Βαρουφάκης: Αντιφατικός ο έλεγχος κεφαλαίων σε μια νομισματική ένωση
- 28/06/2015, 15:32
- SHARE
Ο υπουργός Οικονομικών γράφει στο Twitter ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αντίθετη με τον έλεγχο κεφαλαίων.
«Ο έλεγχος κεφαλαίων σε μια νομισματική ένωση αντιτίθεται στους κανόνες της. Η ελληνική κυβέρνηση είναι ενάντια σε αυτό το σκεπτικό». Αυτό έγραψε στο Twitter το μεσημέρι της Κυριακής ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, στη σκιά των τελευταίων εξελίξεων σχετικά με τις φήμες για έλεγχο της κίνησης κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες, δηλώνοντας έτσι την αντίθεσή του σε αυτήν την εξέλιξη και διαψεύδοντας το BBC.
Capital controls within a monetary union are a contradiction in terms. The Greek government opposes the very concept.
— Yanis Varoufakis (@yanisvaroufakis) June 28, 2015
Υπενθυμίζεται ότι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.
Διευκρινιστική ανακοίνωση από το ΥΠΟΙΚ
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ποτέ δεν δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση προκρίνει την επιβολή capital controls, αναφέρει ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Οικονομικών.
Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι ο υπουργός «αντίθετα, επανειλημμένως έχει δηλώσει ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι τα capital controls δεν είναι συμβατά με την έννοια της νομισματικής ένωσης».
Σε πλήρη ετοιμότητα οι τραπεζίτες για όλα τα ενδεχόμενα
«Εξακολουθούμε να είμαστε πρόθυμοι για διαπραγμάτευση»
«Εξακολουθούμε να είμαστε πρόθυμοι για διαπραγμάτευση», είναι ο τίτλος νέας συνέντευξης του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στην γερμανική εφημερίδα Bild, στην οποία καλεί τους αρχηγούς των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης «να δράσουν», ενώ, αναφέρεται ειδικά στην Καγκελάριο ‘Αγγελα Μέρκελ, η οποία, όπως λέει, ως εκπρόσωπος της πιο σημαντικής χώρας, κρατάει στο χέρι της το κλειδί. «Ελπίζω να το χρησιμοποιήσει», αναφέρει.
«Δεν μπορούσαμε να συναινέσουμε στην πρόταση, δεν μπορούσαμε όμως και απλώς να την απορρίψουμε, ενόψει της σημασίας της υπόθεσης για το μέλλον της Ελλάδας. Έτσι, αποφασίσαμε να απευθυνθούμε στους πολίτες, να τους εξηγήσουμε τη δική μας, απορριπτική στάση σε αυτό, αλλά να τους αφήσουμε την επιλογή», δηλώνει ο κ. Βαρουφάκης, εξηγώντας την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος και τονίζει ότι η ελληνική πλευρά «είναι ανοιχτή για νέες προτάσεις των Θεσμών».
Τονίζει δε ότι οι νέες προτάσεις θα μπορούσαν να γίνουν ανά πάσα στιγμή αντικείμενο του δημοψηφίσματος, εάν είναι «σημαντικά καλύτερες» από τις προηγούμενες. «Τότε μπορούμε να αλλάξουμε ανά πάσα στιγμή τη δική μας εισήγηση και να προτείνουμε στους ψηφοφόρους να υπερψηφίσουν», αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών και σημειώνει ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι πρόθυμη να διαπραγματευθεί κατά το διάστημα που οι πολίτες θα πρέπει να αποφασίσουν.
«Οι Θεσμοί δεν έχουν καμία εντολή να συνδυάσουν δύσκολες μεταρρυθμίσεις με μια έξυπνη πολιτική αναδιάρθρωσης του χρέους. Οι επικεφαλής της ΕΕ στις Βρυξέλλες δεν είναι φτιαγμένοι για πολιτικές πρωτοβουλίες», δηλώνει και, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Αθήνα θα υποβάλει νέα πρόταση, απαντά αρνητικά,ενώ προσθέτει: «Έχουμε βάλει ήδη τις δικές μας σκέψεις στο τραπέζι» και τονίζει ότι εναπόκειται τώρα στους Θεσμούς «να δείξουν καλή θέληση».
Ο κ. Βαρουφάκης δηλώνει «αιώνιος αισιόδοξος» και εξηγεί ότι η Ευρώπη έχει αποδείξει επανειλημμένα ότι μπορεί να επουλώνει τις πληγές της και να «υπερβαίνει» τις διαφωνίες της. Στις συζητήσεις όμως έως τώρα, επισημαίνει, «έχει ειπωθεί πάντα στην Ελλάδα από την πλευρά των δανειστών ότι μπορούμε να έχουμε όποια συμφωνία θέλουμε – αλλά μόνο εάν είναι ακριβώς εκείνη η οποία αντικατοπτρίζει το μνημόνιο των Θεσμών».
Στην ερώτηση «τι θα συμβεί χωρίς συμφωνία με τους δανειστές μετά την 1η Ιουλίου – επιδρομή στις τράπεζες, επιβολή ελέγχου κεφαλαίων ή Grexit»-ο υπουργός Οικονομικών απαντά: «Εάν η Ευρώπη επιτρέψει μια τόσο τρομακτική εξέλιξη, μόνο και μόνο για να εξευτελίσει την κυβέρνησή μας (…) τότε πρέπει οι Ευρωπαίοι να θέσουν στον εαυτό τους το ερώτημα, το οποίο ο Ιταλός πρωθυπουργός έθεσε σε ό,τι αφορά την θεαματική αποτυχία στο θέμα των προσφύγων: «θέλουμε μια τέτοια Ευρώπη;».