ΒΕΘ: Η νέα έρευνα σχετικά με τη διασύνδεση παραγωγής-εκπαίδευσης

ΒΕΘ: Η νέα έρευνα σχετικά με τη διασύνδεση παραγωγής-εκπαίδευσης
Φωτογραφία από drone εικονίζει το εκθεσιακό κέντρο της ΔΕΘ-HELEXPO που θα φιλοξενήσει την 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, με τιμώμενη χώρα τη Γερμανία, από τις 7 έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2024, Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η έρευνα περιέλαβε 435 επιχειρήσεις-μέλη του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Το 75% των βιοτεχνών χαρακτηρίζει ελλιπή τη διασύνδεση της παραγωγής με την εκπαίδευση, σύμφωνα με το Οικονομικό Βαρόμετρο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) για τους μήνες Νοέμβριο-Δεκέμβριο. Η έρευνα δείχνει ότι το 56,2% των συμμετεχόντων πιστεύει πως η αδυναμία αυτής της διασύνδεσης, σε συνδυασμό με τους χαμηλούς μισθούς, οδηγεί στο να παραμένουν κενές οι θέσεις εργασίας.

Η έρευνα, που διεξήχθη από την εταιρεία Interview, περιέλαβε 435 επιχειρήσεις-μέλη του ΒΕΘ. Οι βασικοί λόγοι δυσκολίας στην κάλυψη κενών θέσεων περιλαμβάνουν την ελλιπή διασύνδεση παραγωγής και εκπαίδευσης (29,5%), τον χαμηλό προσφερόμενο μισθό (26,7%) και τις περιορισμένες προοπτικές σταδιοδρομίας (11,4%). Επίσης, προβλήματα όπως η έλλειψη απαιτούμενων ή εξειδικευμένων προσόντων και η απουσία προϋπηρεσίας επιδεινώνουν την κατάσταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται σε τομείς όπως ο τεχνολογικός και μηχανολογικός εξοπλισμός, ενώ μικρότερες δυσκολίες παρουσιάζουν οι κλάδοι των τροφίμων, των συνεργείων αυτοκινήτων και της κλωστοϋφαντουργίας.

Η έλλειψη δεξιοτήτων και γνώσεων έχει σοβαρές συνέπειες για τις επιχειρήσεις, όπως η απώλεια μεριδίων αγοράς, η καθυστέρηση στην ανάπτυξη νέων προϊόντων και η αύξηση του φόρτου εργασίας στο υπάρχον προσωπικό. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, οι επιχειρηματίες προτείνουν την ενίσχυση της μαθητείας και της πρακτικής άσκησης, τη διασύνδεση της εκπαίδευσης με τις ανάγκες της αγοράς και την υλοποίηση προγραμμάτων ανάπτυξης δεξιοτήτων εντός των επιχειρήσεων.

Όσον αφορά την οικονομική συγκυρία, το 43% των επιχειρήσεων κρίνει ικανοποιητική την κατάσταση, ενώ το 33% την περιγράφει ως καλή. Ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας κατέγραψε βελτίωση στο τέλος του 2024, φτάνοντας το 5,9%, από 3,4% το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: