Βεστάγκερ: H Ελλάδα σήμερα αποτελεί πρότυπο και πλέον όλοι πρέπει να εμπνέονται από την πρόοδο που έκανε στην πανδημία
- 14/05/2021, 15:49
- SHARE
Μια σημαντική συζήτηση για το πώς οι Ευρωπαϊκές χώρες προετοιμάζονται για την ψηφιακή εποχή έλαβε χώρα νωρίτερα μεταξύ της Εκτελεστικής Αντιπροέδρου και Επιτρόπου Ψηφιακών Τεχνολογιών της ΕΕ, κας Margrethe Vestager και του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκου Πιερρακάκη, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Η κα Margrethe Vestager ξεκίνησε την ομιλία της με μία αναφορά στην επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική επανάσταση και τις αξίες που αποτέλεσαν την πυξίδα της απελευθέρωσης. Μίλησε ακόμα για το δεκαετές πλάνο της Ε.Ε. που έχει στόχο στο τέλος του όλοι σχεδόν οι ενήλικοι να έχουν ψηφιακές δεξιότητες, οι πολίτες να μπορούν να εξυπηρετούνται online και οι επιχειρήσεις να διευκολύνουν την ζωή τους με την τεχνητή νοημοσύνη. «Αυτό θέλει επενδύσεις», τόνισε η Επίτροπος σημειώνοντας ότι υπάρχουν οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης για υποδομές, καινοτομία και θέσεις εργασίας.
Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της εμπιστοσύνης το οποίο βρίσκεται στον πυρήνα των προτεραιοτήτων της ευρωπαϊκής στρατηγικής και στους τρόπους με τους οποίους γίνεται προσπάθεια να προστατεύονται οι χρήστες, οι καταναλωτές ή οι δημιουργοί με έρευνες και κανόνες. «Ότι είναι παράνομο offline είναι παράνομο και online και αυτό πρέπει να τηρείται για να δημιουργεί εμπιστοσύνη σε όλους», πρόσθεσε.
Μιλώντας για την χώρα μας, η Margrethe Vestager τόνισε ότι σήμερα πλέον αποτελεί πρότυπο και πρέπει όλοι να εμπνέονται από την πρόοδο που έκανε στην διάρκεια της πανδημίας. «Η υγειονομική κρίση ήταν περίοδος για ανάπτυξη της ψηφιακής μετάβασης», είπε προσθέτοντας ότι «η τεχνολογία είναι το κλειδί και το εργαλείο για να αφήσουμε πίσω μας και τα σημάδια της οικονομικής κρίσης».
Από την πλευρά του ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης παρουσίασε συνοπτικά το ψηφιακό ταξίδι που ξεκίνησε το 2019 μετά τις εκλογές και που, παρόλη την πρόοδο, έχει ακόμα πολλά να κάνει. Αναφέρθηκε στην προσπάθεια που έγινε για να παταχθεί η γραφειοκρατία η οποία σύμφωνα με μελέτες κόστιζε περίπου το 6,8% του ΑΕΠ της χώρας.
«Στην πρώτη κιόλας εβδομάδα του πρώτου lockdown έγινε η πρώτη μεταρρύθμιση – κλειδί που ήταν η πλατφόρμα gov.gr, ένα μοναδικό portal δηλαδή για όλη την κυβέρνηση», είπε προσθέτοντας ότι εκεί προστίθενται συνέχεια νέες υπηρεσίες. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο σύστημα συνταξιοδότησης το οποίο χαρακτήρισε ως «την πιο προβληματική εκκρεμότητα» καθώς ακόμα ένας μεγάλος όγκος δεδομένων είναι σε χαρτί και πρέπει να ψηφιοποιηθεί. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο χαρακτήρισε «νέο σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα», θα βοηθήσει σε αυτό.
Τέλος, μιλώντας για την εμβολιαστική πλατφόρμα που καλύπτει όλα τα στάδια από το ραντεβού μέχρι το πιστοποιητικό, σημείωσε ότι υπάρχουν σκέψεις να αξιοποιηθεί και στη συνέχεια είτε για την πρωτοβάθμια υγεία, είτε για την διασύνδεση με τα νοσοκομεία.
Την συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Αντώνης Σρόιτερ.
Στην ιστοσελίδα του Φόρουμ (www.delphiforum.gr) μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα του Φόρουμ καθώς και τους 1000 και πλέον επιβεβαιωμένους ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η παρακολούθηση του online Φόρουμ είναι ελεύθερη με εγγραφή στο delphiforum.gr/register