Βέλγιο: Σάλος από τη δήλωση Ντε Βέβερ για τη μη σύλληψη Νετανιάχου αν ερχόταν στη χώρα

Βέλγιο: Σάλος από τη δήλωση Ντε Βέβερ για τη μη σύλληψη Νετανιάχου αν ερχόταν στη χώρα
Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu attends his trial on corruption charges at the district court in Tel Aviv on December 16, 2024. (Photo by Stoyan Nenov / POOL / AFP) Photo: AFP
Παρά το διεθνές ένταλμα του ΔΠΔ για εγκλήματα στη Γάζα.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Μπαρτ Ντε Βέβερ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις την Παρασκευή, όταν δήλωσε ότι, στο όνομα της «ρεαλιστικής πολιτικής», ο Ισραηλινός ομόλογός του Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν θα συλλαμβανόταν εάν τύχαινε να βρεθεί σε βελγικό έδαφος, παρά το ένταλμα σύλληψης που έχει εκδώσει σε βάρος του το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει μία ευρωπαϊκή χώρα όπου ο Νετανιάχου θα συλλαμβανόταν αν βρισκόταν στο έδαφός της. Η Γαλλία, για παράδειγμα, δεν θα το έκανε. Δεν νομίζω ότι θα το κάναμε εμείς» είπε ο συντηρητικός, Φλαμανδός πολιτικός.

Ο Μπαρτ Ντε Βέβερ ρωτήθηκε την Πέμπτη από τη δημόσια φλαμανδική τηλεόραση VRT για τη στάση που τήρησε η Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν, που υποδέχτηκε τον Νετανιάχου ενώ σε βάρος του εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας. Παράλληλα, η Ουγγαρία ξεκίνησε τη διαδικασία αποχώρησης από το ΔΠΔ.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός απάντησε ότι πιστεύει στην πολυμέρεια και σε έναν κόσμο που θα βασίζεται σε κοινούς κανόνες. «Αυτόν τον κόσμο προτιμώ και, εάν διαλυθεί, θα λυπηθώ» πρόσθεσε.

Όταν του ζητήθηκε να πει πώς θα αντιδρούσε εάν το αεροσκάφος που μεταφέρει τον Νετανιάχου προσγειωθεί εκτάκτως στο Βέλγιο, ο Μπαρτ Ντε Βέβερ αρχικά χαρακτήρισε «πολύ απίθανο» αυτό το σενάριο. Αλλά στη συνέχεια επικαλέστηκε την αρχή της «ρεαλιστικής πολιτικής», δηλώνοντας ότι αμφιβάλλει πως θα προχωρούσε σε σύλληψη.

«Εγώ δεν αμφιβάλλω καθόλου» του απάντησε σήμερα με ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ ο πρόεδρος του γαλλόφωνου Σοσιαλιστικού κόμματος Πολ Μανιέτ, ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης. «Όταν εκδίδεται διεθνές ένταλμα σύλληψης, όταν εκφράζεται η διεθνής δικαιοσύνη, το Βέλγιο πρέπει να δηλώσει “παρών”, χωρίς επαμφοτερισμούς», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για «νομική και ηθική υποχρέωση».

Από την πλευρά της, η μη κυβερνητική οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων CNCD 11.11.11, χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις δηλώσεις του Μπαρτ Ντε Βέβερ. «Δίνοντας το σήμα ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μπορεί να ταξιδέψει ανενόχλητος στο Βέλγιο (ο Ντε Βέβερ) αποδυναμώνει το διεθνές δίκαιο» που «δεν είναι μενού α λα καρτ», σχολίασε.

Δηλώνοντας ότι αισθάνεται «ντροπή», ο συμπρόεδρος του κόμματος Ecolo Σαμουέλ Κογκολατί, επιτέθηκε στον υπουργό Εξωτερικών, τον γαλλόφωνο κεντρώο Μαξίμ Πρεβό: «Αυτό είναι το δικό σας κράτος δικαίου;» διερωτήθηκε.

Η αντιπαράθεση αναμένεται να συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα στο κοινοβούλιο, όπου θα συγκληθεί εκτάκτως η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων, κατόπιν αιτήματος της αντιπολίτευσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