Βενσάν Μπολορέ: Ο κομβικός ρόλος του «Γάλλου Μέρντοχ» στην άνοδο της ακροδεξιάς

Βενσάν Μπολορέ: Ο κομβικός ρόλος του «Γάλλου Μέρντοχ» στην άνοδο της ακροδεξιάς
President of Vivendi supervisory board Vincent Bollore poses before a hearing before the parliamentary inquiry commission into the procedures for granting authorizations of national televisions services at the National Assembly in Paris, on March 13, 2024. (Photo by ALAIN JOCARD / AFP) Photo: AFP
Ποιος είναι ο δισεκατομμυριούχος που... προμοτάρει την Μαρίν Λεπέν.

Η άνοδος του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν σε πρώτο κόμμα στις γαλλικές εκλογές της Κυριακής είναι στενά συνυφασμένη με την ανάδυση μιας ισχυρής συντηρητικής μηχανής μέσων ενημέρωσης που υποστηρίζεται από τον δισεκατομμυριούχο Βενσάν Μπολορέ, ο οποίος αποκαλείται «ο Γάλλος Μέρντοχ».

Από τότε που άρχισε να χτίζει τη γαλλική αυτοκρατορία των μέσων ενημέρωσης πριν από οκτώ χρόνια, οι πλατφόρμες που ελέγχει η οικογένεια Μπολορέ μέσω της Vivendi έχουν προσελκύσει ένα αυξανόμενο ακροατήριο, εστιάζοντας στα ακροδεξιά ζητήματα που πρεσβεύει η Λεπέν και το κόμμα της: την εγκληματικότητα και τη μετανάστευση. Με αυτόν τον τρόπο, τράβηξαν αυτές τις ανησυχίες στο mainstream, σύμφωνα με ακαδημαϊκούς που έχουν μελετήσει το κίνημα του Εθνικού Συναγερμού και τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Είναι δύσκολο να πει κανείς σε ποιο βαθμό η άνοδος της Λεπέν οφείλεται στην κάλυψη του Μπολορέ – και οι δύο μπορεί να επωφελήθηκαν από την αυξανόμενη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων με τα καθιερωμένα πολιτικά κόμματα της Γαλλίας. Αλλά αυτό που είναι σαφές, λένε οι ακαδημαϊκοί, είναι ότι το τηλεοπτικό κανάλι CNews της Vivendi και τα συναφή ραδιοφωνικά και έντυπα μέσα έχουν εξομαλύνει και ενισχύσει το πολιτικό της μήνυμα – αν και προειδοποιούν ότι είναι δύσκολο να γίνει άμεση σύνδεση μεταξύ του περιεχομένου και της συμπεριφοράς των ψηφοφόρων.

«Η επιλογή των καλεσμένων τους και ο τρόπος διαμόρφωσης του περιεχομένου μπορεί να χρησιμεύσει για τη νομιμοποίηση ενός συγκεκριμένου οράματος για τον κόσμο», δήλωσε η Σάφια Νταχανί, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, η οποία μελετά την ακροδεξιά.

Το κόμμα της Λεπέν κέρδισε το μεγαλύτερο ποσοστό στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας την Κυριακή, κερδίζοντας τόσο μια συμμαχία της αριστεράς όσο και την κεντρώα ομάδα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Ο Μακρόν διέλυσε την Εθνοσυνέλευση και ζήτησε πρόωρη νομοθετική ψηφοφορία μετά τη συντριπτική ήττα του κόμματός του στις ευρωεκλογές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με την πιθανότητα ο δεύτερος γύρος της 7ης Ιουλίου να δώσει μια ακροδεξιά πλειοψηφία στην κάτω βουλή, ο ρόλος που διαδραματίζουν τα μέσα ενημέρωσης ελέγχεται περισσότερο. Στο παρελθόν, τα περισσότερα κυρίαρχα ειδησεογραφικά πρακτορεία χαρακτήριζαν ακραίες τις απόψεις που προωθούνται από τη Λεπέν και το κόμμα της, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής «Πρώτα η Γαλλία» για την απασχόληση, την υγειονομική περίθαλψη και τη δημόσια στέγαση – δίνοντας προτεραιότητα στους πολίτες έναντι των μη πολιτών. Αυτό το προστατευτικό κιγκλίδωμα έχει έκτοτε αποδυναμωθεί, καθώς πλατφόρμες όπως αυτή του Μπολορέ απηχούν τις θέσεις του κόμματος ή ακόμη και τις υποστηρίζουν, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Ο πρόεδρος της Vivendi και γιος του Βενσάν, Γιανίκ Μπολορέ, 44 ετών, απορρίπτει την άποψη ότι ο πατέρας του προωθεί ακροδεξιές πολιτικές, λέγοντας σε συνέντευξή του στο περιθώριο του συνεδρίου Cannes Lions τον Ιούνιο ότι είναι «χριστιανοδημοκράτης». Ο νεότερος Μπολορέ απέκρουσε ένα δημοσίευμα της Le Monde ότι ο πατέρας του έβαλε άμεσα το χέρι του στη διάσπαση του κύριου συντηρητικού κόμματος σχετικά με το αν θα ενώσει τις δυνάμεις του με τη Λεπέν.
«Δεν ξέρω με ποιους συναντάται, αλλά δεν κινεί τα νήματα σε τίποτα και δεν πιέζει το ένα ή το άλλο κόμμα», δήλωσε ο Γιανίκ. «Δεν είναι ακροδεξιός».

Παρόλα αυτά, τις εβδομάδες από τότε που ο Μακρόν προκήρυξε τις πρόωρες εκλογές, τα μέσα ενημέρωσης που συνδέονται με τον Μπολορέ έχουν μπει σε υπερδιέγερση, αυξάνοντας την ανταλλαγή περιεχομένου σε όλες τις πλατφόρμες. Ένα εξώφυλλο στην επιδραστική εβδομαδιαία κυριακάτικη εφημερίδα Le Journal du Dimanche, ή JDD -την οποία ο όμιλος απέκτησε πέρυσι- περιείχε μια συμπαθητική συνέντευξη με τον πρόεδρο του Εθνικού Συναγερμού, Ζορντάν Μπαρντελά, με τίτλο «Η φιλοδοξία μου για τη Γαλλία». Αποσπάσματα από τη συνέντευξη ενισχύθηκαν από το CNews και τον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

Ο παρουσιαστής-σταρ ενός talk show στο κανάλι C8 της Vivendi, Σιρίλ Χανουνά, έλαβε μια ειδική καθημερινή δίωρη πολιτική εκπομπή στο ραδιόφωνο Europe 1 του ομίλου. Στο CNews, ένας παρουσιαστής εξήρε την πλατφόρμα του Εθνικού Συναγερμού που παραχωρεί το τεκμήριο αυτοάμυνας στους αστυνομικούς.

Τα μέσα ενημέρωσης που συνδέονται με τον Μπολορέ είναι μεταξύ των παραγόντων που συμβάλλουν στην αύξηση της δημοτικότητας του κόμματος της Λεπέν, δήλωσε ο Ζουλιέν Λαμπαρέ, συγγραφέας μιας μελέτης για το CNews που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο στο πλαίσιο της διδακτορικής του διατριβής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στη Σάντα Μπάρμπαρα.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι το CNews προσελκύει τηλεθεατές – ακόμη και αν συντονίζονται μόνο μία φορά την εβδομάδα – οι οποίοι είναι πολύ πιο πιθανό να είναι ψηφοφόροι του Εθνικού Συναγερμού. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ως το πιο δεξιό από όλα τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης και το πιο υποστηρικτικό των ακροδεξιών υποψηφίων, το CNews είναι άμεσα συγκρίσιμο με το Fox News της News Corp. των ΗΠΑ, που ελέγχεται από τον Ρούπερτ Μέρντοχ. Το κανάλι «έχει το πιο ιδεολογικά ριζοσπαστικό ειδησεογραφικό κοινό εντός του γαλλικού οικοσυστήματος των μέσων ενημέρωσης και ότι το μοτίβο αυτό είναι πιο έντονο με την υψηλότερη συχνότητα χρήσης», ανέφερε.

«(Έχουν) ιδεολογικό σκοπό και οικονομικό σκοπό», δήλωσε ο Λαμπαρέ. «Ποιος καλύτερος τρόπος για να βγάλεις χρήματα από το να αιχμαλωτίσεις ένα τμήμα του πληθυσμού κατά μήκος ιδεολογικών γραμμών;»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι καθημερινές εκπομπές του CNews παρουσιάζουν συνήθως πολιτικούς ειδήμονες που προωθούν υπερσυντηρητικά θέματα συζήτησης, με έμφαση στην εγκληματικότητα και την ανασφάλεια, ιδίως με στόχο τους μετανάστες, και τις επιθέσεις κατά του Ισλάμ. Ο χρόνος που αφιερώνεται σε τέτοια θέματα φέρνει στο κανάλι και σε άλλα μέσα ενημέρωσης της Vivendi συχνές επιπλήξεις από τη ρυθμιστική αρχή της χώρας για τα μέσα ενημέρωσης.

Στην πιο πρόσφατη καταγγελία, η εποπτική αρχή έστειλε την Παρασκευή επίσημη ειδοποίηση, λέγοντας ότι το ραδιόφωνο Europe 1 αντιμετωπίζει την αριστερή συμμαχία με επικριτικό και υποτιμητικό τρόπο και ότι η πλατφόρμα στερείται «ειλικρίνειας». Τον Φεβρουάριο, το ανώτατο δικαστήριο της Γαλλίας ζήτησε από το CNews να σεβαστεί την πολυφωνία στο κανάλι, συμπεριλαμβανομένων των σχολιαστών του. Η τελευταία ετήσια έκθεση της Vivendi περιγράφει περιστατικά κυρώσεων, διαδικασιών ή προστίμων κατά του CNews από τη ρυθμιστική αρχή, μεταξύ άλλων για σχόλια που «θεωρείται ότι ενθαρρύνουν τις διακρίσεις για θρησκευτικούς λόγους».

Για τον Λαμπαρέ, οι γαλλικοί νόμοι για τα μέσα ενημέρωσης – που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1980 και αποσκοπούσαν στην προώθηση του πολιτικού πλουραλισμού – είναι τόσο παρωχημένοι όσο και άδοντες.

«Τα πρόστιμα είναι για γέλια», δήλωσε.

Για παράδειγμα, η ετήσια έκθεση της Vivendi αναφέρει ότι στο CNews επιβλήθηκε πρόστιμο 200.000 ευρώ (215.000 δολάρια) το 2021 για σχόλια σχετικά με ασυνόδευτους ανήλικους μετανάστες. Έχασε την έφεση στη Γαλλία και τώρα προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους η ρυθμιστική αρχή επέβαλε πρόστιμο 50.000 ευρώ στο κανάλι για παραβίαση της ειλικρίνειας και της ακρίβειας σχετικά με την ασφάλεια των πόλεων.
Η Vivendi αρνήθηκε να σχολιάσει για την παρούσα ιστορία.

Ο Μπολορέ άρχισε να χτίζει την αυτοκρατορία του στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης το 2016, ένα χρόνο πριν η Λεπέν χάσει από τον Μακρόν στις προεδρικές εκλογές. Απέκτησε αυτό που θα γινόταν το CNews εκείνο το έτος, προσθέτοντας το Europe 1 και το JDD πέρυσι.

Ο δεξιός προσανατολισμός αυτών των πλατφορμών φαίνεται να έχει ενισχύσει το κοινό τους. Το CNews, το οποίο έχανε χρήματα για χρόνια, έχει αρχίσει να βγάζει κέρδη και σύμφωνα με μια μέτρηση νίκησε τον Μάιο για πρώτη φορά τον κύριο ανταγωνιστή του BFMTV, με μερίδιο αγοράς 2,8%, από 0,7% το 2017. Το Europe 1, το οποίο είχε φθίνουσα τηλεθέαση για χρόνια, βλέπει το κοινό του να αυξάνεται με την προσθήκη νέων εκπομπών που φιλοξενούνται από αστέρες του CNews.

Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία αποτελούν μόνο ένα μικρό κλάσμα της παγκόσμιας επιχείρησης μέσων ενημέρωσης και εκδόσεων της Vivendi, η οποία χρησίμευσε για τη διαφοροποίηση του ομίλου Μπολορέ από την εφοδιαστική και τη ναυτιλία. Ο μεγιστάνας έχει καθαρή αξία 8,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires Index – με την οικογενειακή εταιρεία χαρτοφυλακίου να κατέχει περίπου το 30% της Vivendi.

Ο Μπολορέ εισήλθε στους ίδιους τομείς που κάποτε έδιναν στη News Corp. το εύρος των μέσων ενημέρωσης. Βούτηξε στα πάντα, από την παραγωγή και διανομή ταινιών, την τηλεόραση και τις ραδιοτηλεοπτικές μεταδόσεις, τη διαφήμιση, τις εφημερίδες και τα περιοδικά μέχρι τα βιβλία και τη μουσική. Με την τάση των καταστημάτων του να υποστηρίζουν δεξιές ιδεολογίες και να προωθούν συντηρητικές ιδέες, υπήρξε μια ενεργή κλίση προς το «Θεό και την πατρίδα».

Ο γιος του Γιανίκ λέει ότι η κατεύθυνση που έχουν πάρει οι μονάδες μέσων ενημέρωσης του ομίλου ήταν καλή για τις επιχειρήσεις. Για παράδειγμα, ο νεότερος Μπολορέ επαίνεσε τη στρατηγική του CNews, του οποίου τη συντακτική γραμμή αρνήθηκε να προσδιορίσει.

«Έχει γίνει το Νο 1 ειδησεογραφικό κανάλι στη Γαλλία και είναι πλέον κερδοφόρο- ως μέτοχος είναι η μόνη μέτρηση που κοιτάς», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: