«Βέτο» στις διαγραφές φοιτητών βάζει το Καποδιστριακό
- 04/09/2014, 10:55
- SHARE
Τι δηλώνει ο νέος πρύτανης του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Φορτσάκης για τους φοιτητές που μπήκαν μετά το 2003.
Διευκρινήσεις σχετικά με την πολιτική που θα ακολουθήσει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών δίνει ο νέος πρύτανης του, Θεόδωρος Φορτσάκης, μιλώντας στην «Καθημερινή».
Σύμφωνα με δηλώσεις του το ίδρυμα θα προσκαλέσει όλους τους «αιώνιους» φοιτητές του ιδρύματος –53.866– να δηλώσουν εάν επιθυμούν να πάρουν το πτυχίο τους και κατόπιν να έχουν έως και μία διετία για να εξεταστούν με επιτυχία στα μαθήματά τους.
Συγκεκριμένα όσοι το κάνουν θα έχουν τις εξής δυνατότητες:
• Οσοι εισήχθησαν μετά το 2003 θα πρέπει μέσα σε ένα έτος να εξεταστούν με επιτυχία σε όλα τα μαθήματα που «χρωστούν». Για ειδικές περιπτώσεις φοιτητών, το διάστημα αυτό μπορεί να διπλασιαστεί.
• Τα ίδια θα ισχύσουν και για όσους εισήχθησαν πριν από το 2003, με μία επιπλέον μέριμνα. Καθώς μπορεί η επιστήμη να έχει προχωρήσει από τότε που εισήχθησαν, το ΑΕΙ θα έχει τη δυνατότητα να τους ορίσει επανεξέταση σε βασικά μαθήματα.
«Το υπουργείο Παιδείας δεν μπορεί να προχωρήσει στην αυτόματη διαγραφή φοιτητών ενός αυτοδιοικούμενου ιδρύματος. Μπορεί να την ορίσει, ζητώντας από τις αρχές του ιδρύματος να προχωρήσουν σε αυτή. Και εάν δεν το πράξουν, το υπουργείο μπορεί να επιβάλει κυρώσεις», δήλωσε χθες στην «Κ» απαντώντας στο ερώτημα ποια είναι η θέση του μετά την ψήφιση της συγκεκριμένης τροπολογίας από τη Βουλή.
Η Βουλή χθες ενέκρινε, όπως αναμενόταν, ρύθμιση μέσω της οποίας δίνεται στους «αιώνιους» φοιτητές (όσους μπήκαν πριν το 2003), υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, η δυνατότητα να προσπαθήσουν κατά τις προσεχείς δύο εξεταστικές περιόδους, να πάρουν το πτυχίο τους. Η ρύθμιση αφορά περί τους 4.500 φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ οι υπόλοιποι διαγράφονται. Τρόποι για κάλυψη των «αιωνίων» που θα διαγραφούν με βάση τη ρύθμιση που ψηφίσθηκε χθες από τη Βουλή εξετάζει και η νέα ηγεσία του ΕΜΠ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη ρύθμιση, εξαιρούνται της οριστικής διαγραφής τους από τα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα όσοι εκ των παλαιών φοιτητών είτε συμμετείχαν σε τουλάχιστον μία εξεταστική κατά την τελευταία διετία είτε απλώς είχαν κάνει δήλωση μαθήματος κατά το ίδιο χρονικό διάστημα ή οφείλουν μόνο πρακτική ή διπλωματική άσκηση. Αυτοί οι φοιτητές μπορούν να συμμετάσχουν στις επαναληπτικές εξετάσεις το τρέχον διάστημα και στις εξετάσεις του Φεβρουαρίου.
Από τον χώρο της αντιπολίτευσης προτάθηκε να αντιμετωπιστούν με ευνοϊκότερο τρόπο οι εν λόγω φοιτητές, αλλά η ρύθμιση δεν άλλαξε. «Αν υπάρχουν κάποιοι φοιτητές που χρωστούν δέκα-δεκαπέντε μαθήματα στις σχολές που έχουν πάρα πολλά μαθήματα, καταλαβαίνετε ότι είναι αδύνατο σε δύο εξεταστικές περιόδους να μπορούν να αντεπεξέλθουν σε αυτές τις υποχρεώσεις», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τάσος Κουράκης (ΣΥΡΙΖΑ), αιτιολογώντας τη θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, οι «λιμνάζοντες» φοιτητές σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ είναι 152.759. Εξ αυτών, οι 23.526 έχουν συμμετάσχει σε εξετάσεις τις δύο προηγούμενες χρονιές ή οφείλουν μόνο πρακτική ή διπλωματική άσκηση. Βέβαια, ο αριθμός εκείνων που αφορά η ρύθμιση θα αυξηθεί, αφού τελικά δόθηκε η δυνατότητα να μη διαγραφούν και σε όσους απλώς είχαν κάνει δήλωση μαθήματος κατά την τελευταία διετία, αλλά δεν έδωσαν εξετάσεις.