Βαρκελώνη: Καταργούνται όλα τα τουριστικά διαμερίσματα μέχρι το 2028

Βαρκελώνη: Καταργούνται όλα τα τουριστικά διαμερίσματα μέχρι το 2028
Photo: pixabay.com
Ανακαλούνται όλες οι τουριστικές άδειες μέχρι το Νοέμβριο του 2028 στη Βαρκελώνη, δικαιώνοντας τους ντόπιους κατοίκους της Ισπανικής πόλης.  

Της Ελένης Μητσιοπούλου

Όλες οι τουριστικές κατοικίες της Βαρκελώνης θα καταργηθούν μέχρι το Νοέμβριο του 2028, σύμφωνα με ανακοίνωση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης. Ο δήμαρχος Jaume Collboni, υποστηρικτής του σοσιαλισμού, ανακοίνωσε ότι οι άδειες για 10.101 τουριστικά διαμερίσματα στην Βαρκελώνη θα λήξουν μέσα σε 4 χρόνια.

Η κίνηση αυτή αποτελεί μεγάλο πλήγμα για πλατφόρμες προσωρινής ενοικίασης καταλυμάτων (Airbnb, Booking), ενώ από την άλλη οι ντόπιοι κάτοικοι Βαρκελώνης, απεγνωσμένοι από τα τεράστια κύματα τουρισμού, φαίνεται πως δικαιώνονται.

Ανακοινώνοντας την κίνηση αυτή, ο Collboni δήλωσε ότι η αύξηση του κόστους των ακινήτων στην πόλη, δεδομένου ότι οι τιμές ενοικίασης και αγοράς έχουν αυξηθεί κατά 70% και 40% αντίστοιχα τα τελευταία 10 χρόνια, τον ανάγκασε να λάβει δραστικά μέτρα.

Ο ίδιος δήλωσε ότι: “Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε το γεγονός ότι οι περισσότεροι νέοι που εγκαταλείπουν το σπίτι τους, αναγκάζονται να εγκαταλείψουν και τη Βαρκελώνη. Τα μέτρα που έχουμε λάβει δεν θα αλλάξουν την κατάσταση σε μία μέρα. Αυτά τα πράγματα χρειάζονται χρόνο. Αλλά με αυτά τα μέτρα φτάνουμε σε ένα σημείο καμπής.”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αντιδήμαρχος και υπεύθυνη Πολεοδομίας Laia Bonet, θεώρησε την κίνηση αυτή ως “ισοδύναμη με την κατασκευή 10.000 νέων διαμερισμάτων”, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους ντόπιους για οικιστική χρήση. Παράλληλα με την ανάκληση των αδειών τουριστικών διαμερισμάτων, ο δήμαρχος της Βαρκελώνης ανακοίνωσε ότι η νέα νομοθεσία θα υποχρεώνει τους κατασκευαστές κτιρίων να διαθέτουν τουλάχιστον το 30% των νέων κατοικιών για κοινωνική στέγαση.

Τα μέτρα αυτά αποσκοπούν στην ανακούφιση της πίεσης που ασκείται όσον αφορά την αγορά κατοικίας. Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει δραματική αύξηση των τιμών λόγω του υπερτουρισμού. Το γεγονός αυτό εκτόπισε τους ντόπιους της Βαρκελώνης που δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στις συνθήκες αυτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: News247.gr