Βετεράνος των hedge fund προειδοποιεί: Το αυγουστιάτικο φιάσκο του χρηματιστηρίου, ένδειξη για το τι θα ακολουθήσει

Βετεράνος των hedge fund προειδοποιεί: Το αυγουστιάτικο φιάσκο του χρηματιστηρίου, ένδειξη για το τι θα ακολουθήσει
epa11526617 Dealers work next to monitors showing the foreign exchange rate between the Japanese yen and US dollar in Tokyo, Japan, 05 August 2024. The Tokyo stock exchange plunged more than 11 percent, with the Japanese yen rising against the US currency, after a drop on Wall Street of more than 600 points. EPA/KIMIMASA MAYAMA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Mark Spitznagel, ιδρυτής και CIO του ιδιωτικού hedge fund Universa Investments, για το δράμα της αγοράς.

Από τον Will Daniel

Η 5η Αυγούστου 2024 ήταν μια δύσκολη μέρα για τους επενδυτές σε όλο τον κόσμο, καθώς οι χρηματιστηριακές αγορές από την Ιαπωνία έως τις Ηνωμένες Πολιτείες έπεσαν χωρίς κάποια προειδοποίηση, αφήνοντας αναλυτές και οικονομολόγους να προσπαθούν να δώσουν απαντήσεις. Μια αδύναμη έκθεση για τις θέσεις εργασίας που πυροδότησε έναν βασικό δείκτη ύφεσης και η υποχώρηση ορισμένων δημοφιλών και σημαντικών συναλλαγών εν μέσω μεταβαλλόμενων πολιτικών της κεντρικής τράπεζας ενοχοποιήθηκαν για το φιάσκο.

Καθώς οι επενδυτές παρακολουθούσαν τις μετοχές να πέφτουν, ο πανικός στη Wall Street οδήγησε ακόμη και σε εκκλήσεις για έκτακτες μειώσεις επιτοκίων από βετεράνους οικονομολόγους.

«Ήταν μια στιγμή όπου όλοι λειτούργησαν σαν ερασιτέχνες», είπε ο Mark Spitznagel, ιδρυτής και CIO του ιδιωτικού hedge fund Universa Investments, για το δράμα της αγοράς. «Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο στην καριέρα μου».

Έκτοτε, οι αγορές παγκοσμίως έχουν ανακάμψει ως επί το πλείστον, με τον δείκτη S&P 500 των ΗΠΑ να έχε αυξηθεί κατά περίπου 5% από το χαμηλό του στις 5 Αυγούστου. Και ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα μπορούσε να επιβραδυνθεί, οι φόβοι για ύφεση έχουν σε μεγάλο βαθμό εξαλειφθεί.

Αλλά ο Spitznagel, ο οποίος είναι γνωστός για τα κέρδη που αποκομίζει από μεγάλα κραχ της αγοράς, προειδοποιεί ότι η πρόσφατη αστάθεια της αγοράς είναι απλώς άλλο ένα σημάδι ότι πλησιάζουμε στην κορυφή της μεγαλύτερης χρηματιστηριακής φούσκας στην ιστορία – και οι περισσότεροι επενδυτές δεν είναι προετοιμασμένοι για τον πόνο που θα προκύψει όταν σκάσει. «Αυτά τα ‘μαστίγια’ είναι η διαδικασία της αγοράς», είπε στο Fortune. «Αυτή είναι μια ξεκάθαρη προειδοποιητική ένδειξη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Spitznagel είπε ότι πριν από τα προηγούμενα κραχ της αγοράς – συμπεριλαμβανομένου του 2007 πριν από την Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Κρίση και του 2000 πριν από την κατάρρευση του dotcom – οι μετοχές είχαν περιόδους αυξημένης αστάθειας. Οι ευφορικές κινήσεις στο χρηματιστήριο συχνά τελειώνουν με ολοένα και πιο ακραίες διακυμάνσεις στο επενδυτικό κλίμα. Θα μπορούσαμε αυτό να το δούμε ξανά σήμερα, και μάλιστα με ένα συντομότερο χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με τον γνωστό hedge funder.

«Είναι εξαιρετική η σύγκριση με το 2007. Αλλά νομίζω ότι θα δούμε μια χρονικά συμπιεσμένη διαδρομή», είπε. «Δεν νομίζω ότι έχουμε μπροστά μας έναν ολόκληρο χρόνο… Επειδή η συνδεσιμότητα είναι μεγαλύτερη, η ευθραυστότητα είναι μεγαλύτερη επίσης».

Ο Spitznagel υποστηρίζει εδώ και χρόνια ότι η Federal Reserve βοήθησε στη δημιουργία της μεγαλύτερης πιστωτικής φούσκας στην ανθρώπινη ιστορία διατηρώντας τα επιτόκια κοντά στο μηδέν για πάνω από μια δεκαετία μετά την Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Κρίση, αφήνοντας την οικονομία σε μια εύθραυστη κατάσταση. Τώρα, λέει, αυτή η φούσκα θα σκάσει σύντομα κάτω από το βάρος των αυξήσεων των επιτοκίων της Fed και ο αντίκτυπος θα είναι ακόμη πιο τρομερός απ’ ό,τι σε προηγούμενες εκρήξεις της αγοράς, επειδή ζούμε σε μια διασυνδεδεμένη παγκόσμια οικονομία όπου οι πολιτικές της Fed κινούν τις αγορές σε όλο τον κόσμο.

«Οι πτώσεις είναι το τίμημα των κερδών στο χρηματιστήριο. Πρέπει να μπορείτε να πληρώσετε αυτό το τίμημα. Το πρόβλημα είναι ότι ίσως οδηγούμαστε σε μια υπερβολικά μεγάλη πτώση» καταλήγει.

Ευρύτερα, ο hedge funder συστήνει υπομονή: «Τα μεγαλύτερα λάθη στις επενδύσεις γίνονται όταν οι άνθρωποι πουλάνε κοντά στα χαμηλά επίπεδα της αγοράς ή αγοράζουν κοντά στα υψηλά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com