Βασίλισσα της Wall η Nvidia, προσπέρασε και τη Microsoft – Θα φτάσει σε αξία τα 5 τρισ., λέει αναλυτής

Βασίλισσα της Wall η Nvidia, προσπέρασε και τη Microsoft – Θα φτάσει σε αξία τα 5 τρισ., λέει αναλυτής
Photo:
Μόνο το τελευταίο 12μηνο η μετοχή της αγαπημένης της τεχνητής νοημοσύνης στις χρηματιστηριακές αγορές έχει ενισχυθεί άνω του 300%

Βασίλισσα της Wall Street στέφθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης η Nvidia, με την κεφαλαιοποίησή της να ξεπερνά τα 3,34 τρισεκατομμύρια δολάρια, προσπερνώντας στην πρώτη θέση τη Microsoft.

Να σημειωθεί πως μόνο το τελευταίο 12μηνο η μετοχή της αγαπημένης της τεχνητής νοημοσύνης στις χρηματιστηριακές αγορές έχει ενισχυθεί άνω του 300%. Ειδικότερα, οι μετοχές του τεχνολογικού γίγαντα σημείωσαν άνοδο 3,5%, στα 131,14 δολ. 

Επισημαίνεται πως η Nvidia δεν είναι η πρώτη εταιρεία με market cap πάνω από 3 τρισεκατομμύρια δολάρια, αλλά η άνοδός της ήταν η πιο απότομη. Με βάση τις αποτιμήσεις κλεισίματος, η Microsoft χρειάστηκε 649 ημερολογιακές ημέρες για να πάει από τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε 3 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η Apple χρειάστηκε 718 ημέρες.

Η Nvidia, σύμφωνα με τα στοιχεία του YCharts, το έκανε σε 96 ημερολογιακές ημέρες.  Σίγουρα, η άνοδος της Nvidia συνέπεσε με μια bull market, ενώ η Apple και η Microsoft χρειάστηκε να περάσουν από την bear market του 2022 για να προσθέσουν το τρίτο τρισεκατομμύριο τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εν τω μεταξύ, η αστρονομική ανάπτυξη της Nvidia έχει, αναμφισβήτητα, καθοριστική σημασία για τη διατήρηση της σημερινής ανοδικής αγοράς. Ο κατασκευαστής τσιπ, κάποτε γνωστός για τις κορυφαίες κάρτες γραφικών του που χρησιμοποιούνται σε υπολογιστές παιχνιδιών, ξεπερνά συνεχώς τις απίστευτα υψηλές προσδοκίες για τα κέρδη τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της τεχνητής νοημοσύνης.

Τον Μάιο ανέφερε ότι τα έσοδα του πρώτου τριμήνου τριπλασιάστηκαν σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ τα κέρδη επταπλασιάστηκαν. 

Η Nvidia παρουσίασε ασύλληπτα οικονομικά μεγέθη για μία ακόμη φορά στο α’ τρίμηνο χρήσης, επιβεβαιώνοντας όσους τη θέλουν ως μία από πιο πετυχημένες εταιρείες όλων των εποχών. 

Για το α’ τρίμηνο χρήσης (έληξε 28 Απριλίου 2024), ο τεχνολογικός κολοσσός ανέφερε εκ νέου έσοδα-ρεκόρ στα 26 δισεκ. δολάρια, αυξημένα κατά 262% σε ετήσια σύγκριση.

Τα καθαρά κέρδη (GAAP) για την ίδια χρονική περίοδο ανήλθαν σε 14,88 δισεκ. δολάρια, αυξημένα κατά 628% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν!

Υπενθυμίζεται πως για το σύνολο του οικονομικού έτους (29 Ιανουαρίου 2023 – 28 Ιανουαρίου 2024), τα έσοδα της Nvidia είχαν φθάσει τα 60,9 δισεκ. δολάρια, ενώ τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 32,3 δισεκ. δολάρια. Η Nvidia είναι ο ξεκάθαρος ηγέτης στους ημιαγωγούς τεχνητής νοημοσύνης ενώ έχει επεκτείνει το προβάδισμά της με καινούργια προϊόντα.

Κεφαλαιοποίηση

Στο μεταξύ, ο αναλυτής της Rosenblatt Securities, Hans Mosesmann, αύξησε την τιμή στόχο για την κατασκευάστρια chip στο υψηλό των 200 δολ. από 140 δολ., όπερ σημαίνει πως η κεφαλαιοποίηση θα προσεγγίζει τα 5 τρισ. Υπενθυμίζεται πως έχει προηγηθεί split 10 προς 1 στις 10 Ιουνίου.

Ο Mosesmann, ο οποίος είχε βαθμολογία αγοράς για τη μετοχή από την έναρξη της κάλυψης το 2017, δήλωσε θετικός για τις προσφορές υλικού της Nvidia, αλλά σημείωσε ότι «η πραγματική αξία βρίσκεται στο λογισμικό». 

«Αναμένουμε ότι αυτή η πτυχή του λογισμικού θα αυξηθεί σημαντικά την επόμενη δεκαετία όσον αφορά το συνολικό μείγμα πωλήσεων, με μια ανοδική προκατάληψη για την αποτίμηση λόγω βιωσιμότητας» έγραψε ο Mosesmann σε σημείωμα προς τους πελάτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: