Βιομηχανία: 4 «μελετημένα» μέτρα για επενδύσεις – Τo ρίσκο για το Υπουργείο Οικονομικών

Βιομηχανία: 4 «μελετημένα» μέτρα για επενδύσεις – Τo ρίσκο για το Υπουργείο Οικονομικών
Heavy Industry Engineering Factory Interior with Industrial Worker Using Angle Grinder and Cutting a Metal Tube. Contractor in Safety Uniform and Hard Hat Manufacturing Metal Structures. Photo: Shutterstock
Τι λέει η αγορά για την πρόταση 4 σημείων ΕΕΝΕ-ΙΟΒΕ και το ρίσκο που μελετά ο Κωστής Χατζηδάκης που θεωρεί μύθο την αποβιομηχάνιση.

Αύξηση του ΑΕΠ και ενίσχυση της απασχόλησης και των δημοσίων εσόδων υπόσχεται πρόταση 4 μέτρων της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (E.ΕΝ.Ε), σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ.

Τα προτεινόμενα μέτρα συνοψίζονται σε: μείωση του μη μισθολογικού κόστους για εργαζόμενους που αποκτούν επιπλέον ψηφιακές δεξιότητες, μείωση οριακής φορολόγησης για διευκόλυνση της μεγέθυνσης των επιχειρήσεων, κατάργηση της προκαταβολής φόρου και επιτάχυνση αποσβέσεων σε μηχανολογικό εξοπλισμό.

Στόχος των προτάσεων είναι ένα διαφορετικό μοντέλο φορολογίας της ανάπτυξης, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κρίστιαν Χατζημηνάς, Πρόεδρος στην Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών (E.ΕΝ.Ε). Σύμφωνα με τον Νίκο Βέττα, Γενικό Διευθυντή στο Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών – ΙΟΒΕ και Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, υπολογίζεται ότι η εφαρμογή των μέτρων, στο βασικό σενάριο, μπορεί να επιφέρει ενίσχυση του ΑΕΠ κατά 1,6 δισ. ευρώ ετησίως την πρώτη δεκαετία, ετήσια αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης των επιχειρήσεων κατά 5%, ενίσχυση της παραγωγικότητας κατά 1%, δημιουργία 17.000 νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης και αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 1 δισ. ευρώ ετησίως. Στο αισιόδοξο σενάριο αυτές οι επιδόσεις αναβαθμίζονται.

Τις 4 παρεμβάσεις υποστηρίζουν οι επιχειρήσεις και εκτός του κλάδου της βιομηχανίας για τον οποίο έγινε η μελέτη. Αυτό αποτυπώθηκε χθες στην 8η Ετήσια Διάσκεψη της ΕΕΝΕ με τις απόψεις που διατυπώθηκαν από επιχειρηματίες και επικεφαλής φορέων μεταξύ των οποίων η Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, πρόεδρος στο Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) και ο Μιχάλης Στασινόπουλος, πρόεδρος στην Ελληνική Παραγωγή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μέτρα επιβραβεύουν όσους επενδύουν λένε οι επιχειρηματίες

Η χώρα έχει παραγωγικό έλλειμμα και δεν διαθέτει ολιστική βιομηχανική στρατηγική, όπως είπε ο Άγις Πιστιόλας, πρόεδρος της ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ, που υπερασπίστηκε την πρόταση 4 σημείων που εισάγει σύστημα μπόνους για τις επιχειρήσεις που επενδύουν. Στο ίδιο πλαίσιο, η Ράνια Αικατερινάρη, πρόεδρος στην Εκτ. Επιτροπής και Αντιπρόεδρος Δ.Σ στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), που έδωσε έμφαση και στην ευρωπαϊκή πολιτική ενώ επανέλαβε την πρόταση του Σπύρου Θεοδωρόπουλου, προέδρου του ΣΕΒ, στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου για υπεραποσβέσεις. Ο Αρμόδιος Γιαννίδης, πρόεδρος στον Σύνδεσμο Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών (ΣΕΧΒ), τόνισε τη σημασία να γίνουν οι επιχειρηματικοί φορείς συνδιοργανωτές πολιτικών, πέρα από συνομιλητές της κυβέρνησης ενώ από την πλευρά της η Μαίρη Χατζάκου, Μέλος της Διοικητικής Επιτροπής του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), ανέδειξε τις προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπες στις διεθνείς αγορές οι ελληνικές βιομηχανίες τονίζοντας την αξία της επιβράβευσης που εισάγουν τα προτεινόμενα μέτρα. Επίσης, ο Ηλίας Κικίλιας, Γενικός Διευθυντής του ΙΝΣΕΤΕ, μίλησε για την συμπληρωματικότητα βιομηχανίας και τουρισμού και τόνισε ότι δεν υπάρχει βιομηχανική στρατηγική στη χώρα, όπως δεν υπάρχει και τουριστική πολιτική και γι’ αυτό ο τουρισμός αναπτύσσεται αυθόρμητα και σε κάποιες περιπτώσεις άναρχα.

Η κυβέρνηση αξιολογεί την πρόταση και το ρίσκο

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, που μίλησε στη διάσκεψη της ΕΕΝΕ, τόνισε ότι εξετάζεται η πρόταση της ΕΕΝΕ αλλά απέφυγε να σχολιάσει περαιτέρω. Σημείωσε πάντως ότι είναι στο πνεύμα της κυβερνητικής πολιτικής η μείωση των φόρων αλλά “μετράμε πριν προχωρήσουμε σε όποια κίνηση και πριν αποφασίσουμε για να μην θέσουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα”, πρόσθεσε. Είπε επίσης ότι είναι μύθος ότι στην Ελλάδα έχει επέλθει αποβιομηχάνιση και ότι η χώρα δεν παράγει ούτε καρφίτσα και παρουσίασε στοιχεία για την σταδιακή απόδοση της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου.

Η Ελλάδα, όπως είπε μεταξύ άλλων, είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη μείωση φόρων ως προς το ΑΕΠ μεταξύ των χωρών της ΕΕ, από 42,8% το 2022 σε 40,7% το 2023. Αναφέρθηκε επίσης στις 12 νέες μειώσεις φόρων που προωθούνται σε συνδυασμό με την πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά και τα κίνητρα για συγχωνεύσεις και μετασχηματισμούς επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, η κυβέρνηση έχοντας πετύχει δημοσιονομική σταθερότητα, δίνει ακόμη μεγαλύτερη έμφαση σε επενδύσεις και εξαγωγές που είναι συνδεδεμένες με την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Τέλος, τόνισε ότι η Ελλάδα δεν έχει γίνει παράδεισος αλλά ανεβαίνει και δεν πρέπει να αγνοείται και να υποτιμάται η προσπάθεια και τα επιτεύγματα απευθύνοντας κάλεσμα για συνεργασία.

Μάλιστα, εμπρός στη δύσκολη διαδρομή που έχει να διανύσει η χώρα επικαλέστηκε τα μηνύματα του βιβλίου του Στάθη Καλύβα “Καταστροφές και Θρίαμβοι“…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: