Villeroy: Σε φαύλο κύκλο η οικονομία – Νομισματική και δημοσιονομική πολιτική δεν συμβαδίζουν
- 18/10/2022, 10:34
- SHARE
Προειδοποίηση για την τροφοδότηση ενός φαύλου κύκλου στην αγορά των κρατικών ομολόγων, με αφορμή την πρόσφατη αναταραχή στα gilts του Ηνωμένου Βασιλείου, απηύθυνε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας François Villeroy de Galhau.
Πιο αναλυτικά, ο François Villeroy de Galhau, ο οποίος είναι μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η απότομη αύξηση του κόστους δανεισμού της βρετανικής κυβέρνησης, μετά την αποκάλυψη μη χρηματοδοτούμενων φορολογικών περικοπών ύψους 45 δισ. λιρών, υπογράμμισε τη σημασία να θεσπιστεί «ένα συνεπές μείγμα πολιτικής» μεταξύ κεντρικών τραπεζών και εθνικών κυβερνήσεων.
Υπογραμμίζοντας τους κινδύνους της δημοσιονομικής επέκτασης σε μια περίοδο ραγδαίας αύξησης των επιτοκίων, ο διοικητής της Banque de France είπε: «Εάν η νομισματική πολιτική είναι αντιπληθωριστική και η δημοσιονομική πολιτική επεκτείνεται, τότε υπάρχει ο κίνδυνος ενός φαύλου βρόχου».
Το sell off στα βρετανικά Gilts, που υποχρέωσε την Τράπεζα της Αγγλίας να παρέμβει για να σταματήσει το κραχ, σύμφωνα με τον διοικητή της Banque de France ήταν το τελευταίο παράδειγμα ευπάθειας του μη τραπεζικού χρηματοπιστωτικού τομέα.
Προέτρεψε δε τις παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές στο Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να «υποβάλουν τώρα σαφέστερους και αυστηρότερους κανόνες» για να διασφαλίσουν ότι τα funds και οι traders δημιουργούν ισχυρότερα αποθέματα ρευστότητας.
Συγκρίνοντας την αναταραχή του Ηνωμένου Βασιλείου με τον πανικό μετά την πανδημία Covid-19 το 2020 και την κρίση στην Ενέργεια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, ο Villeroy είπε: «Έχουν ένα κοινό πράγμα και αφορά τη ρευστότητα.
Ο Villeroy είπε ότι από τα τέλη του τρέχοντος έτους η τράπεζα θα μπορούσε να σταματήσει να επαναγοράζει ορισμένα από τα ομόλογα που λήγουν στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων ύψους 3,26 τρισεκατομμυρίων ευρώ.
Πριν από αυτό, οι ιδιώτες δανειστές θα πρέπει να αποπληρώσουν τα 2,1 τρισεκατομμύρια ευρώ των εξαιρετικά φθηνών δανείων της ΕΚΤ στο πλαίσιο των στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLtro), είπε.
Τα TLtro σχεδιάστηκαν για να ενθαρρύνουν τις τράπεζες να συνεχίσουν να δανείζουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας παρέχοντάς τους χρηματοδότηση με -1%. Η συρρίκνωση του ισολογισμού θα αντιμετωπιζόταν με προσοχή, είπε. «Ας ξεκινήσουμε ξεκάθαρα αλλά προσεκτικά και μετά ας επιταχύνουμε σταδιακά» κατέληξε ο Villeroy.