Βγενόπουλος: Τέλος της ποινικής διερεύνησης για τη Λαϊκή στην Ελλάδα
- 23/02/2016, 19:02
- SHARE
Ανακοίνωση MIG για το τέλος της ποινικής διερεύνησης για τη Λαϊκή Τράπεζα στην Ελλάδα.
Τη δημοσίευση της υπ’ αριθμ. 1/22-2-2016 απόφασης της αρμοδίας Εισαγγελέως Εφετών, η οποία θέτει στο αρχείο καταγγελίες περί διάπραξης πιθανών ποινικών αδικημάτων που αφορούσαν την Λαϊκή Τράπεζα και τα στελέχη της κατά την περίοδο 2006-2011, επισημαίνει με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η MIG.
Με αυτή την κίνηση, η ελληνική Δικαιοσύνη ολοκληρώνει την έρευνα της στο πρόσωπο του Ανδρέα Βγενόπουλου, ύστερα από μακρά συνεργασία με τις κυπριακές αρχές μέσω δικαστικής συνδρομής. Στην Κύπρο, εξάλλου, η υπόθεση βρίσκεται ακόμη υπό έρευνα.
Αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης της κυρίας Τσατάνη, ο κ. Βγενόπουλος κοινοποίησε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι «η σκευωρία που είχε στηθεί στην Κύπρο κατέρρευσε».
Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, «δημοσιεύθηκε η υπ΄αριθμ. 1/22-2-2016 απόφαση της αρμοδίας Εισαγγελέως Εφετών Αθηνών η οποία περαίωσε Προκαταρκτική Εξέταση που διεξήχθη επί 3 περίπου έτη από διάφορους Εισαγγελείς σχετικά με καταγγελίες περί διάπραξης πιθανών ποινικών αδικημάτων που αφορούσαν την Λαϊκή Τράπεζα και τα στελέχη της κατά την περίοδο 2006-2011. Σύμφωνα με την απόφαση δεν προέκυψαν ενδείξεις περί διάπραξης πιθανών αδικημάτων και η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο».
Όπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, «τα θέματα που εξετάσθηκαν καλύπτουν σχεδόν όλη την δραστηριότητα της Τράπεζας εκείνη την περίοδο και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, όλες τις μεγάλες χρηματοδοτήσεις, την αγορά και διακράτηση Ελληνικών Ομολόγων και την έκδοση Αξιογράφων Κεφαλαίου. Για άπαντα τα ανωτέρω θέματα η αρμόδια Εισαγγελεύς απεφάνθη ότι δεν υπάρχουν ούτε καν ενδείξεις πιθανών ποινικών αδικημάτων. Να σημειωθεί ότι η Εισαγγελεύς έλαβε υπόψιν της μεγάλο αριθμό ειδικών Εκθέσεων της Τράπεζας της Ελλάδος, οι οποίες παρεγγέλθησαν αρμοδίως για να εξετασθούν πολλά επιμέρους θέματα, καθώς και Έκθεση Ειδικού Πραγματογνώμονα ο οποίος διορίστηκε με εισαγγελική παραγγελία και γνωμοδότησε εφ΄όλων των προς εξέτασιν δανειοδοτήσεων και των λοιπών θεμάτων που του ζητήθηκαν. Τέλος, η Εισαγγελεύς εξέτασε και περίπου 3.000 έγγραφα που της απεστάλησαν ηλεκτρονικώς μέσω δικαστικής συνδρομής από τις Κυπριακές Αρχές, στα οποία δεν αναφέρονται οι κατηγορίες οι οποίες επί έτη διέρρεαν στην Κύπρο ως δήθεν ποινικά αδικήματα. Αντίθετα στα έγγραφα αυτά περιλαμβάνονται και έγγραφες πληροφορίες περί ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμών των δήθεν υπόπτων με το συμπέρασμα ότι ουδέν μεμπτόν προκύπτει, στοιχεία που επιμελώς απεκρύβησαν από την Κυπριακή αλλά και την Ελληνική κοινή γνώμη! Αξίζει να τονιστεί ότι, εις το υλικό των ερευνών των Κυπριακών Αρχών που απεστάλη στην Ελληνική Δικαιοσύνη, δεν υπήρχε κανένας ισχυρισμός ή τεκμηρίωση περί δανείων χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις κατά τη χορήγησή τους, ενώ αντίθετα, η σχετική Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος η οποία παρηγγέλθη αρμοδίως, αποδεικνύει ότι όλα τα δάνεια που χορηγήθησαν είχαν, κατά τη στιγμή της χορήγησής τους, σημαντικές υπερκαλύψεις. Η σκευωρία που είχε στηθεί στην Κύπρο λοιπόν κατέρρευσε και οι πραγματικοί υπεύθυνοι για την καταστροφή της ΛΑΪΚΗΣ, δηλαδή τα όργανα και οι εκπρόσωποι της Κυπριακής Δημοκρατίας θα αναδειχθούν με την απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου, όπου πλέον, πέραν της σημερινής ηθικής δικαίωσης, θα ακολουθήσουν για την MIG και άλλους Έλληνες επενδυτές οι χρηματικές αποζημιώσεις για την επένδυσή τους στην ΛΑΪΚΗ», καταλήγει η ανακοίνωση.