Βάσω Παπανδρέου: Η «Καρυάτιδα της Δημοκρατίας» που στράφηκε κατά της Θάτσερ

Βάσω Παπανδρέου: Η «Καρυάτιδα της Δημοκρατίας» που στράφηκε κατά της Θάτσερ
Φωτογραφία αρχείου που εικονίζει την βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου να μιλάει από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος που συνεδριάζει σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012. Πέθανε σε ηλικία 80 ετών η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου. Τον θάνατό της ανακοίνωσε ο γιατρός της Παναγιώτης Λούσκος, με ανάρτηση στο Facebook. Σύμφωνα με πληροφορίες το τελευταίο διάστημα η Βάσω Παπανδρέου, αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας. Η κηδεία της θα γίνει το μεσημέρι του Σαββάτου στα Βαλιμίτικα Αιγίου. Η Βάσω Παπανδρέου υπήρξε διαπρεπής οικονομολόγος και η πρώτη γυναίκα επίτροπος της Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η ζωή και η καριέρα της πρώην υπουργού που άφησε ανεξίτηλο στίγμα στη μεταπολιτευτική ζωή της χώρας.

Όπως έγινε γνωστό το μεσημέρι της Πέμπτης, έφυγε από τη ζωή, στα 80 της, το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, πρώην υπουργός και βουλεύτρια, Βάσω Παπανδρέου.

Η πολιτική της καριέρα θα μνημονεύεται στα ιστορικά βιβλία ως πρωτοστατούσα σε θέματα μεταρρυθμίσεων για την ισότητα των φύλων, τα κοινωνικά δικαιώματα και την ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Ακαδημαϊκή πορεία

Η Βάσω Παπανδρέου (απλή συνωνυμία με τον πρώην πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου) γεννήθηκε στα Βαλιμίτικα Αχαΐας στις 9 Δεκεμβρίου 1944, και σπούδασε στην Σχολή Οικονομικών της τότε ΑΣΟΕΕ (νυν ΟΠΑ), απ’ όπου αποφοίτησε το 1969. Στη συνέχεια μετέβη στο Ηνωμένο Βασίλειο για να συνεχίσει τις σπουδές της σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Το 1971 απέκτησε Master στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, ενώ το 1980 ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Reading. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της και μέχρι το 1985 διατέλεσε και ρόλο καθηγήτριας, βοηθού ερευνητή και λέκτορα, αφού δίδαξε στα Πανεπιστήμια του Έξετερ, της Οξφόρδης και στην ΑΣΟΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρώτα ρόνια στην πολιτική

Αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ μετά την πτώση της Χούντας των Συνταγματαρχών το 1974.

Το 1985 ήταν η πρώτη φορά που εξελέγη Βουλευτής Επικρατείας, ενώ το ίδιο έτος μπαίνει και στην κυβέρνηση ως υφυπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας, και στη συνέχεια ως αναπληρωτής υπουργός του ίδιο χαρτοφυλακίου. Νωρίτερα, από το 1981 έως το 1985, ήταν πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Μικρών-Μεσαίων Επιχειρήσεων και Χειροτεχνίας.

ΕΟΚ

Το 1989 αποτέλεσε χρονιά-ορόσημο, καθώς ορίστηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου εκπρόσωπος της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή της τότε ΕΟΚ. Ήταν η πρώτη γυναίκα Επίτροπος στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αρμοδιότητα την Απασχόληση, τις Εργασιακές Σχέσεις, τις Κοινωνικές υποθέσεις, το Ανθρώπινο Δυναμικό, την Εκπαίδευση, Κατάρτιση, τη Δημόσια Υγεία και την Ισότητα των δύο φύλων. Η Βάσω Παπανδρέου έμεινε στην ευρωπαϊκή ιστορία για τις εσωκοινοβουλευτικές «αναμετρήσεις» που είχε με τη «σκληρή» Μάργκαρετ Θάτσερ και άλλους συντηρητικούς ηγέτες, με αντικείμενο την Κοινωνική Χάρτα της Ευρώπης. Η ίδια η Παπανδρέου ήταν υπέρ της ενιαίας Ευρώπης για την οποία η Θάτσερ είχε αντιρρήσεις. Στο πλευρό της στάθηκε ο Ζακ Ντελόρ, τότε πρόεδρος της Κομισιόν. Για την πορεία της αυτή ο διεθνής τύπος την αποκάλεσε «Καρυάτιδα της Δημοκρατίας». Στη διάρκεια της θητείας της, προώθησε νέες ευκαιρίες εκπαίδευσης, υπερασπίστηκε τα δικαιώματα των εργαζομένων και τη μητρότητα, ενίσχυσε την ισότητα των φύλων και φρόντισε ιδιαίτερα τους συνταξιούχους και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

21ος αιώνας

Κατά την περίοδο προετοιμασίας τον Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας υπήρξε Υπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων (ΠΕΧΩΔΕ), επιβλέποντας την κατασκευή και πετυχαίνοντας την ολοκλήρωση μεγάλων σημαντικών έργων ενόψει της Ολυμπιάδας.

Ως Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (1999-2001), θεσμοθέτησε τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) και, με δική της πρωτοβουλία, εξασφάλισε νομοθετικά τη συμμετοχή των γυναικών κατά 33% στους συνδυασμούς των Νομαρχιακών και Δημοτικών εκλογών του 2002.

Την δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης ως πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής έδωσε μάχες για «να συνειδητοποιήσουμε, όπως έλεγε, ότι αν η χώρα δεν πάει καλά, οι επιπτώσεις θα είναι συνολικές. Κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει και συνήθως την πληρώνουν αυτοί που έχουν τις λιγότερες ευθύνες…».

Τα τελευταία χρόνια είχε απομακρυνθεί από τη δημόσια σφαίρα, καθώς αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας. Έφυγε από τη ζωή στο σπίτι της στο Χαλάνδρι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: