«Βέτο» Ομπάμα σε Ιρανό διπλωμάτη

«Βέτο» Ομπάμα σε Ιρανό διπλωμάτη

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε νόμο που πρακτικά απαγορεύει στον συγκεκριμένο διπλωμάτη να αναλάβει καθήκοντα πρεσβευτή της χώρας του στον ΟΗΕ.

Εδώ και καιρό στις ΗΠΑ διεξάγονταν παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για το εάν θα επιτρεπόταν στον βετεράνο Ιρανό διπλωμάτη Χαμίντ Αμπουταλεμπί -που φέρεται να είχε ανάμιξη στην κρίση των ομήρων της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Τεχεράνη το 1979- να μεταβεί στη Νέα Υόρκη και να υπηρετήσει ως ο πρεσβευτής της χώρας του στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Ο βετεράνος Ιρανός διπλωμάτης, έχει παραδεχθεί μόνο ότι ενήργησε ως μεταφραστής των φοιτητών που είχαν καταλάβει την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τεχεράνη τον Νοέμβριο του 1979 και κράτησαν 52 Αμερικανούς ομήρους επί 444 ημέρες.

Χθες, ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε ένα νόμο που εγκρίθηκε από το αμερικανικό Κογκρέσο και απαγορεύει σε οποιοδήποτε πρόσωπο που έχει αναμιχθεί σε κατασκοπεία, τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ή κρίνεται ότι απειλεί την εθνική ασφάλεια της χώρας να εισέρχεται στο έδαφός της.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε ήδη καταστήσει σαφές ότι δεν επιθυμούσε να χορηγήσει βίζα στον διπλωμάτη που η Τεχεράνη σκοπεύει να διορίσει πρεσβευτή του Ιράν στον ΟΗΕ, επικαλούμενη την ανάμιξή του στην κρίση των ομήρων. Ο Ομπάμα δεχόταν ισχυρές πιέσεις να μην επιτρέψει στον Χαμίντ Αμπουταλεμπί να εισέλθει στη χώρα για να αναλάβει τα καθήκοντά του στη Νέα Υόρκη. Κατ’ ιδίαν Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι ήλπιζαν πως η Τεχεράνη θα άφηνε κατά μέρος το θέμα και θα ονόμαζε νέο πρεσβευτή.

Τη Δευτέρα, ωστόσο, το Ιράν ζήτησε να συγκληθεί έκτακτη συνεδρίαση μιας αρμόδιας επιτροπής του ΟΗΕ για το θέμα, αποκαλώντας την αμερικανική απόφαση ένα επικίνδυνο προηγούμενο που θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπλοκές και να βλάψει την διεθνή διπλωματία.

Πάντως, παρά το ότι ο Ομπάμα υπέγραψε τον νόμο, έκανε σαφές ότι διατηρεί τις επιφυλάξεις του για τις δυνητικές συνέπειες που θα έχει σε άλλες περιπτώσεις στο μέλλον, ενώ άφησε επίσης να εννοηθεί πως δεν θα αφήσει το ζήτημα αυτό να πλήξει τις προσπάθειες της κυβέρνησής του να διαπραγματευθεί μια λύση στη διένεξη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ως η κυβέρνηση που φιλοξενεί την έδρα του ΟΗΕ, γενικά οι ΗΠΑ είναι υποχρεωμένες να χορηγούν θεωρήσεις διαβατηρίων για την είσοδο στη χώρα διπλωματών που υπηρετούν στα Ηνωμένα Έθνη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

Μήνυμα Ομπάμα προς τον ιρανικό λαό

Αγιατολάχ: «Οι ΗΠΑ θα ανέτρεπαν την ιρανική κυβέρνηση αν μπορούσαν»

Μερική άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν αποφάσισε η Ε.Ε.

«Το Ιράν δεν θα κατασκευάσει ποτέ πυρηνικά όπλα»