Βίντεο Βαρουφάκη: Αληθινό ή ψεύτικο;
- 20/03/2015, 16:01
- SHARE
Δεν λέει να κοπάσει η σεναριολογία για την πιστότητα του βίντεο με τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών.
Ένα βίντεο στάθηκε αυτή τη φορά η αφορμή για να εκτιναχθεί εκ νέου ο αριθμός των αναφορών για ίσως τον πιο πολυσυζητημένο υπουργό – τον Γιάνη Βαρουφάκη. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η αυθεντικότητα ή μη ενός βίντεο, που έδειχνε τον Υπουργό Οικονομικών, κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του, να μιλάει για την Γερμανία χειρονομώντας.
Αν και το βίντεο είχε κυκλοφορήσει online και στο παρελθόν, ξαναβρέθηκε στο επίκεντρο όταν προβλήθηκε σε τηλεοπτική συνέντευξη του κ. Βαρουφάκη στο γερμανικό κανάλι ARD, όπου ο Έλληνας Υπουργός είπε ότι πρόκειται για προϊόν μοντάζ. Τη σύγχυση ήρθε να μεγαλώσει η γερμανική χιουμοριστική εκπομπή ‘Neo Magazin Royale’ του ZDF (που είχε ασχοληθεί και στο παρελθόν με τον κ. Βαρουφάκη δημιουργώντας ένα χιουμοριστικό βίντεο κλιπ), οι συντελεστές της οποίας είπαν ότι αυτοί ήταν οι υπαίτιοι της χειρονομίας του Υπουργού, καθώς είχαν παραποιήσει το βίντεο. Ακολούθησε νέο tweet του Υπουργού, που απαίτησε συγγνώμη από τους δημοσιογράφους του ARD, για την προβολή παραποιημένου βίντεο.
Το μπέρδεμα έληξε όταν με επίσημη ανακοίνωσή του το κανάλι ZDF, που φιλοξενεί τo ‘Neo Magazin Royale’, έκανε γνωστό ότι κανείς δεν έχει παραποιήσει το βίντεο, ότι ο Έλληνας Υπουργός όντως έκανε την επίμαχη χειρονομία και ότι απλώς οι συντελεστές της σατιρικής εκπομπής πήραν αφορμή από το σάλο, που δημιουργήθηκε, για να αστειευτούν λέγοντας ότι είχαν κάνει μοντάζ.
Και εγένετο το… #Varoufake
Με όλες αυτές τις συζητήσεις, εικασίες και ανταλλαγή tweets, ο όρος “Βαρουφάκης” και τα παράγωγά του όχι μόνο πήρε εκ νέου την ανιούσα, αλλά δημιουργήθηκε ένα ακόμη hashtag, από την ένωση των λέξεων Varoufakis και fake – το #Varoufake. Πάνω από 80.000 αναφορές μέσα σε διάστημα μόλις μίας εβδομάδας (από τις 13/3) με την 19/3 να σημειώνονται οι περισσότερες αναφορές του 7ημέρου (15.800), λόγω του επίμαχου βίντεο.
Όπως φαίνεται και στο wordcloud, οι περισσότερες αναφορές έγιναν σχετικά με το θέμα της χειρονομίας, ενώ εμφανίζονται και λέξεις σχετικά με το θέμα της φωτογράφισης στο γαλλικό περιοδικό ‘Paris Match’.
Πάνω από τις μισές αναφορές (56%) καταγράφηκαν στο twitter, με τα blogs να ακολουθούν (19%).
Όσον αφορά το νέο hashtag #Varoufake, αν και με λιγότερες από 1.500 αναφορές, κάποιοι το τίμησαν δεόντως, όπως ο λογαριασμός @damomac, που ανήκει σε ξένο δημοσιογράφο, που ζει στην Ελλάδα.
Πηγή: monitor.sidebar.gr