Βαθιά ύφεση έως και 30% σε Βρετανία και Ιταλία φέρνει ο Covid-19
- 17/06/2020, 11:41
- SHARE
Iσχυρό είναι το οικονομικό πλήγμα σε χώρες που χτυπήθηκαν από τον Covid-19 και αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε αυστηρά περιοριστικά μέτρα. Όπως αναφέρει το Reuters, την ώρα που βυθίζονται σε βαθύτατη ύφεση οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης και της εμβληματικής για τον πλούτο της Ελβετίας, η Σουηδία έχει σαφώς μικρότερες απώλειες.
Προφανώς η σκανδιναβική χώρα εξαργύρωσε την απόφασή της να κρατήσει ανοικτό το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας της, με τίμημα βεβαίως έναν μεγάλο αριθμό θανάτων, που εξακολουθεί να αυξάνεται.
Η Βρετανία και η Ιταλία εκτιμάται ότι στο χρονικό διάστημα που αρχίζει από το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους και καλύπτει έως και το δεύτερο τρίμηνο του 2020 θα χάσουν ποσοστό από 25% έως 30% των οικονομιών τους. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, όμως, οι απώλειες της Σουηδίας αναμένεται να είναι πολύ μικρότερες, με μια μείωση του ΑΕΠ της μόνον κατά 8%.
Η Σουηδία διατήρησε ανοικτά καταστήματα, γυμναστήρια, σχολεία και εστιατόρια σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Η κυβέρνηση επιμένει βεβαίως ότι τα κίνητρα αυτής της επιλογής της δεν ήταν σε καμία περίπτωση οικονομικής φύσεως. Οπως, όμως, επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg, η σκανδιναβική χώρα κατέγραψε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας μεταξύ των κρουσμάτων του κορωνοϊού.
Η προσέγγιση της Σουηδίας βασίστηκε στην πεποίθηση πως μια καταστρεπτική αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας δεν θα μπορέσει να ανακόψει τη μετάδοση της πανδημίας. Σύμφωνα, πάντως, με το Bloomberg, η διαχείριση της κρίσης έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη των Σουηδών στην κυβέρνησή τους.
«Ακόμη κι αν λάβουμε υπόψη μας τυχόν προβλήματα στην ενημέρωση για τα κρούσματα, οι αποκλίσεις στο βάθος της ύφεσης ανάμεσα σε διαφορετικές οικονομίες προκαλούν κατάπληξη», σχολιάζει ο οικονομολόγος Νιλ Σίρινγκ.
Όπως τονίζει ο ίδιος, η «ελαφρά προσέγγιση» της Σουηδίας έχει αποτελέσει αντικείμενο διαμάχης, αλλά «τουλάχιστον φαίνεται πως το αποτέλεσμά της ήταν να πληγεί λιγότερο η σουηδική οικονομία». Παραδέχεται, ωστόσο, πως «το μέγεθος της ύφεσης θα είναι σαφέστερο όταν θα δοθούν τα στοιχεία για τον Απρίλιο και τον Μάιο, κάποια στιγμή μέσα στον επόμενο μήνα».
Σημαντικό είναι, άλλωστε, το πλήγμα που έχει δεχθεί η οικονομία της Ελβετίας, μολονότι το ποσοστό μείωσης του ΑΕΠ είναι και πάλι μικρό συγκρινόμενο με εκείνο των οικονομιών της Ευρωζώνης. Η κυβέρνηση προβλέπει πως η πανδημία θα αφαιρέσει από την οικονομία της 100 δισ. δολάρια. Όσον αφορά το βάθος της ύφεσης, προβλέπει πως το ελβετικό ΑΕΠ θα μειωθεί μόνον κατά 6,2% φέτος, για να ανακάμψει κατά 4,9% το 2021 και να επιστρέψει στα προ της κρίσης επίπεδα το 2022. Όπως τονίζουν οικονομικοί αναλυτές, όμως, πρόκειται για τη βαθύτερη ύφεση που έχει γνωρίσει η χώρα των Αλπεων από τα μέσα της δεκαετίας του 1970.