Θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ και αμφισβήτηση Ανδρουλάκη, με ορίζοντα τις βουλευτικές εκλογές

Θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ και αμφισβήτηση Ανδρουλάκη, με ορίζοντα τις βουλευτικές εκλογές
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εξελίξεις στο πλαίσιο των διεργασιών που συντελούνται σε όλα τα μεγάλα κόμματα μετά από τις ευρωεκλογές.

Σε εποχές παλιότερων ετών, με ξεκάθαρες και ηχηρές αμφισβητήσεις σημαντικών στελεχών του κόμματος προς την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, κινείται η Χαριλάου Τρικούπη, στον απόηχο του αποτελέσματος των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται πως το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη έλαβε 12,79% στις κάλπες της περασμένης Κυριακής, χάνοντας σε απόλυτους αριθμούς 109.088 ψήφους σε σχέση με το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου του 2023.

Και ενώ έχουν γίνει αρκετές αναλύσεις για τις επιδόσεις που κατέγραψε το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές και στο κατά πόσο η 9η Ιουνίου αποτέλεσε μικρή επιτυχία ή «πάγωμα» της επιρροής του κόμματος στο εκλογικό σώμα, σημαντικά στελέχη του κόμματος ζητούν την αποχώρηση του Νίκου Ανδρουλάκη από την ηγεσία.

Ξεκάθαρη αμφισβήτηση από Νίκο Παπανδρέου

Ο Νίκος Παπανδρέου -που «μάζεψε» 123.294 σταυρούς στις ευρωεκλογές και αναδείχθηκε πρώτος στη σταυροδοσία του ΠΑΣΟΚ- έθεσε ανοιχτά θέμα αλλαγής της ηγεσίας του κόμματος, με άρθρο του στο protothema.gr.

Μεταξύ άλλων, ο ευρωβουλευτής σημειώνει πως η τρίτη θέση του ΠΑΣΟΚ «συνιστά ήττα». O ίδιος υπογραμμίζει πως η ευθύνη εντοπίζεται στον Νίκο Ανδρουλάκη, αναφέροντας «οι ευθύνες στην πολιτική είναι αντικειμενικές. Την ευθύνη έχει η ηγεσία de facto και είναι αυτή η οποία απορρίφθηκε από το πολιτικό σώμα».

Ακολούθως, ο Νίκος Παπανδρέου σημειώνει πως «σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για το κόμμα μας, το λόγο πρέπει να έχουν άμεσα οι φίλοι και τα μέλη της, η αληθινή βάση του ΠΑΣΟΚ».

Πυρά από Κωνσταντινόπουλο

Ο ευρωβουλευτής του κόμματος δεν είναι ο μόνος που έθεσε ζήτημα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Ο βουλευτής Αρκαδίας και εκ των αντιπροέδρων της Βουλής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, με επιστολή του προς τα όργανα του κόμματος ζητά έκτακτη συνεδρίαση των οργάνων με στόχο τη διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογικών διαδικασιών στο κόμμα μέχρι το τέλος του 2024 (ενώ καταστατικά προβλέπονται για το 2025).

Ο ίδιος στην επιστολή του υπογραμμίζει «χρειαζόμαστε μία ισχυρή επανεκκίνηση! Μία νέα ισχυρή νομιμοποιητική εντολή ώστε να κάνουμε πράξη το μεγάλο ΠΑΣΟΚ των προσδοκιών μας, με ηγεσία που να κινητοποιεί ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις».

Πάνας: Αυθεντική η αγωνία Κωνσταντινόπουλου

«Σε πολιτικό επίπεδο συμφωνώ με τις διαπιστώσεις. Όχι σε παραλυτική εκκρεμότητα, αλλά όχι και σε μακρά εσωστρέφεια. Πρέπει να αποφασίσουμε αν θα συνεχίσουμε να είμαστε ένα μικρομεσαίο κόμμα, ή αν θα διαμορφώσουμε ένα μέτωπο πλειοψηφικού ρεύματος», τόνισε ο βουλευτής Χαλκιδικής, Απόστολος Πάνας, μιλώντας στο Talk Radio, χαρακτηρίζοντας «αυθεντική αγωνία» τα όσα περιγράφει στην επιστολή του ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος.

Αιχμές από την Αποστολάκη

Από τις ξεκάθαρες αιχμές κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ προς τον Νίκο Ανδρουλάκη δεν έλειψε η Μιλένα Αποστολάκη.

Σε δήλωση της, η βουλευτής του κόμματος τονίζει πως «η περιορισμένη άνοδος του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ, σε συνδυασμό με την απώλεια του διακηρυγμένου στόχου της δεύτερης θέσης, μας προβληματίζει όλους. Ψηφοφόρους, κόμμα, φίλους, στελέχη, αλλά και όσους προσβλέπουν στο ΠΑΣΟΚ, ακόμη κι εάν δεν το ψήφισαν».

Η ίδια προσθέτει πως «απαιτείται τώρα, η νηφάλια αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Αυτή η αποτίμηση, θα πρέπει να μας καθοδηγήσει για τις επόμενες αναγκαίες πρωτοβουλίες και κινήσεις».

Σε αναμονή για τις αντιδράσεις των στελεχών

Σημειώνεται πως τις τελευταίες μέρες θέμα ηγεσίας έχουν θέσει -περισσότερο έμμεσα ή και σχετικά άμεσα- και άλλα σημαντικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως προκύπτει και από δημόσιες δηλώσεις βουλευτών όπως ο Παύλος Γερουλάνος και η Νάντια Γιαννακοπούλου.

Πλην του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου -που δεν έχει ηγετικές φιλοδοξίες- με τον έναν ή τον άλλον τρόπο το σκέφτονται ή τους πιέζουν να κατέβουν οι: Παύλος Γερουλάνος, Μιχάλης Κατρίνης, Μανώλης Χριστοδουλάκης, Νάντια Γιαννακοπούλου, Μιλένα Αποστολάκη, Παύλος Χρηστίδης, Χάρης Δούκας.

Η απάντηση Ανδρουλάκη

Σχολιάζοντας τις εσωκομματικές επικρίσεις και με non paper από το επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε πως το κόμμα «έχει ανάγκη από κινήσεις εξωστρέφειας, κάτι που δεν υπηρετούν επισπεύδουσες και συντονισμένες δημόσιες παρεμβάσεις από εκείνους, που δήθεν ομνύουν στις θεσμικές λειτουργίες των οργάνων.

Δεν θα επιτρέψουμε να βυθιστεί η παράταξη στην εσωστρέφεια και ό,τι χτίστηκε με κόπους και θυσίες τα τελευταία χρόνια, να χαθεί σε λίγες μέρες».

Τι προβλέπει το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ

Το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ, που επικαλέστηκαν οι κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη, ορίζει ότι η εκλογή προέδρου θα πρέπει να γίνει τον Οκτώβριο του 2025.

«Ο πρόεδρος του κόμματος εκλέγεται άμεσα από τη βάση τουλάχιστον κάθε τέσσερα χρόνια από το σύνολο των μελών και φίλων του φορέα. Στη διαδικασία εκλογής προέδρου για την ανάδειξη υποψηφιοτήτων απαιτούνται υπογραφές από το 15% των μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ή 5.000 υπογραφές του συνόλου των μελών (κάθε μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ή κάθε απλό μέλος υπογράφει για έναν μόνο υποψήφιο)» αναφέρει.

Σε κάθε περίπτωση, το κλίμα που διαμορφώνεται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ προμηνύει εξελίξεις, οι οποίες πρέπει να «διαβάζονται» στο πλαίσιο των διεργασιών που συντελούνται σε όλα τα μεγάλα κόμματα μετά από το αποτέλεσμα της 9ης Ιουνίου και -κυρίως- ενόψει των επόμενων βουλευτικών εκλογών…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: