρείες «ζόμπι» ήταν υψηλότερος του μέσου όρου της οικονομίας σε τομείς όπως η Μεταποίηση, η Ενέργεια, η Μεταφορά και Αποθήκευση, η Ενημέρωση και Επικοινωνία, η Διαχείριση Ακίνητης Περιουσίας, οι Επαγγελματικές και Τεχνικές Δραστηριότητες. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εξετάζοντας το ύψος των υποχρεώσεων προς τράπεζες των ΜΧΕ, ο τομέας των Κατασκευών εμφανίζει συστηματικά τις υψηλότερες υποχρεώσεις από επιχειρήσεις «ζόμπι», ειδικότερα από το 2008 και μετά οπότε ξέσπασε η διεθνής χρηματοοικονομική κρίση. Επίσης, παρουσιάζει ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις «ζόμπι» στους τομείς της Μεταποίησης και του Εμπορίου εμφάνιζαν συστηματικά αξιοσημείωτο ύψος υποχρεώσεων προς τις τράπεζες. 

Η επίδραση των εταιρειών «ζόμπι» στην οικονομία 

Το ΙΟΒΕ αναδεικνύει τη σημασία για την ελληνική οικονομία της ταχείας διευθέτησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και της περαιτέρω μείωσης του αριθμού των εταιρειών «ζόμπι».

Ως άμεσες θετικές επιδράσεις ξεχωρίζουν οι αναμενόμενοι υψηλότεροι ρυθμοί επενδύσεων, απασχόλησης και παραγωγικότητας στην οικονομία λόγω του υψηλότερου μεριδίου των υγιών επιχειρήσεων. Στις έμμεσες θετικές επιδράσεις συγκαταλέγονται η βελτίωση των προοπτικών λειτουργίας και ανάπτυξης στις υπάρχουσες υγιείς επιχειρήσεις λόγω απελευθέρωσης χρηματοοικονομικών και φυσικών πόρων και αποτελεσματικότερης κατανομής αυτών στο σύνολο της οικονομίας και εντός επιμέρους τομέων οικονομικής δραστηριότητας προς πιο παραγωγικές κατευθύνσεις.

Προτεραιότητες πολιτικής με σκοπό την ταχεία και αποτελεσματική μείωση των ΜΕΑ και του αριθμού των εταιρειών «ζόμπι» αναμένεται να βελτιώσουν την ταχύτητα και το εύρος κάλυψης του επενδυτικού κενού της ελληνικής οικονομίας, καθώς και τη μείωση του ποσοστού ανεργίας. Επιπλέον, δύνανται να ενισχύσουν την προοπτική ενίσχυσης της συνολικής παραγωγικότητας της οικονομίας, καθώς και ανακατανομής του κεφαλαίου σε παραγωγικές επενδύσεις, που αποτελούν αναγκαίες προϋποθέσεις για την επίτευξη ισχυρών και διατηρήσιμων ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας μεσο-μακροχρόνια. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: