Βασίλισσα Ελισάβετ: Τι θα γίνει αν πεθάνει – Όλο το πρωτόκολλο
- 08/09/2022, 18:42
- SHARE
της Νίκης Μπάκουλη
Από το 2017 έχει ετοιμάσει όσα θα ήθελε να συμβούν μετά το θάνατο της η Βασίλισσα Ελισάβετ, με την τελευταία ανανέωση του project που έχει τον τίτλο Operation London Bridge. Οι πρώτες γραμμές είχαν γραφτεί από τη δεκαετία του ’60. Έκτοτε έτυχε ουκ ολίγων αλλαγών.
Σε αυτά αποκαλύπτεται και το Operation Spring Tide που αφορά όσα πρέπει να γίνουν για να περάσει το στέμμα στον Πρίγκιπα Κάρολο.
Πώς γίνεται η ενημέρωση
Βάσει των γραπτών, τις πρώτες ώρες μετά το θάνατο της Ελισάβετ γίνεται σειρά τηλεφωνικών κλήσεων, προκειμένου να ενημερωθούν επίσημα από το Παλάτι ο Πρωθυπουργός, ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου και οι ανώτεροι υπουργοί και αξιωματούχοι.
Η ενημέρωση του Πρωθυπουργού γίνεται από τον ιδιωτικό γραμματέα της εκλιπούσας. Ο ίδιος άνθρωπος μεταφέρει την είδηση και στο Privy Council Office, που συντονίζει τις κυβερνητικές εργασίες εκ μέρους της βασίλισσας.
Κατόπιν αυτών, το Παλάτι έχει το ΟΚ να προχωρήσει στην ‘επίσημη ανακοίνωση’ προς τα media.
Στις εσωτερικές επικοινωνίες, η ημέρα του θανάτου είναι η D-Day.
Το διάστημα του εθνικού πένθους ορίζεται στις 10 μέρες.
Είναι έτοιμο και το πώς οι μόνιμοι γραμματείς των τμημάτων ενημέρωσαν τους Υπουργούς -δηλαδή, η ακριβής διατύπωση δόθηκε σε κείμενο που ήταν το “Μόλις ενημερωθήκαμε για το θάνατο της Αυτού Μεγαλειότητος, Βασίλισσας”, πριν ζητήσουν τη διακριτικότητα τους.
Οι υπουργοί και οι ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι έλαβαν email από το γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, στο οποίο αναφέρονταν τα εξής: “Αγαπητοί συνάδελφοι, με λύπη σας γράφω για να σας ενημερώσω για το θάνατο της Αυτού Μεγαλειότητος, Βασίλισσας”.
Με το send στο email η κυβέρνηση είχε δέκα λεπτά στη διάθεση της, έως ότου πνεύσουν όλες οι σημαίες στο Whitehall (περιοχή στην πόλη του Westminster στο κέντρο του Λονδίνου που πάει από την Trafalgar Square προς το Κοινοβούλιο) μεσίστια.
Για την ιστορία, σε άσκηση που είχε γίνει για να διαπιστωθεί αν το δεκάλεπτο είναι εφικτός στόχος, αποδείχθηκε πως υπήρχε θέμα, καθώς δεν υπήρχε αξιωματικός υπεύθυνος για τις σημαίες, ούτε η βεβαιότητα ότι θα υπάρχουν παντού αυτοί που θα κατεβάσουν τις σημαίες. Μετά τις σχετικές επισημάνσεις, οι καθ’ ύλην αρμόδιοι πήραν τα μέτρα τους “για να μην προκληθεί η οργή του κοινού, σε περίπτωση που δεν κατέβαιναν γρήγορα οι σημαίες”.
Θα μαυρίσουν τα social media
Στις τελευταίες διορθώσεις που έκανε η Ελισάβετ στο Operation London Bridge ήταν και κάποιες που αφορούσαν τα social media. Για αρχή, σε περίπτωση θανάτου αποφασίστηκε να ‘μαυρίσει’ η πρώτη σελίδα της επίσημης ιστοσελίδας της βασιλικής οικογένειας και να εμφανιστεί μαύρη ‘φάσα’ στην κορυφή της ιστοσελίδα της κυβέρνησης (Gov.uk).
Το αυτό είναι υποχρεωμένοι να κάνουν και όσοι διαχειρίζονταν τις σελίδες κυβερνητικών τμημάτων, στα social media. Επίσης, είχαν την εντολή να μην δημοσιεύσουν μη επείγουσες ειδήσεις και απαγορεύτηκαν τα retweets, εκτός και αν είχαν το ΟΚ του επικεφαλής επικοινωνίας της κεντρικής κυβέρνησης.
