Βάσω Παπανδρέου: Πέθανε σε ηλικία 80 ετών το κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ

Βάσω Παπανδρέου: Πέθανε σε ηλικία 80 ετών το κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ
Ç âïõëåõôÞò ôïõ ÐÁÓÏÊ ÂÜóù ÐáðáíäñÝïõ ìéëÜåé áðü ôï âÞìá ôïõ Åèíéêïý Óõìâïõëßïõ ôïõ êüììáôïò ðïõ óõíåäñéÜæåé óå êåíôñéêü îåíïäï÷åßï ôçò ÁèÞíáò, ÊõñéáêÞ 15 Éáíïõáñßïõ 2012. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁËÊÇÓ ÊÙÍÓÔÁÍÔÉÍÉÄÇÓ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο διεθνής Τύπος την αποκάλεσε "Καρυάτιδα της Δημοκρατίας" για την προσήλωση της σε θέματα δικαιοσύνης και κοινωνικής προόδου.

Απεβίωσε στα 80 της χρόνια η Βάσω Παπανδρέου, μία από τις σημαντικότερες πολιτικές προσωπικότητες της μεταπολίτευσης. Με καταγωγή από το Αίγιο, σπούδασε οικονομικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό και ανέλαβε καίριες θέσεις στο ΠΑΣΟΚ και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην πορεία της, υπηρέτησε ως υπουργός σε τομείς όπως η Ανάπτυξη, το Περιβάλλον και η Ενέργεια, πρωτοστατώντας σε μεταρρυθμίσεις για την ισότητα των φύλων και τα κοινωνικά δικαιώματα. Ακόμα, συνέβαλε στην οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων και προώθησε την ευρωπαϊκή ενότητα.

Μια ζωή γεμάτη δράση και μεταρρυθμίσεις

Γεννημένη το 1944, η Βάσω Παπανδρέου κατέγραψε μια αξιοσημείωτη πορεία τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Ως υφυπουργός και στη συνέχεια υπουργός σε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, κατάφερε να ενισχύσει τα δικαιώματα των εργαζομένων και να προωθήσει την κοινωνική ισότητα.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 έγινε η πρώτη Ελληνίδα Επίτροπος στην ΕΟΚ, θέτοντας τα θεμέλια για την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ο διεθνής Τύπος την αποκάλεσε “Καρυάτιδα της Δημοκρατίας” για την προσήλωση της σε θέματα δικαιοσύνης και κοινωνικής προόδου.

Η πορεία της σημαδεύτηκε από πρωτοβουλίες όπως η νομοθέτηση της συμμετοχής των γυναικών στις εκλογικές διαδικασίες και η προώθηση μεγάλων έργων υποδομής που ολοκληρώθηκαν ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Με την παρουσία της στα πολιτικά δρώμενα, άφησε ένα ανεξίτηλο αποτύπωμα στην ελληνική κοινωνία και την Ευρώπη, αναδεικνύοντας το κοινωνικό κράτος και την ισότητα ως θεμελιώδη αξία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: