«Βήματα προς το μέλλον»: Πώς κρίνουν Αθήνα και Άγκυρα τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

«Βήματα προς το μέλλον»: Πώς κρίνουν Αθήνα και Άγκυρα τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντάται με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της Εβδομάδας Υψηλού Επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024. Η Σύνοδος Κορυφής για το Μέλλον γίνεται με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες και αποτελεί μέρος των ευρύτερων προσπαθειών του ΟΗΕ να αντιμετωπίσει κρίσιμες παγκόσμιες προκλήσεις όπως οι γεωπολιτικές εντάσεις, η οικονομική αστάθεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ψηφιακή διακυβέρνηση και οι απειλές για την παγκόσμια ειρήνη και να μεταρρυθμίσει το διεθνές σύστημα ώστε να είναι έτοιμο για το μέλλον. Η σύνοδος βασίζεται στη Διακήρυξη του ΟΗΕ το 2020 για τα 75 χρόνια του διεθνούς οργανισμού και αποσκοπεί στην αναζωογόνηση της παγκόσμιας συνεργασίας. Η Ελλάδα αναμένεται να υποστηρίξει το Σύμφωνο για το Μέλλον στα Ηνωμένα Έθνη, που επικεντρώνεται στην ειρήνη, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την τεχνολογία και την παγκόσμια διακυβέρνηση, επαναβεβαιώνοντας τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία στο μεταναστευτικό, με στόχο την εξάρθρωση δικτύων διακινητών που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Η πρόοδος στον πολιτικό διάλογο και τη θετική ατζέντα βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία στο μεταναστευτικό, με στόχο την εξάρθρωση δικτύων διακινητών που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Επιπλέον, αποφασίστηκε η προετοιμασία για τη σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα τον Ιανουάριο του 2025. Οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών ανέλαβαν να συντονίσουν τις διαδικασίες για την πραγματοποίησή του.

Στο Κυπριακό, η ελληνική πλευρά επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της Αθήνας και της Λευκωσίας, τονίζοντας την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Κυβερνητικές πηγές χαρακτήρισαν τη συνάντηση ως «εποικοδομητική», με την εστίαση να είναι στην εντατικοποίηση της συνεργασίας και την προετοιμασία μελλοντικών επαφών.

Ο Ερντογάν, στην ομιλία του στον ΟΗΕ, ανέφερε τη σημασία της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών βάσει του διεθνούς δικαίου, ενώ η Αθήνα προγραμματίζει επαφές με την Άγκυρα για το ζήτημα της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας.

Παράλληλα, αποφασίστηκε η προσεχής συνάντηση των υπουργών Μετανάστευσης των δύο χωρών για την ενίσχυση της συνεργασίας στο κρίσιμο θέμα του μεταναστευτικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουρκική προεδρία: Οι δύο χώρες μπορούν να κάνουν σίγουρα βήματα προς το μέλλον

«Ο πρόεδρος μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μετέβη στη Νέα Υόρκη προκειμένου να συμμετάσχει στην 79η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, υποδέχθηκε τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκαν οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, περιφερειακά και παγκόσμια θέματα» τονίζει σε ανακοίνωσή της η τουρκική προεδρία, σύμφωνα με την ΕΡΤ και προσθέτει:

«Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία και η Ελλάδα μπορούν να κάνουν σίγουρα (σ.σ. σταθερά) βήματα προς το μέλλον, στον άξονα της καλής γειτονίας και ότι η ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών καθώς και η κίνησή τους σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα της Διακήρυξης των Αθηνών θα ωφελήσει και τις δύο χώρες.

Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ σε διάφορες περιοχές, ιδίως στη Γάζα, πέρα από αθώους πολίτες, έχουν στόχο και την ειρήνη στην περιοχή, ότι υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης της κρίσης στην περιοχή και ότι είναι σημαντικό να ασκηθεί πίεση στο Ισραήλ για την ανεμπόδιστη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: