Vertigo στην αγορά από τις τιμές ρεκόρ στο πορτοκάλι

Vertigo στην αγορά από τις τιμές ρεκόρ στο πορτοκάλι
Photo: pixabay.com
Σύμφωνα με την Trading Economics ο χυμός πορτοκαλιού έχει αυξηθεί κατά 47,74% από τις αρχές του έτους φθάνοντας στο ιστορικό υψηλό των 495,28 μέσα στον μήνα.

«Κάποια στιγμή το πρόβλημα δεν θα είναι η τιμή. Απλά τα προϊόντα δεν θα υπάρχουν. Όπως τα πορτοκάλια. Αν δεν συνέλθει ο μεγάλος πορτοκαλεώνας της Νοτίου Αμερικής δεν θα φτάνει το πορτοκάλι. Όσο και να πληρώσεις δεν θα φτάνει. Δεν θα υπάρχει. Δεν μπορείς να αγοράσεις κάτι που δεν υπάρχει». Είπε χθες ο επικεφαλής της Bespoke και υποψήφιος για την προεδρία του ΣΕΒ Σπύρος Θεοδωρόπουλος.

Το πρόβλημα με την παραγωγή του πορτοκαλιού δεν είναι σημερινό. Όμως το πρόβλημα αντί να λύνεται οξύνεται με την παγκόσμια βιομηχανία να βρίσκεται «σε κρίση», καθώς οι φόβοι για τη συγκομιδή της Βραζιλίας βοηθούν στην εκτόξευση των τιμών χονδρικής σε επίπεδα ρεκόρ. Σύμφωνα με την Trading Economics (https://tradingeconomics.com/commodity/orange-juice) ο χυμός πορτοκαλιού έχει αυξηθεί κατά 47,74% από τις αρχές του έτους φθάνοντας στο ιστορικό υψηλό των 495,28 μέσα στον μήνα.

Οι παραγωγοί στις κύριες περιοχές παραγωγής πορτοκαλιών της Βραζιλίας δήλωσαν ότι αναμένουν ότι η συγκομιδή θα είναι κατά 24% χαμηλότερη από πέρυσι και θα υποχωρήσει στα 232 εκατ. κιβώτια των 40,8 κιλών. Η αρχική πρόβλεψη έκανε λόγο για πτώση της παραγωγής κατά 15%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η προβλεπόμενη κακή σοδειά στη Βραζιλία, που αντιπροσωπεύει το 70% του συνόλου των εξαγωγών χυμού πορτοκαλιού, σηματοδοτεί την τρίτη δύσκολη παγκόσμια συγκομιδή στη σειρά. «Πρόκειται για κρίση», δήλωσε στους Financial Times ο Kees Cools, πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Χυμών Φρούτων και Λαχανικών (IFU). «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι παρόμοιο, ακόμη και κατά τη διάρκεια των μεγάλων παγετώνων και των μεγάλων τυφώνων».

Τα προβλήματα στην παραγωγή, που έχουν οδηγήσει σε ξέφρενο ράλι τις τιμές του χυμού και κατ’ επέκταση σε άνοδο της τιμής στο ράφι, οφείλονται πρωτίστως σε μια ανίατη ασθένεια, γνωστή ως greening (https://www.aphis.usda.gov/aphis/resources/pests-diseases/hungry-pests/the-threat/citrus-greening/citrus-greening-hp), που πλήττει τα δένδρα. Ένα μολυσμένο δέντρο μπορεί να πεθάνει πέντε χρόνια μετά τη μόλυνση, ενώ η ασθένεια μπορεί να εξαπλωθεί και σε άλλες περιοχές.

Στη Βραζιλία, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα Fundecitrus (https://www.fundecitrus.com.br), η εξάπλωση της νόσου greening έχει μολύνει το 38% της παραγωγής της χώρας με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για μείωση 60% της παραγωγής τα επόμενα πέντε χρόνια. Αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Φλόριντα, βασικός παραγωγός συμπυκνωμένου χυμού πορτοκαλιού.

Σε μια προσπάθεια να ανταπεξέλθουν στις τιμές ρεκόρ και στις ελλείψεις, οι παραγωγοί χυμών πορτοκαλιού εξετάζουν το ενδεχόμενο να στραφούν σε εναλλακτικά φρούτα, όπως τα μανταρίνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: