Vathos Apparel: Η ελληνική εταιρεία που δείχνει την ηθική πλευρά της μόδας
- 07/06/2016, 13:45
- SHARE
Η Βασιλική Συμεωνίδη προσπαθεί να αφυπνίσει το καταναλωτικό κοινό και να επιλέξουν οικολογικά προϊόντα.
Καθώς οι καταναλωτές γίνονται όλο και πιο ευαισθητοποιημένοι με το θέμα της μόλυνσης του περιβάλλοντος και τις βλαβερές συνέπειες που έχει η βιομηχανία της μόδας σε αυτό, ο κόσμος στρέφεται πλέον προς τις «ηθικές εταιρείες».
Τα οικολογικά ρούχα δεν έχουν ποια το στίγμα του ότι φτιάχνονται από χαμηλού επιπέδου υλικά.
Τα σχέδια των εταιρειών που παράγουν οικολογικά ρούχα είναι τόσο κομψά που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα απ’ τα ακριβά brands.
Είτε εστιάζουν στο δίκαιο εμπόριο, είτε δίνουν έμφαση στα βιώσιμα υφάσματα, είτε αποφεύγοντας τις επικίνδυνες χρωστικές ουσίες, είτε προσπαθούν να έχουν μηδενικά απόβλητα – ένα είναι σίγουρο: Οι οικολογικές εταιρείες ρούχων δεν είναι απλά μια μόδα, αλλά ένα κίνημα που θα αλλάξει τον κόσμο.
Στην προσπάθεια αυτή προσπαθεί να συμβάλλει και η Βασιλική Συμεωνίδη δημιουργώντας την εταιρεία VATHOS APPAREL.
Τα ρούχα του VATHOS APPAREL κατασκευάζονται από 100% οργανικά υλικά και είναι προσαρμοσμένα πλήρως στις ανάγκες και την καθημερινότητα της γυναίκας του σήμερα , η οποία αναζητά κομψότητα απλότητα και άνεση.
«Το VATHOS Apparel γεννήθηκε μέσα από την ανάγκη μας να δούμε τη μόδα με έναν διαφορετικό τρόπο, ένα διαφορετικό κίνητρο, να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον χώρο με μια διαφορετική οπτική. Έτσι έχοντας σαν γνώμονα το πώς μπορούμε να συμβάλλουμε και εμείς με τη σειρά μας στην προστασία του πλανήτη, θέσαμε στους εαυτούς μας μία πρόκληση: να δημιουργήσουμε ρούχα με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, αλλά και να βοηθήσουμε στο χτίσιμο της οικολογικής συνείδησης στον κόσμο της μόδας, πάντα μέσα από μια δημιουργική διαδικασία» εξηγεί στο FortuneGreece.com η Βασιλική.
Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες δυτικές χώρες, όπου υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση ακόμη και από μεγάλες εταιρίες όσον αφορά στην υιοθέτηση πρακτικών φιλικών προς το περιβάλλον, στην Ελλάδα δεν υπάρχει κάποιο οικολογικό fashion brand. Η ομάδα του Vathos Apparel κάνει την αρχή και θέτει ως στόχο να συμβάλουν και εκείνοι με τη σειρά τους στην παγκόσμια προσπάθεια αλλαγής της βιομηχανίας της μόδας.
«H φιλοσοφία μας βασίζεται στου κανόνες του Ethical fashion. Για τα ρούχα μας χρησιμοποιούμε μόνο οργανικά υφάσματα. Με τη χρήση αυτών των υλικών δεν επιβαρύνουμε το περιβάλλον, ενώ βελτιώνουμε και την ποιότητα των εργαζόμενων στον τομέα της υφασματοποιίας σε όλο τον κόσμο. Επιπλέον, προσπαθούμε όσο μπορoύμε να συνεισφέρουμε και εμείς με τη σειρά μας στο ηθικό εμπόριο» αναφέρει η Βασιλική.
Μια επιχείρηση εν μέσω της κρίσης
Την περίοδο 2008 -2013 πάνω από 117.500 θέσεις εργασίας έχουν χαθεί στο λιανεμπόριο / Χονδρεμπόριο, γεγονός που έχει οδηγήσει αρκετούς νέους να αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό.
Η Βασιλική κόντρα σε αυτό το «ρεύμα» δε φοβήθηκε να κάνει τη δική της προσπάθεια και όπως μάλιστα εξηγεί «το ξεκίνημα μιας επιχείρησης εν μέσω μιας ασταθούς οικονομικής κατάστασης στη χώρα, σίγουρα προκαλεί κάποιες ανησυχίες. H ασταθής οικονομική κατάσταση, το ασταθές φορολογικό σύστημα, καθώς και ο σύνθετος και πολύπλοκος τρόπος λειτουργίας της κρατικής μηχανής σίγουρα δεν είναι σύμμαχός μας στην προσπάθεια δημιουργίας και ανάπτυξης μιας τέτοιας επιχείρησης. Αυτός είναι και ο λόγος που ξεκινάμε πολύ συντηρητικά και μελετάμε προσεκτικά την κάθε μας κίνηση. Παρόλα αυτά, ήταν στόχος μας να αποτελέσουμε και εμείς ένα μικρό λιθαράκι στην ενίσχυση της παραγωγικότητας της χώρας μας, που είναι τόσο αναγκαία. Επίσης πιστεύουμε ότι σε τέτοιες περιόδους η κοινωνία βιώνει τεράστιες αλλαγές, αναθεωρεί πρότυπα, και ίσως αναζητεί φρέσκα και καινούρια πράγματα. Έτσι και εμείς θέλαμε να δώσουμε στον κόσμο κάτι καινούργιο, κάτι που χρειάζεται, θέλουμε να πούμε μια νέα ιστορία, μια ξεχωριστή ιστορία».
Όπως κάθε εταιρεία που κάνει τα πρώτα τις βήματα, έτσι και το VATHOS Apparel και οι άνθρωποι τους αντιμετώπισαν κάποιες προκλήσεις στο πρώτο στάδιο τις οποίες με μεθοδικότητα, στρατηγική και δουλειά κατάφεραν να ξεπεράσουν.
«Ο ανταγωνισμός, στην βιομηχανία μόδας ήταν μία από τις μεγαλύτερες για μας προκλήσεις. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το διαδίκτυο και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης βομβαρδίζουν καθημερινά το καταναλωτικό κοινό με καινούργια προϊόντα. Το να τραβήξεις την προσοχή του καταναλωτή μέσα σε τέτοιες συνθήκες είναι πραγματικά τεράστια πρόκληση. Γι αυτό και θέλαμε το προϊόν μας να είναι κάτι ξεχωριστό, κάτι διαχρονικό, ένα προϊόν με “βάθος.” Θέλαμε αυτό που κερδίζουμε να το δώσουμε πίσω στην κοινωνία. Το μοντέλο από το οποίο εμπνευστήκαμε για τη δημιουργία του brand μας, ήταν το μοντέλο της κοινωνικής ευθύνης (Social Responsibility).
Η δεύτερη πρόκληση (ή οποία συνεχίζει να είναι μεγάλη πρόκληση για εμάς) ήρθε στην προσπάθεια μας να καλλιεργήσουμε και να πείσουμε τον Έλληνα καταναλωτή για την αναγκαιότητα υιοθέτησης οικολογικής συνείδησης και ευαισθησίας για τα εργασιακά δικαιώματα. Προς μεγάλη μας έκπληξη διαπιστώσαμε ότι οι Έλληνες διαθέτουν τα εφόδια, λόγο του ότι η κοινωνία μας είναι πολύ λιγότερο ατομικιστική σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές κοινωνίες όπου υπάρχει περισσότερο ανεπτυγμένη η οικολογική συνείδηση στον καταναλωτή. Αυτό που λείπει είναι οι φορείς και οι πρωτοβουλίες οι οποίες θα στηρίξουν αυτή την προσπάθεια» απαντά η Βασιλική.
Η τάση του eco-friendly fashion
Παρόλο που η οικολογική μόδα κερδίζει διαρκώς έδαφος, υπάρχουν άνθρωποι που είναι ακόμα ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όσον αφορά τα οικολογικά ρούχα. Όπως εξηγεί η δημιουργός του VATHOS APPAREL «τα οικολογικά ρούχα γενικά δεν υστερούν σε τίποτα σε σχέση με τα high end προϊόντα μόδας. Υπάρχει πια μεγάλη ποικιλία οικολογικών υφασμάτων και γενικότερα οικολογικών υλικών, με τεράστια ποικιλία χρωμάτων και υφών. Επίσης, ένας σχεδιαστής μπορεί να σχεδιάσει ένα ρούχο ή μια ολόκληρη συλλογή χωρίς κανένα απολύτως περιορισμό στον σχεδιασμό. Επομένως, αυτό πάντα εξαρτάται από την αισθητική της ίδιας της εταιρείας. Το ότι μια εταιρεία χρησιμοποιεί οργανικά υφάσματα δεν σημαίνει ότι υστερεί στο design».
Η παραγωγή των οικολογικών ρούχων
Στο άκουσμα των «οικολογικών ρούχων» μας έρχονται στο μυαλό ανακυκλώσιμα υλικά. Στην πραγματικότητα η διαδικασία επιλογής και παραγωγής των ρούχων είναι πιο πολύπλοκη. «Όλα τα υφάσματά μας επιλέγονται με αυστηρά κριτήρια που έχουν να κάνουν με τη διαδικασία παραγωγής τους. Θα πρέπει λοιπόν να κατασκευάζονται σύμφωνα με αυστηρά περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια. Στο VATHOS Apparel χρησιμοποιούμε 100% πιστοποιημένο οργανικό βαμβάκι που προέρχεται από καλλιέργειες χωρίς τοξικά φυτοφάρμακα και λιπάσματα, ενώ κατά τη διαδικασία της βαφής χρησιμοποιούνται χρώματα εγκεκριμένα από τον Global Organic Textile Standard. Υπάρχει γενικά μεγάλη ποικιλία τόσο σε ποιότητα όσο και σε χρώματα, ενώ τα οργανικά υφάσματα είναι σίγουρα πιο ακριβά από τα μη οργανικά, λόγω της διαδικασίας παραγωγής τους», τονίζει η δημιουργός τους.
Κάθε συλλογή είναι και ένα «καινούργιο ταξίδι». Αφού σχεδιαστούν τα ρούχα, γίνεται η επιλογή των υφασμάτων και στη συνέχεια αφού εγκριθούν τα δείγματα η ομάδα προχωρά στην παραγωγή τους. Για την παραγωγή των ρούχων η ομάδα του VATHOS Apparel συνεργάζεται με μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις, προκειμένου να ενισχύσουν τις μικρές οικονομίες και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των αντίστοιχων κοινωνικών συνόλων.
Παράλληλα, σε μια προσπάθεια να συνεισφέρουν και εκείνοι με τη σειρά τους στo ηθικό εμπόριο, συνεργάζονται με επιχειρήσεις που σέβονται τα ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα. Ενώ έχουν υιοθετήσει πρακτικές που εξασφαλίζουν την ελάχιστη ή την πλήρη απουσία επέμβασης στο φυσικό περιβάλλον. Έτσι ανάμεσα στους στενούς συνεργάτες για τη συλλογή για τη σεζόν Άνοιξη/Καλοκαίρι 2016, είναι και ένας κατασκευαστής και προμηθευτής οργανικών υφασμάτων που δραστηριοποιείται στο Tirupur στην Ινδία.
Η δημιουργός των ρούχων δε διστάζει να εκφράσει τις ανησυχίες σας για βιομηχανία της μόδας η οποία δεν στοχεύει στην ενίσχυση της οικολογικής συνείδησης. Όπως εξηγεί, εξαιτίας της ραγδαίας ανάπτυξης της τεχνολογίας που συμβάλει ακόμα περισσότερο στο γρήγορο κέρδος, ευδοκιμεί το φαινόμενο του λεγόμενου «fast fashion». Ο εθισμός του καταναλωτικού κοινού για γρήγορη μόδα δυστυχώς τρέφεται εις βάρος της περιβαλλοντικής ευημερίας και εργασίας, ενώ ένα απ’ τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι οι άθλιες και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας κάτω απ’ τις οποίες εργάζονται παιδιά ειδικά σε υποανάπτυκτες χώρες ώστε να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν και να συμβαδίσουν με τους ρυθμούς που απαιτεί η «γρήγορη μόδα».