Η βασιλική οικογένεια είχε την ευθύνη να ενημερώσει για το πλάνο της κηδείας που θα γίνει δέκα ημέρες μετά το θάνατο, ενώ ο Πρωθυπουργός είχε οριστεί ως το πρώτο μέλος της κυβέρνησης που θα έκανε δήλωση. Πριν μιλήσει εκείνος, δεν μπορεί να σχολιάσει κανείς το χαμό.
Ο Υπουργός Αμύνης ήταν υπεύθυνος να μεριμνήσει για τους χαιρετισμούς των όπλων, σε όλους τους σταθμούς, που θα σημάνουν την έναρξη του ενός λεπτού σιγής για το έθνος.
Το πρώτο μήνυμα του νέου Βασιλιά και πότε θα γίνει η στέψη
Μόλις τελειώσει αυτό, θα αρχίσει η συνάντηση του Πρίγκιπα Καρόλου (εάν δεν αποποιηθεί) με τον Πρωθυπουργό, δίκην ακρόασης του νέου Βασιλιά.
Στις 18.00, ώρα Αγγλίας, ο Κάρολος αναμένεται να απευθυνθεί στο λαό του, σε live μετάδοση. Η στέψη του θα γίνει μήνες μετά -πάντα βάσει του πλάνου. Δεν προσδιορίζεται το πότε. Η μητέρα του ωστόσο, στέφθηκε τέσσερις μήνες μετά το θάνατο του πατέρα της.
Μαζί με την πρώτη εμφάνιση του Καρόλου ως Βασιλιά, θα αρχίσει η επιμνημόσυνη δέηση στον καθεδρικό ναό του St. Paul, στην καρδιά του Λονδίνου. Ο πρωθυπουργός και ένας μικρός αριθμός ανώτερων υπουργών θα είναι στο ναό, με τις σημειώσεις να αναφέρουν πως είναι χρήσιμο η λειτουργία να φαίνεται “αυθόρμητη”.
Η σορός της βασίλισσας προβλέπεται να εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα για τρεις μέρες στο παλάτι του Westminster (το Υπουργείο Μεταφορών έχει προετοιμαστεί να δουλέψει σε φουλ ρυθμούς, για να εξυπηρετήσει το κοινό) και μετά θα ταφεί δίπλα στον Πρίγκιπα Φίλιππο, στην κρύπτη της οικογένειας στο Windsor Castle.
Μια μέρα μετά το θάνατο, οι συντονιστές των κυβερνητικών εργασιών εκ μέρους του Παλατιού, οι Ανώτεροι Αξιωματικοί του Κράτους, ο Λόρδος Δήμαρχος και συγκεκριμένοι άλλοι αξιωματούχοι θα συναντηθούν στο παλάτι St. James, κοντά στο Μπάκιγχαμ. Εκεί θα ανακηρύξουν τον Κάρολο, ως το νέο Βασιλιά. Το dress code απαγορεύει τα κοσμήματα και τα μετάλλια.
Θα βιντεοσκοπηθεί αξιωματούχος που θα διαβάζει την ανακήρυξη και το μήνυμα αυτό θα διαβαστεί ταυτόχρονα στο Royal Exchange της πόλης, δίπλα στην Τράπεζα της Αγγλίας. Το μεσημέρι οι βουλευτές θα υποβάλλουν τα σέβη τους στη Βουλή των Κοινοτήτων, με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό και στις 15.30 αυτός και το υπουργικό συμβούλιο θα πάνε στο Μπάκιγχαμ για να συναντηθούν με τον νέο Βασιλιά -δεν επιτρέπεται να συνοδεύονται από τους/τις συντρόφους τους.
Μεταξύ όσων θα ακολουθήσουν έως τη συμπλήρωση των δέκα ημερών πένθους, είναι η εκκίνηση της περιοδείας του Καρόλου την τρίτη μέρα, η στρατιωτική παρέλαση της πέμπτης μέρας που θα συνοδεύσει το φέρετρο της βασίλισσας από το Μπάκιγχαμ στο Westminster. Την έκτη μέρα θα αρχίσει η Operation Feather που έχει να κάνει με το λαϊκό προσκύνημα -οι πρώτοι που θα επισκεφτούν το χώρο θα είναι οι VIPs- και τη 10η μέρα θα γίνει η κηδεία -και θα είναι αργία.
Πηγή: News247.gr