Βιώσιμη στρατηγική: Το νέο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των επιχειρήσεων
- 31/10/2020, 10:06
- SHARE
Mέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2010 λίγοι επενδυτές έδιναν προσοχή στα δεδομένα για το περιβάλλον, την κοινωνία και την εταιρική διακυβέρνηση (Environmental, Social & Governance – ESG) − πληροφορίες σχετικά με το ανθρακικό αποτύπωμα, τις πολιτικές εργασίας, τη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου των εταιρειών κ.λπ. Σήμερα αυτά τα δεδομένα χρησιμοποιούνται ευρέως από τους επενδυτές.
Ορισμένοι αποφεύγουν να επενδύσουν σε εταιρείες με κακές επιδόσεις ESG, υποθέτοντας ότι οι παράγοντες που οδηγούν τις εταιρείες να λαμβάνουν χαμηλή βαθμολογία ESG θα οδηγήσουν σε αδύναμα οικονομικά αποτελέσματα.
Μερικοί αναζητούν υψηλές επιδόσεις ESG, αναμένοντας ότι οι υποδειγματικές συμπεριφορές ESG θα οδηγήσουν σε καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα. Άλλοι επενδυτές ενσωματώνουν δεδομένα ESG στη βασική τους ανάλυση. Και ορισμένοι χρησιμοποιούν τα δεδομένα ως ακτιβιστές, επενδύοντας και, στη συνέχεια, προτρέποντας τις εταιρείες να «αλλάξουν» τις δραστηριότητές τους.
Γίνεται πλέον σαφές ότι οι εταιρείες θα βρίσκονται υπό αυξανόμενη πίεση για να βελτιώσουν την επίδοσή τους στα θέματα ESG στο μέλλον.
Η πρόκληση για πολλούς ηγέτες εταιρειών είναι ότι δεν είναι σίγουροι τι πρέπει να κάνουν. Δεν έχουν κατανοήσει πού πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους και πώς πρέπει να κοινοποιούν τις προσπάθειές τους αναφορικά με τα θέματα ESG. Πολλά στελέχη πιστεύουν λανθασμένα ότι αρκούν απλές ενέργειες όπως η βελτίωση των δημοσιοποιήσεων μη χρηματοοικονομικών (ESG) θεμάτων, η δημοσίευση ενός απολογισμού βιώσιμης ανάπτυξης ή η διεξαγωγή μιας εκδήλωσης με τους επενδυτές, με κύριο θέμα τη βιώσιμη ανάπτυξη (θέματα ESG). Κάποιες εταιρείες που υλοποιούν αυτές τις ενέργειες δεν βλέπουν οφέλη και απογοητεύονται. Σε ορισμένες δε περιπτώσεις αντιμετωπίζουν την κριτική και αρνητικές αντιδράσεις από τους επενδυτές.
Oι εταιρείες που θα δράσουν τολμηρά και στρατηγικά, υιοθετώντας τα κρίσιμα ζητήματα ESG ως κεντρικής σημασίας για τη στρατηγική και τη λειτουργία τους, θα ανταμειφθούν.
Διαβάστε όλο το άρθρο του Γιώργου Σεραφείμ, στο νέο τεύχος του Fortune που κυκλοφορεί αυτή την Τρίτη στα περίπτερα και ψηφιακά στην πλατφόρμα της Readpoint.