Βενιζέλος για ομόφυλα ζευγάρια: Η κοινωνία πρέπει να είναι φιλελεύθερη – Ο σωστός όρος είναι γάμος ανεξαρτήτως φύλου

Βενιζέλος για ομόφυλα ζευγάρια: Η κοινωνία πρέπει να είναι φιλελεύθερη – Ο σωστός όρος είναι γάμος ανεξαρτήτως φύλου
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος στο πάνελ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019, σε κεντρικό ξενοδοχείο. Η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Παύλος Αποστολίδης, ο Γιώργος Σαβαϊδης και ο δημοσιογράφος συντονιστής Αλέξης Παπαχελάς συμμετείχαν στην εκδήλωση με θέμα «Οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στη Μεσόγειο και ελληνοτουρκικές σχέσεις». ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Πρέπει να δώσουμε το δικαίωμα σε όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως φύλου, να μπορούν να συνάπτουν αυτή τη δικαιοπραξία, τον πολιτικό γάμο», ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Υπάρχει μία πραγματικότητα κοινωνική η οποία είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό αρρύθμιστη και αυτή η έλλειψη ρύθμισης δημιουργεί αδικίες, ανισότητες, αδιέξοδα νομικά, αλλά πολλές φορές και πραγματικά και αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί νομοθετικά», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας για το νομοσχέδιο σχετικά με τον γάμο των ομοφύλων ζευγαριών, στoν τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Παρατήρησε ότι αυτό δεν αφορά το κεντρικό ρεύμα της κοινωνίας, αλλά «η κοινωνία πρέπει να είναι φιλελεύθερη, ανεκτική, πλουραλιστική και πρέπει να δώσουμε το δικαίωμα σε όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως φύλου, διότι ο σωστός όρος είναι γάμος ανεξαρτήτως φύλου, όχι γάμος ομοφύλων, να μπορούν να συνάπτουν αυτή τη δικαιοπραξία, δηλαδή έναν πολιτικό γάμο, να προβαίνουν σε μία πράξη η οποία αναγνωρίζεται από την Πολιτεία».

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι η συζήτηση είναι σχεδόν νομική και εξήγησε πως δεν μπορεί να διευθετηθεί το ζήτημα με επέκταση του συμφώνου συμβίωσης, γιατί, όπως είπε, «θα ήταν ένα άλλο σύμφωνο συμβίωσης, θα ήταν ένα ενισχυμένο σύμφωνο συμβίωσης για ομόφυλους. Αυτό θα σήμαινε ότι κατασκευάζεις έναν θεσμό μόνο για αυτούς, δεν τους υπάγεις στο γενικό σύμφωνο συμβίωσης, ούτε στο γάμο, άρα κάνεις κάτι άλλο το οποίο είναι πάνω από το σύμφωνο και κάτω από το γάμο. Αυτό θα ήταν ανισότητα που αντιβαίνει στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Μιλάμε πάντα νομικά, δεν μιλάμε ούτε ηθικά, ούτε θρησκευτικά…».

«Ούτε από πλευράς κοινωνικών στερεοτύπων ή προκαταλήψεων, γιατί εδώ σκεφτόμαστε με έναν τρόπο αιχμάλωτο στερεοτύπων και προκαταλήψεων. Εδώ πρέπει να δούμε μία πραγματικότητα η οποία υπάρχει. Δεν τη δημιουργεί ο νόμος την πραγματικότητα. Οι σχέσεις αυτές υπάρχουν, αυτή η ανθρωπολογική και κοινωνική πραγματικότητα υπάρχει και από την οπτική γωνία των παιδιών, τα παιδιά υπάρχουν. Αυτά τα παιδιά δεν πρέπει να τα προστατεύσει η Πολιτεία;», πρόσθεσε και τόνισε: «Να τα βλέπουμε όλα με συγκατάβαση, μετριοπάθεια, ανεκτικότητα, κανείς δεν θίγει την ηθική αντίληψη του άλλου, αλλά από την άλλη μεριά και κανείς δεν μπορεί να επιβάλλει τη δική του ηθική αντίληψη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ρωτήθηκε για την αντιπαράθεση ανάμεσα στη κυβέρνηση και την αντιπολίτευση με αφορμή την αιφνιδιαστική τροπολογία για την επέκταση της επιστολικής ψήφου και για τις εθνικές εκλογές. Όπως χαρακτηριστικά είπε «…το ζήτημα της επιστολικής ψήφου είναι στην πραγματικότητα ένα και μόνο. Η αξιοπιστία του συστήματος με την έννοια της μυστικότητας. Με κάποιον τρόπο να βεβαιώνεσαι ότι αυτός που κλείνει την επιστολή, το φάκελο, είναι ο εκλογέας και ότι δεν το έχει κάνει αυτό υπό εκβιασμό ή πίεση, υπό την πίεση την ψυχολογική του παιδιού, του συζύγου, του φίλου. Αυτό βεβαίως πρέπει να διασφαλίζεται για να υπάρχει η στοιχειώδης αξιοπιστία του συστήματος».

Όσο αφορά την δυνατότητα να λειτουργήσουν μη κρατικά μη κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια, επέμεινε στη γνωμοδότηση του Βασίλη Σκουρή, πρώην προέδρου του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία, βάσει του ενωσιακού ευρωπαϊκού Δικαίου, μπορεί να επιτραπεί, ενώ τόνισε: «Τα δημόσια πανεπιστήμια πρέπει, όπως έχω πει, να απελευθερωθούν. Ποια είναι τα δεσμά τους; Η κρατική γραφειοκρατία και η κομματικοποίηση. Εάν θέλουμε το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο να είναι ανταγωνιστικό διεθνώς και αξιόπιστο πρέπει να απογραφειοκρατικοποιηθεί και να αποκομματικοποιηθεί».

Για το αν υπάρχει χώρος και για άλλο κόμμα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος παρατήρησε ότι το γνωρίζουμε πάντοτε από το αποτέλεσμα, εκ των υστέρων. «Υπάρχει ένα πρόβλημα εκπροσώπησης της κοινωνίας, η οποία δεν αφορά όμως μόνο την αντιπολίτευση, γιατί στα ποιοτικά στοιχεία, όταν τα ερωτήματα αφορούν την ικανοποίηση ή τη δυσαρέσκεια για κυβερνητικές πολιτικές και εκεί υπάρχει πολύ υψηλό αρνητικό ποσοστό. Άρα, αυτό το ανισόρροπο και ασύμμετρο σύστημα δεν λειτουργεί μόνον εις βάρος της αντιπολίτευσης, δημιουργεί και μία ψευδαίσθηση στην κυβέρνηση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: