Βαρουφάκης σε Γεωργιάδη: «Δεν θα ψηφίσετε Μνημόνιο όσο και να το θέλετε»
- 21/03/2015, 10:10
- SHARE
Όλος ο κόσμος ξέρει ότι Μνημόνιο και δανειακή σύμβαση είναι το ίδιο, απάντησε ο 'Αδωνις Γεωργιάδης.
Αντιπαράθεση προκλήθηκε στην Ολομέλεια μετά την ομιλία του υπουργού Οικονομικών την Παρασκευή, ο οποίος είπε προς τον πτέρυγα της ΝΔ: «Εύχεστε να σας φέρουμε νέο Μνημόνιο να το ξαναψηφίσετε. Δεν πρόκειται» και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, ‘Αδωνι Γεωργιάδη να αναφέρει πως «κοροϊδεύονται» όταν λένε πως υπάρχει διαχωρισμός της σύμβασης και του Μνημονίου, πως δεν υπάρχει τρόικα αλλά «ΒG» και πως δεν υπάρχει πέμπτη αξιολόγηση, «όταν όλος ο κόσμος» έτσι τα ονοματίζει και μειδιά με τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης.
Ο κ. Γεωργιάδης απευθυνόμενος προς τον Γιάνη Βαρουφάκη ανέφερε ότι ενώ εκείνος λέει ότι δεν υπάρχει πέμπτη αξιολόγηση ανέγνωσε δήλωση της Γερμανίδας καγκελάριου προ τριών ωρών σύμφωνα με την οποία: «Η καγκελάριος Μέρκελ παρουσίασε την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου ως συνέχεια του πλαισίου που τίθεται στο έγγραφο προόδου της 10ης Δεκεμβρίου δηλαδή της τελευταίας επικαιροποίησης που έγινε για την πέμπτη αξιολόγηση». «Δεν μπορεί να ισχύουν και τα δύο. Και να έχει καταργηθεί η πέμπτη αξιολόγηση και να τα λέει σωστά η κα Μέρκελ» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας ο υπουργός Οικονομικών είπε πως ο ισχυρισμός του κ. Γεωργιάδη μοιάζει με την συλλογιστική «επειδή υπήρχε η βασιλευόμενη Δημοκρατία πριν την Δημοκρατία κι η Δημοκρατία είναι συνέχειά της, άρα έχουμε βασιλευόμενη Δημοκρατία». Ακόμη ο κ. Βαρουφάκης απάντησε στις κατηγορίες πως δεν έφερε στη Βουλή την παράταση της συμφωνίας δεσμευόμενος πως θα την καταθέσει και θα την αναρτήσει στο Ιντερνετ.
Ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε να πληροφορηθεί αν συμφωνεί ο κ. Βαρουφάκης με την εξαγγελία του κ. Στρατούλη για κατάργηση της ρήτρας βιωσιμότητας που επιφέρει 1 δισ. δημοσιονομικό κόστος, κάτι που δεν εγκρίνεται από τους εταίρους. Απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης με ιδιαίτερα οξύ τόνο ότι «όσο και να παρακαλάνε να προχωρήσουν οι μειώσεις συντάξεων που είχαν υποσχεθεί δεν πρόκειται αυτή η κυβέρνηση να ανταποκριθεί».
Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για 100 δόσεις και επανεκκίνηση της οικονομίας
«Επιτυγχάνουμε με αίμα να είμαστε οι ιδιοκτήτες του προγράμματος»
«Αυτό που επιτύχαμε με τη Σύνοδο Κορυφής χθες, και επιτυγχάνουμε κάθε στιγμή με αίμα, είναι το δικαίωμα αυτής της κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου να είμαστε οι ιδιοκτήτες του μεταρρυθμιστικού προγράμματος» ανέφερε λίγο νωρίτερα στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.
Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, η καθυστέρηση στη συνεννόηση με τους εταίρους που παρατηρήθηκε από την 20η Φεβρουαρίου, δεν οφείλεται σε ολιγωρία από ελληνικής πλευράς, ή στη μη ικανοποίηση της πλευράς των εταίρων από τις ελληνικές προτάσεις, αλλά σε κάποιους «ασκούμενους μάγους σε κάποιους θεσμούς σε χαμηλό επίπεδο, που πάρα πολύ θα ήθελαν να επανέλθουμε στην κατάσταση της παρελθούσης τρόικας, όπου εκείνοι θα νομοθετούν κι εμείς θα ακολουθούμε πιστά». Κάποιοι θέλησαν την επόμενη της 20ης Φεβρουαρίου να ανατρέψουν τη λογική της συμφωνίας, και να μας επιστρέψουν στην 5η αναθεώρηση, επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών.
Απαντώντας εμμέσως στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, χωρίς να τον κατονομάζει, ο κος Βαρουφάκης αναφέρθηκε στα τρία πλεονεκτήματα που είχε επικαλεστεί ο κος Βενιζέλος ως θετική παρακαταθήκη της προηγούμενης κυβέρνησης που χάνεται – δηλαδή το πρωτογενές πλεόνασμα, τον θετικό ρυθμό ανάπτυξης και το ισχυρό τραπεζικό σύστημα-, λέγοντας πως σε σχέση με την πρόβλεψη του 3%, εξήχθη πρωτογενές πλεόνασμα μόνον 0,6% («θετικό μεν, αλλά ο πρωταθλητισμός απεδείχθη άνθρακας»), πως το τραπεζικό σύστημα είναι εγκλωβισμένο στο «συντριπτικό ποσοστό» των «κόκκινων» δανείων, η δε αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ επιτεύχθηκε μονάχα λογιστικά, καθώς τόσο τα πραγματικά εισοδήματα όσο και οι μέσες τιμές παρουσίασαν πτώση.
«Ο λόγος των εισοδημάτων προς τις μέσες τιμές παρουσίασε βελτίωση, αλλά αυτό ως φαινόμενο δεν είναι ο ορισμός της ανάκαμψης ή της σταθεροποίησης, αλλά της μεγάλης ύφεσης. Πρόκειται για τον ορισμό αυτού που συνέβη τη δεκαετία του ’30. Είναι αστείο να θεωρείται ανάκαμψη και προσβλητικό στους ανθρώπους που υποφέρουν» σημείωσε.
«Το νομοσχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας που συζητάμε, δεν είναι ψευδεπίγραφο. Το μνημονιακό πρόγραμμα δεν θα μπορούσε παρά να έχει παραγάγει ένα βουνό από ληξιπρόθεσμα δάνεια (…) Σήμερα δρομολογούμε ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο και σε επόμενη φάση, σύντομα, θα υπάρξει διευθέτηση των “κόκκινων” δανείων» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών. Αναφερόμενος στην εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, σημείωσε πως μέχρι τώρα έχει αντιμετωπίσει εύλογες απορίες και ενστάσεις (π.χ. ο λεγόμενος «ηθικός κίνδυνος» από μία ακόμη χαριστική ρύθμιση οφειλών), αλλά και σε κακόβουλες ενέργειες ξένων τεχνοκρατών, που «προσπαθούν να ενισχύσουν τον καριερισμό τους σε διάφορα φόρα εκτός Ελλάδος».
«Τα τεχνικά κλιμάκια βρίσκονται στην Ελλάδα πολλές ημέρες και περιμένουμε ακόμα να μας πουν τι στοιχεία θέλουν. Δεν είναι ενδιαφέρον ότι δεν μας έχουν πει τι θέλουν; Η μεταρρυθμιστική μας προσπάθεια έχει έναν και μόνο στόχο: Να εφαρμόσουμε αυτή τη συμφωνία που με αίμα πετύχαμε. Να έχει δικαίωμα λόγου το ελληνικό Κοινοβούλιο» επισήμανε ο κος Βαρουφάκης. Επιστρέφοντας δε, και πάλι στην ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ («σας έδωσαν το δικαίωμα να γράψετε εσείς το Μνημόνιο» είχε πει ο Ευ. Βενιζέλος), ο υπουργός Οικονομικών παρατήρησε πως «αν ήταν τέτοιο το Μνημόνιο του 2010, η Ελλάδα θα ήταν άλλη χώρα».
Τέλος, σε σχέση με την κριτική που δέχθηκε για δηλώσεις του στον ξένο Τύπο, ο κος Βαρουφάκης προκάλεσε το ακροατήριό του, να του βρουν «μία δήλωση που να αποκλίνει έστω και τόσο δα απ’ το εθνικό συμφέρον». Άλλο η δήλωση, άλλο ο τρόπος με τον οποίο μεταφέρθηκε, άλλο η χλεύη και κακεντρέχεια εκείνων που δεν θέλουν να έχει άποψη μια ελληνική κυβέρνηση, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.