Ο αντίκτυπος του υπέρ-καταναλωτισμού και η μαζική παραγωγή για το περιβάλλον
Απ’ τη συζήτηση δε θα μπορούσε να λείψει ο αντίκτυπος που έχει η μαζική παραγωγή ρούχων στο περιβάλλον. Σύμφωνα με τις στατιστικές η βιομηχανία της μόδας είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αιτία ρύπανσης του περιβάλλοντος στο κόσμο, κυρίως εξαιτίας των ρύπων που παράγουν τα εργοστάσια. « Κάθε στάδιο για την παραγωγή ενός ρούχου, από την αρχή μέχρι το τέλος του, απειλεί τον πλανήτη μας και τους πόρους της. Η λίστα είναι τόσο μεγάλη, αν σκεφτεί κανείς το μέγεθος της ρύπανσης που προκαλεί. Για παράδειγμα για να παραχθεί ένα κιλό συμβατικό βαμβάκι χρησιμοποιούνται περισσότερα από 20.000 λίτρα νερού, καθώς για την καλλιέργεια του χρησιμοποιούνται πληθώρα χημικών ουσιών και ζιζανιοκτόνων. Χιλιάδες διαφορετικές χημικές ουσίες επίσης χρησιμοποιούνται για να μετατρέψουν τις πρώτες ύλες σε ρούχα, συμπεριλαμβανομένων και βαφών ρούχων. Oι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα CO2 προς το περιβάλλον από τα κλωστοϋφαντουργικά και όχι μόνο εργοστάσια είναι ασύλληπτα μεγάλες και τα απόβλητα των βιομηχανιών στα ποτάμια δημιουργούν ανεπανόρθωτη ζημιά» τονίζει η Βασιλική σε μια προσπάθεια να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου.
Τα επόμενα σχέδια
Η ομάδα του VATHOS Apparel παραδέχεται πως βλέπει την αειφόρα μόδα σαν μια μακροχρόνια δέσμευση και ίσως και το μέλλον της βιομηχανίας της μόδας. Γι αυτό το λόγο θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε να μπορέσουν μέσα από τα κέρδη της εταιρείας να τελειοποιήσουν τις απαραίτητες πρακτικές προς την κατεύθυνση του fair trade.
Η Βασιλική μπορεί να είναι νέα στον «κόσμο των startups» αλλά δίνει τη δική της συμβουλή για όποιον θέλει να δραστηριοποιηθεί στο πεδίο της αειφόρας μόδας. Σε αντίθεση με τις περισσότερες εταιρείες που έχουν ως στόχο το οικονομικό κέρδος, οι eco-entrepreneurs πρέπει να θέτουν ως στόχο τη στην δημιουργία ενός συστήματος το οποίο μπορεί να υποστηριχθεί επ’ αόριστον και να συμβάλει θετικά στον περιορισμό της καταστροφικής ανθρώπινης παρέμβασης στη φύση και στην κοινωνική ευθύνη. «Κάθε κίνηση πρέπει να γίνεται με σεβασμό προς τον περιβάλλον και κυρίως προς το άνθρωπο και το κοινωνικό σύνολο» τονίζει. Τέλος, δε θα πρέπει να κάνει «μειώσεις» στην έρευνα των υλικών για την παραγωγή των ρούχων. «Αυτό είναι που θα ξεχωρίσει και παράλληλα θα εξελίξει μια τέτοια επιχείρηση» λέει κλείνοντας.
Τα προϊόντα της εταιρείας διατίθενται σε επιλεγμένα καταστήματα στην Ελλάδα, καθώς και στο VATHOS Apparel E-SHOP www.vathosapparel.com. Παράλληλα, μπορεί κάποιος να κάνει αγορές και από το SHOWROOM, μετά από ραντεβού.