Βενιζέλος: «Στην τελική φάση πριν την έξοδο από την κρίση»
- 25/09/2013, 09:46
- SHARE
Πρώτος στόχος η διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.
Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, μιλώντας σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας) στο Γενικό Προξενείο της χώρας μας στη Νέα Υόρκη, με την ευκαιρία της συμμετοχής του, ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, στην 68η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
«Τώρα, βρισκόμαστε στην τελική φάση, πριν την έξοδο από την κρίση. Χρειάζεται, πρωτίστως, εθνική ενότητα. Πρώτος μας στόχος είναι να διαφυλάξουμε την κοινωνική συνοχή, να στηρίξουμε τους πιο αδύναμους» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών.
Επανέλαβε ότι δεν βοηθάει την οικονομία, η λήψη νέων μέτρων και οι περικοπές μισθών και συντάξεων, αλλά σημείωσε ότι πρέπει να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές, για «να αποχτήσει η Ελλάδα ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος, μια ανταγωνιστική οικονομία, ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης και παραγωγής».
Στη συγκέντρωση είχαν προσκληθεί πρόεδροι και στελέχη ελληνοαμερικανικών φορέων. Τον κ. Βενιζέλο καλωσόρισε ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Γιώργος Ηλιόπουλος. Ανάμεσα στους παριστάμενους ήταν ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, ο πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ Χρίστος Παναγόπουλος, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβης Μιχάλης Σπινέλλης και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας, Νίκος Παπακωνσταντίνου.
«Καλύτερες οι επιδόσεις του τουρισμού από ότι είχαμε προβλέψει»
Ο κ. Βενιζέλος μιλώντας για τις εξελίξεις στην οικονομία, τόνισε ότι «η επάνοδος στις αγορές θα γίνει πολύ σύντομα, συντομότερα απ’ ότι προβλέπουν όλοι» και ανεφέρθηκε ιδιαίτερα στον τουρισμό, που, όπως επισήμανε, «μόνο φέτος μας δίνει 2% του ΑΕΠ παραπάνω απ’ ότι είχαμε υπολογίσει, γιατί οι επιδόσεις της τουριστικής μας βιομηχανίας είναι πολύ καλύτερες απ ‘ ότι είχαμε προβλέψει και αυτό όχι λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή, όχι λόγω της κατάστασης στην Αίγυπτο».
Αυτός, είπε ο κ. Βενιζέλος, «είναι ένας εξαιρετικά καλός οιωνός και τέτοιες ενδείξεις θετικές έχουμε και σε άλλους τομείς, πάρα πολλές, αρκεί εμείς να επιμείνουμε στη γραμμή που έχουμε θέσει. Η γραμμή που έχουμε θέσει πολύ συνοπτικά είναι: δεν αντέχει ο κόσμος άλλες θυσίες. Δεν μπορούμε να λάβουμε νέα μέτρα, δεν μπορούμε να αποδεχθούμε καμία νέα περικοπή μισθών, συντάξεων και μείωση εισοδήματος. Αυτό δεν βοηθάει την οικονομία, περιορίζει τη ζήτηση, τροφοδοτεί τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και της ανεργίας. Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε και αυτή είναι αταλάντευτη απόφασή μας στις λεγόμενες διαρθρωτικές αλλαγές. Να αποχτήσει η Ελλάδα ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος, μια ανταγωνιστική οικονομία, ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης και παραγωγής. Και βεβαίως, να οργανώσουμε ένα κοινωνικό κράτος νέου τύπου σε όλη την Ευρώπη, όχι μόνο στην Ελλάδα, που να μην κινδυνεύει από μια νέα δημοσιονομική κρίση, γιατί τώρα έχουμε ένα μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα, που αυτό αντανακλά στις συντάξεις, στην αντοχή των ασφαλιστικών ταμείων, σε όλα αυτά που βλέπετε καθημερινά και είμαι βέβαιος ότι παρακολουθείτε από τα ελληνικά ΜΜΕ ή απ’ εδώ τα ομογενειακά, με ακρίβεια για το τι ακριβώς συμβαίνει στην Ελλάδα».
«Δεν θα επιτρέψουμε να συνδεθεί η εξωτερική πολιτική με την κρίση»
«Προσπαθούμε να κρατήσουμε αλώβητη την εξωτερική μας πολιτική και την πολιτική ασφάλειας και άμυνας όλο αυτό το διάστημα της κρίσης», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Βενιζέλος, και σημείωσε χαρακτηριστικά: «σας διαβεβαιώνω ότι κανείς εταίρος μας δεν έθεσε ζήτημα σχετικό με την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια της χώρας σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση ή με την οικονομική βοήθεια. Κανείς δεν άσκησε πίεση υπό την απειλή της οικονομικής κρίσης για θέματα που μας απασχολούν και που είναι ο γνωστός κατάλογος των μεγάλων εθνικών θεμάτων. Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία. Και εμείς ούτε επιτρέψαμε, ούτε θα επιτρέπαμε ποτέ, ούτε θα επιτρέψουμε να συνδεθούν θέματα οικονομικής πολιτικής και οικονομικής βοήθειας με θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας. Αντιθέτως, ακριβώς επειδή ο λαός μας υπέστη και υφίσταται μεγάλες πιέσεις και ταπεινώσεις στο γήπεδο της οικονομικής πολιτικής, νιώθει την ανάγκη να υπερασπιστεί με ακόμη μεγαλύτερο σθένος τα ζητήματα εθνικής ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και ασφάλειας».