Βαρουφάκης: Οδεύουμε σε συμφωνία «γέφυρα» για την επόμενη ημέρα

Βαρουφάκης: Οδεύουμε σε συμφωνία «γέφυρα» για την επόμενη ημέρα

«Δεν θα έχει συνέχεια η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση των τελευταίων ετών» ανέφερε ο νέος υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.

Σειρά επαφών με τους εταίρους για μια «συμφωνία- γέφυρα» με το παλιό Πρόγραμμα, προκειμένου να επιτευχθεί η τελική συμφωνία, θα έχει η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, όπως επισήμανε ο νέος υπουργός, Γιάννης Βαρουφάκης, κατά την τελετή παράδοσης- παραλαβής στο υπουργείο. Αυτό, όπως πρόσθεσε, θα βάλει τέλος στην εσωστρέφεια, θα προωθήσει τη μεταρρύθμιση της χώρας και θα βάλει τέλος στην αυτοτροφοδοτούμενη κρίση.

Ο κ. Βαρουφάκης επισήμανε ότι στο υπουργείο Οικονομικών η κυβέρνηση αναλαμβάνει να γυρίσει όχι μια, αλλά τρεις σελίδες:

Η πρώτη, αφορά στην αντιμετώπιση μιας αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης. Σύμφωνα με τον υπουργό, από το 2010 έγινε ένα μεγάλο τοξικό λάθος, καθώς ένα πρόβλημα πτώχευσης αντιμετωπίστηκε ως πρόβλημα έλλειψης ρευστότητας. «Τότε», είπε, «δόθηκε το μεγαλύτερο δάνειο στην ιστορία, υπό τον όρο, συν τοις άλλοις, της συρρίκνωσης των εισοδημάτων και η ιστορία αυτή δεν μπορούσε να έχει αίσιο τέλος. Η λογική αυτή κόστισε σε ζωές που χάθηκαν, ή υπονομεύτηκαν. Σήμερα, αρχίζει η επίλυση του προβλήματος και η αλλαγή αυτής της σελίδας».

Η δεύτερη, αφορά στη λιτότητα. Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε υπέρ του λιτού βίου και όχι υπέρ της «πυραμιδικής λιτότητας». «Ανάπτυξη δεν σημαίνει να έχει τόσες πόρσε καγιέν στους στενούς δρόμους της Αθήνας, σκουπίδια στις παραλίες και καταστροφή του περιβάλλοντος», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «οι Έλληνες ήταν δημιουργικοί όταν ζούσαν λιτά, χωρίς πιστωτικές κάρτες και δάνεια και χρησιμοποιούσαν τις αποταμιεύσεις τους για να σπουδάζουν τα παιδιά τους».

Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι η συγκεκριμένη σελίδα θα γυρίσει από το υπουργείο, όπου οι πρώτες κινήσεις θα στοχεύουν στην άμεση εξοικονόμηση πόρων από τη μείωση των δαπανών για συμβούλους, συνεργάτες, κ.λπ., γεγονός που θα επιτρέψει την επαναπρόσληψη των καθαριστριών.

Η τρίτη σελίδα αφορά στην ανάδειξη του υπηρεσιακού δυναμικού του υπουργείου. «Δεν φέρουμε κομματικό στρατό ή άλλο στρατό», δήλωσε.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι προεκλογικά είχε επισημάνει ότι ο φόβος θα έδινε τη θέση του στη λογική και στη διαπραγμάτευση. Και αυτό, είπε, συμβαίνει τώρα, καθώς η Ευρώπη ξέρει να βρίσκει λύσεις και να αποφεύγει τα τελεσίγραφα.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία τού κ. Βαρουφάκη με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ– ο οποίος θα βρίσκεται την Παρασκευή στην Αθήνα-, υπήρξε συμφωνία σε πολλά και υπάρχει κοινός τόπος. «Επίσης, υπήρξε κοινή δέσμευση να αποδομηθεί το αφήγημα περί μονομαχίας και απειλών μεταξύ Ευρώπης και κυβέρνησης και το ποιος θα υποχωρήσει πρώτος». Διότι, η κρίση από το 2010 στην Ευρώπη, είχε μόνον θύματα και χαμένους». Την Παρασκευή, πρόσθεσε, θα μπουν οι βάσεις για την αποδόμηση αυτού του κλίματος.

Ο υπουργός Οικονομικών είχε χθες το βράδυ συνομιλία με τον ομόλογό του της Γαλλίας και θα υπάρξει συνάντηση των δύο ανδρών την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη. Στη συνομιλία, συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, το μεγάλο πρόβλημα του επενδυτικού ελλείμματος στην Ευρώπη και οι προτάσεις για ένα πανευρωπαϊκό new deal. Τέλος σήμερα, ο κ. Βαρουφάκης συνομίλησε και με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών και υπήρξε συμφωνία για συνάντηση τις επόμενες ημέρες.

Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι η διαβούλευση με τους εταίρους δεν θα είναι εύκολη- ποτέ δεν ήταν, άλλωστε, είπε-, δήλωσε, όμως, αισιόδοξος ότι «είμαστε σε καλό δρόμο με τους εταίρους, που αναγνωρίζουν στην κυβέρνηση το δικαίωμα για μια νέα ευκαιρία και μια επανεκκίνηση».

«Το κράτος έχει συνέχεια. Δεν θα έχει συνέχεια η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση των τελευταίων ετών», κατέληξε ο νέος υπουργός.

Ο απελθών υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ανέφερε ότι η πολιτική αβεβαιότητα έχει πλέον εκλείψει και αυτό είναι αβαντάζ για τη νέα κυβέρνηση. Έκανε λόγο για πραγματικούς περιορισμούς στην οικονομία, λόγω των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, εκτιμώντας ότι η μείωση στα έσοδα λόγω των εκλογών, έφερε πιο μπροστά από τον Μάρτιο τις χρηματοδοτικές ανάγκες.

Ο κ. Χαρδούβελης είπε ότι επιθυμεί και αυτός να δοθεί μια επιπλέον παράταση και να «μην αφήσουμε λεφτά στο τραπέζι». Ευχήθηκε να επιτύχει η νέα κυβέρνηση, τονίζοντας ότι «αυτό το θέλει όλος ο κόσμος».

Δήλωσε ότι «σαφής δείκτης για το εάν κάποιος πετυχαίνει να “σκίσει το μνημόνιο στην πράξη” και ό,τι τον κρατά δεμένο με το παρελθόν, είναι να βγει στην αγορά, για παράδειγμα με ένα 30ετές ομόλογο- όπως σχεδίαζε η προηγούμενη κυβέρνηση- και να αποπληρωθεί το ΔΝΤ με τα λεφτά από την έκδοση.