Βιομηχανικό πάρκο στα Οινόφυτα: Μια επένδυση αξίας 250 εκατ. ευρώ
- 06/10/2018, 12:11
- SHARE
Στην περιοχή των Οινοφύτων έχει δημιουργηθεί εδώ και δεκαετίες η μεγαλύτερη άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση.
Στα 250 εκατ. ευρώ εκτιμάται η επένδυση για το Βιομηχανικό Πάρκο στα Οινόφυτα και το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι τέλος του 2018
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχει σταλεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης στο οποίο περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις για την εξυγίανση της άτυπης βιομηχανικής συγκέντρωσης της περιοχής των Οινοφύτων, και αναμένεται μέσα στο επόμενο δίμηνο να ψηφιστεί.
Υπενθυμίζεται ότι στην ευρύτερη περιοχή των Οινοφύτων έχει δημιουργηθεί εδώ και δεκαετίες η μεγαλύτερη άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση, με βλαπτικές συνέπειες στο περιβάλλον, τη δημόσια υγεία αλλά και την οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση που ξεκίνησε να αναπτύσσεται από τη δεκαετία του ’70.
Στην έκταση της άτυπης βιομηχανικής συγκέντρωσης (ΑΒΣ) των Οινοφύτων δραστηριοποιούνται σήμερα περίπου 1.000 επιχειρήσεις και παράγεται το 35% του βιομηχανικού ΑΕΠ της χώρας. Σε μια περιοχή που προσφέρει όμως πολλές δυνατότητες για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκεί, καθώς βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το κέντρο της Αθήνας, το εμπορευματικό κέντρο του ΟΛΠ και το εμπορευματικό πάρκο Θριασίου και επί του κεντρικού οδικού άξονα ΠΑΘΕ
Με τη συνεργασία των υπουργείων Οικονομίας και Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, του δήμου Τανάγρας αλλά και των οικονομικών φορέων της περιοχής, διαμορφώθηκε κατόπιν ευρείας διαβούλευσης μία στρατηγική για την εξυγίανση και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής (Ολοκληρωμένο Στρατηγικό Σχέδιο Παρεμβάσεων στη λεκάνη απορροής του Ασωπού Ποταμού και την ανάπτυξη Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης της βιομηχανικής περιοχής Οινόφυτων – Σχηματαρίου – ΟΣΣΠ).
Το έργο περιλαμβάνει α) την ανάπτυξη Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης (ΕΠΕ) της ΑΒΣ Οινόφυτων – Σχηματαρίου και β) την υλοποίηση Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) ΛΑΠ Ασωπού για την περιβαλλοντική εξυγίανση της ευρύτερης περιοχής, τη βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης των τοπικών κοινωνιών και την αναβάθμιση της τοπικής οικονομίας, για το οποίο έχουν εξασφαλιστεί πόροι από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ και με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.Σημειώνεται ότι η συνολική επένδυση στην περιοχή εκτιμάται στα 250 εκατ. ευρώ.