Βαριές αμερικανικές κουβέντες
- 01/10/2013, 19:03
- SHARE
Το λουκέτο του αμερικανικού δημοσίου έφερε ακραίους χαρακτηρισμούς και οργισμένες αντιδράσεις.
Από το πρωί η μια μετά την άλλη, σταδιακά οι υπηρεσίες του αμερικανικού δημοσίου άρχισαν να κλείνουν τις πόρτες τους, στέλνοντας σπίτια τους χιλιάδες εργαζόμενους, μετά την αδυναμία των δυο σωμάτων του Κογκρέσου να συμφωνήσουν σε ένα κοινό σχέδιο για την χρηματοδότηση της κυβέρνησης για το οικονομικό 2014, που αρχίζει σήμερα.
Οχυρωμένοι πίσω από τα κομματικά τους συμφέροντα, οι Ρεπουμπλικανοί (που ελέγχουν την Βουλή) και Δημοκρατικοί (που έχουν την πλειοψηφία στην Γερουσία) αρνήθηκαν να κάνουν έστω ένα βήμα συναίνεσης, αντήλλασσαν αδιέξοδες προτάσεις και -μέχρι την τελευταία στιγμή- βαριές κουβέντες.
Διαβάστε ακόμη: «Λουκέτο» στις ΗΠΑ: Πλήγμα πολλών δισ. για την οικονομία
«Έχουμε να κάνουμε με αναρχικούς που μισούν την κυβέρνηση και είχαν εξ αρχής στόχο το λουκέτο» είπε φανερά οργισμένος ο πρόεδρος της Γερουσίας, Δημοκρατικός Χάρι Ρηντ. «Ο κόσμος θέλει να μειώσουμε τις δαπάνες» απάντησε ο επικεφαλής της Βουλής, Ρεπουμπλικανός Τζόν Μπένερ, την ώρα που όλο αυτό το παζάρι εξελισσόταν ζωντανά από τις τηλεοράσεις.
Το ζητούμενο σε όλα τα σχέδια που κατέθεσαν οι Ρεπουμπλικανοί ήταν η αναστολή τουλάχιστον για ένα χρόνο της υιοθέτησης του πακέτου μεταρρυθμίσεων για την περίθαλψη και την ασφάλιση -γνωστό ως Obamacare- που έχει ψηφιστεί από το 2010, στην προηγούμενη θητεία του Ομπάμα και τίθεται από σήμερα σε ισχύ. Για τους Δημοκρατικούς και τον Λευκό Οίκο αυτή ήταν μια κόκκινη γραμμή στην οποία επέμεναν μέχρι τέλους.
Διαβάστε ακόμη: Πώς έφτασαν οι ΗΠΑ στο σημείο μηδέν
«Μια φράξια ενός κόμματος, στο ένα σώμα του Κογκρέσου δεν μπορεί να κατεβάζει τα ρολά της κυβέρνησης, μόνο και μόνο για να ανοίξει πάλι το μέτωπο των εκλογικών αποτελεσμάτων», δήλωσε θυμωμένος ο Μπαράκ Ομπάμα, κατηγορώντας τους Ρεπουμπλικανούς για εκβιασμό. «Δεν μπορείς να ζητάς λύτρα για να δεχθείς να κάνεις την δουλειά σου -αυτή την δουλειά που θα έπρεπε να κάνεις εξαρχής- ή επειδή υπάρχει ένας νόμος που δεν σου αρέσει. Ο λαός μας έχει στείλει εδώ για να κυβερνήσουμε», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος ρίχνοντας στην ουσία το φταίξιμο για το αδιέξοδο στην ακραία συντηρητική πτέρυγα των Ρεπουμπλικανών, το λεγόμενο «Κίνημα του Τσαγιού» (Tea party), που έχει πολεμήσει λυσσαλέα το πακέτο Obamacare.
Λέγεται ότι ο επικεφαλής τους στην Βουλή, Τζον Μπένερ προσπάθησε επί μήνες να αποτρέψει το λουκέτο, ωστόσο υπέκυψε στις πιέσεις του Tea Party, συμπαρασύροντας και πολλούς συναδέλφους του που ήταν υπέρ ενός συμβιβασμού. Ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί αντιστάθηκαν, παρά τον φόβο αποξένωσης της εκλογικής τους βάσης, και κατηγόρησαν ανοιχτά τους βουλευτές του Tea Party ως υπεύθυνους για το αδιέξοδο, ψηφίζοντας μάλιστα υπέρ της πρότασης των Δημοκρατικών.
Διαβάστε ακόμη: Πώς έφτασαν οι ΗΠΑ στο σημείο μηδέν
Το διακύβευμα τώρα αυτού του παιχνιδιού και για τα δυο κόμματα είναι η πιθανή εκδίκηση των ψηφοφόρων στις κάλπες για την αναπλήρωση και των 435 εδρών της Βουλής και 33 από τις 100 της Γερουσίας το 2014.
Δημοσκόπηση του CNN πριν τρεις ημέρες έδειξε ότι η κοινή γνώμη δεν έχει σε καμία εκτίμηση το Κογκρέσο, μόλις το 10% εγκρίνει την απόδοση βουλευτών και γερουσιαστών και από τις δυο πλευρές, ενώ το 85% τους θεωρεί ανεπαρκείς. Από το σύνολο των ερωτηθέντων, το 46% κατηγορεί του Ρεπουμπλικανούς για το λουκέτο στην κυβέρνηση, ενώ το 36% εκτιμά ότι ο Ομπάμα θα μπορούσε να κάνει περισσότερα για να αποφευχθεί η κρίση, η οποία αναμένεται να ενταθεί.
Έτσι, παρά το δράμα γύρω από το λουκέτο του κρατικού μηχανισμού, η αντιπαράθεση θεωρείται πρελούδιο μιας πολύ πιο επικίνδυνης για την αμερικανική οικονομία διαμάχης: την ανάγκη να ψηφίσει το Κογκρέσο αύξηση του επιπέδου δανεισμού της χώρας μέχρι τις 17 Οκτωβρίου.
Διαβάστε επίσης: Κατέβασε «ρολά» η κεντρική κυβέρνηση των ΗΠΑ
Με τη σημερινή ήπια αντίδρασή τους οι αγορές έδειξαν ότι δεν ανησυχούν ιδιαίτερα για τις χθεσινές εξελίξεις όσο γι αυτές που έρχονται. Το ερώτημα είναι εάν με τις δυο πλευρές να έχουν σηκώσει τα μανίκια έτοιμες για χειρότερα, το Κογκρέσο θα καταφέρει να αυξήσει το πλαφόν δανεισμού των ΗΠΑ -που σήμερα είναι 16,7 τρισ. δολάρια- πριν το υπουργείο Οικονομικών στριμωχτεί στην γωνία και δηλώσει αδυναμία να ξεπληρώσει εγκαίρως τα χρέη του. Με άλλα λόγια, εάν η χώρα κηρύξει τεχνική χρεοκοπία.
Για τους επενδυτές, τους τραπεζίτες και τους Οίκους Αξιολόγησης είναι αδιανόητο οι ΗΠΑ να καθυστερήσουν την πληρωμή των τόκων για τα ομόλογα τους και θεωρούν ως ακραίο σενάριο την επανάληψη των καυγάδων του Αυγούστου 2011, όταν τα χρηματιστήρια γκρεμίστηκαν και η Ουάσιγκτον έχασε το «τριπλό Α» της αξιολόγησης της, αλλά με πολύ χειρότερη έκβαση.
Οι επόμενες δυο εβδομάδες είναι κρίσιμες, λένε οι αναλυτές, δεν είναι πολύ πιθανό να μην βρεθεί λύση, αλλά δεδομένου ότι οι Ρεπουμπλικανοί έχουν ήδη σηκώσει πολύ ψηλά τον πήχη, σίγουρα θα είναι θρίλερ με περιθώρια τραγικών λαθών.