Βιομηχανία: Μεγάλες επενδύσεις με ζητούμενο την ανταγωνιστικότητα

Βιομηχανία: Μεγάλες επενδύσεις με ζητούμενο την ανταγωνιστικότητα
Industrial 4.0 Digital Visualization: Heavy Industry Welder Working, Welding Inside Pipe. Construction of NLG Natural Gas and Fuels Transport Pipeline. Clean Green Power and Energy Concept. Photo: Shutterstock
Παραγωγικός μετασχηματισμός με επενδύσεις 3 δισ. ευρώ για τη βιομηχανία. Κίνδυνος για την ανταγωνιστικότητα η ακριβή ενέργεια.

Με βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και χρηματοδοτικά εργαλεία για επενδύσεις στη βιομηχανία και την καινοτομία, με γνώμονα την περιφερειακή ανάπτυξη, η κυβέρνηση σχεδιάζει να μετασχηματίσει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας αλλά η ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας παραμένει ζητούμενο.

Σύμφωνα με την στρατηγική για τη βιομηχανία που παρουσίασε ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, χθες -παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη- εξειδικεύοντας τους τρεις παραπάνω πυλώνες, προτεραιοποιούνται οι μεγάλες παραγωγικές επενδύσεις στη βιομηχανία με χρηματοδοτικά προγράμματα και ενισχύσεις που σε βάθος τριετίας θα ξεπεράσουν τα 3 δισ. ευρώ, χωρίς τη μόχλευση που δυνητικά μπορεί να κινητοποιήσει επιπλέον 5-5,5 δισ. ευρώ. Παράλληλα προωθούνται επενδύσεις σε υποδομές, logistics για την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και κίνητρα για την προώθηση της ψηφιοποίησης και της καινοτομίας.

Παρόλαυτά, παραμένει ζητούμενο η ανταγωνιστικότητα, θέμα πρώτης γραμμής για τα στελέχη της βιομηχανίας που δεν φαίνεται να αισιοδοξούν δεδομένης της πολυπλοκότητας του θέματος, με το κόστος της ενέργειας να αποτελεί βασικό πυλώνα. Σημειώνεται ότι η ελληνική πρόταση για μόνιμο μηχανισμό παρέμβασης απέναντι στις ακραίες τιμές, που προωθείται με την στήριξη Ρουμανίας και Βουλγαρίας, δεν έχει οδηγήσει προς το παρόν σε κάποιο μόνιμο μέτρο και ως εκ τούτου δεν καθησυχάζει τους βιομήχανους που προβλέπουν νέα άνοδο των τιμών της ενέργειας τους επόμενους μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με την Ένωση των Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) πρέπει να ληφθούν μέτρα άμεσα καθώς η κατάσταση επιδεινώνεται, χωρίς κάποια ένδειξη για το πώς οι ελληνικές βιομηχανίες θα αποκτήσουν ανταγωνιστικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους στην Ευρώπη. Η εκτόξευση των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, που καταγράφεται στις ώρες αιχμής μετά τη δύση του ηλίου αυξάνει τη διαφορά σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές. Όπως δείχνουν οι μέσες τιμές από την αρχή του έτους, η Ελλάδα είναι στα 94,10 ευρώ/ΜWh όταν η Γερμανία είναι στα 70,83 ευρώ/MWh, η Ισπανία στα 53,53 ευρώ/MWh, η Πορτογαλία στα 53,53 ευρώ/MWh κ.ο.κ..

Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΟΒΕ, στο Δελτίο Εξελίξεων στη Βιομηχανία (Οκτώβριος 2024) η τιμή χονδρικής φορτίου βάσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα τον Αύγουστο ενισχύθηκε κατά 19% σε ετήσια βάση. Τον συγκεκριμένο μήνα η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα (134 ευρώ/MWh) μειώθηκε κατά 4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα αλλά ήταν σε υψηλότερα επίπεδα (από +57% έως +145%) από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές και 773% υψηλότερη από την τιμή συστήματος Nordic (15,35 ευρώ/MWh).

Ταυτόχρονα αυξάνεται και η τιμή του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τον Ιούλιο αυξήθηκε κατά 8% σε μηνιαία βάση, αν και ήταν σε χαμηλότερο επίπεδο από τις βασικές αγορές της Ευρώπης. Τον Ιούλιο, η Μεσοσταθμική Τιμή Εισαγωγής Φυσικού Αερίου στην Ελλάδα (31,20 ευρώ/MWh) ήταν 4% χαμηλότερη από το μηνιαίο δείκτη τιμής στην αγορά EGIX-THE Γερμανίας (32,52 ευρώ/MWh) και 3% χαμηλότερη από την μηνιαία τιμή στην αγορά TTF Ολλανδίας (32,17/MWh).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: