Βαρουφάκης: Μας επέβαλαν την αποτυχημένη συνταγή της Ανατολικής Γερμανίας

Βαρουφάκης: Μας επέβαλαν την αποτυχημένη συνταγή της Ανατολικής Γερμανίας

Νέο άρθρο του τέως Υπουργού Οικονομικών στο Project Syndicate.

Με το Treuhand fund που δημιουργήθηκε μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου έχοντας στόχο τις γρήγορες ιδιωτικοποιήσεις, με μεγάλες ζημιές στην κρατική περιουσία της ανατολικής Γερμανίας παρουσιάζει σε άρθρο του στο Project Syndicate ο Γιάνης Βαρουφάκης το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και τη λειτουργία αυτού βάσει των όσων συμφώνησαν οι Θεσμοί με την ελληνική κυβέρνηση.

«Στόχος ήταν το ελληνικό Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων να εδρεύει στο Λουξεμβούργο και να προχωρήσει σε γρήγορες πωλήσεις, εντός τριετίας, αλλά σε αντίθεση με την Treuhand αυτό δεν θα συνοδευόταν από μαζικές επενδύσεις σε υποδομές και κοινωνικές μεταβιβάσεις, όπως έγινε στην Ανατολική Γερμανία», σημειώνει ο τέως Υπουργός Οικονομικών προσθέτοντας:

«Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε ό,τι μπορούσε για να αποτρέψει τις δυσμενείς συνέπειες. Έτσι, η έδρα τελικά θα είναι στην Αθήνα και οι πωλήσεις θα επεκταθούν σε 30 χρόνια. Αυτό είναι κρίσιμο γιατί θα επιτρέψει στο κράτος να κρατήσει περιουσιακά στοιχεία που τώρα είναι υποτιμημένα, μέχρις ότου ανακάμψουν οι τιμές».

«Δυστυχώς, όμως η ελληνική Treuhand παραμένει ένα βδέλυγμα, και θα πρέπει να είναι ένα στίγμα στη συνείδηση της Ευρώπης. Ακόμη χειρότερα, είναι μια χαμένη ευκαιρία. Το σχέδιο πολιτικά τοξικό, γιατί πρακτικά θα το διαχειρίζεται η τρόικα και οικονομικά τοξικό γιατί τα έσοδα θα εξυπηρετήσουν το μη βιώσιμο χρέος. Παράλληλα, αποτυγχάνει και αναπτυξιακά, καθώς χάνεται μια ευκαιρία να δημιουργηθούν σταθεροποιητικές επενδύσεις που θα ανακόψουν την υφεσιακή πορεία».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης καταλήγει επαναφέροντας την πρότασή του για τη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων σε μια εταιρεία holding, χωρίς κυβερνητικό έλεγχο, την οποία θα ελέγχει το ελληνικό κοινοβούλιο με στόχο να μεγιστοποιήσει την αξία και να δημιουργήσει επενδυτική ροή. Το ελληνικό κράτος θα είναι ο μοναδικός μέτοχος της εταιρείας, αλλά δε θα εγγυάται για το χρέος και τις υποχρεώσεις της. Ωστόσο, η εταιρία θα παίζει έναν σημαντικό ρόλο στην προετοιμασία της πώλησης των περιουσιακών στοιχείων.

Η πρότασή του κυρίου Βαρουφάκη περιλαμβάνει επίσης την έκδοση ομολόγου αξίας 30-40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καλυπτόμενου πλήρως από εχέγγυα, του οποίου τα χρήματα θα επενδύονταν για τον εκσυγχρονισμό και την αναδιάρθρωση των περιουσιακών στοιχείων υπό τη διαχείρισή του.