Βυθισμένη στο χάος η Μπουρκίνα Φάσο
- 31/10/2014, 12:45
- SHARE
Την παραίτηση του προέδρου της αφρικανικής χώρας ζητούν οι διαδηλωτές - Τουλάχιστον 30 νεκροί στις χθεσινές συγκρούσεις.
«Είμαι ανοιχτός για συνομιλίες σχετικά με τη μεταβατική περίοδο, στο τέλος της οποίας θα παραδώσω την εξουσία», δήλωσε χθες τη νύχτα ο πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο, Μπλεζ Κομπαορέ, λίγες ώρες αφότου ανακοίνωση τη διάλυση της κυβέρνησής του και κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, έπειτα από τις βίαιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που παρέλυσαν την πρωτεύουσα της αφρικανικής χώρας, καθώς χιλιάδες εξοργισμένοι πολίτες βγήκαν στο δρόμο και εισέβαλαν στο κοινοβούλιο, απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου που παρέτεινε την παραμονή του Κομπαορέ στην εξουσία.
Σήμερα εκατοντάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στην πρωτεύουσα Ουαγκαντούγκου ζητώντας την παραίτηση του επί 27 έτη προέδρου και τη συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης στον απόηχο των μαζικών διαδηλώσεων και των βίαιων επεισοδίων που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 30 ανθρώπους.
«Δεν τον θέλουμε. Θέλουμε να φύγει. Δεν είναι ο πρόεδρός μας», φώναζαν μεταξύ άλλων οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν σήμερα στην κεντρική Πλατεία του Έθνους, στην πρωτεύουσα, και στο αρχηγείο του στρατού.
Ο Κομπαορέ ανήλθε στην εξουσία με στρατιωτικό πραξικόπημα το 1987, στο οποίο δολοφονήθηκε ο πρώην πρόεδρος της χώρας, ο αριστερός Τόμας Σανκαρά, ο αποκαλούμενος και «Τσε Γκεβάρα της Αφρικής». Οι διαδηλωτές που βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας κρατούσαν φωτογραφίες του Σανκάρα και πλακάτ με το σύνθημα: «Σανκαρά κοίτα τους γιούς σου. Δίνουμε τον δικό σου αγώνα».
Ο Κομπαορέ εγκατέλειψε το σχέδιο για την τροποποίηση του συντάγματος που θα του επέτρεπε να διεκδικήσει την επανεκλογή του τον επόμενο χρόνο, κάτι που προκάλεσε τις χθεσινές διαδηλώσεις.
Η οργάνωση των χωρών της Δυτικής Αφρικής, η Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS), ανακοίνωσε χθες ότι δεν θα δεχτεί την άνοδο στην εξουσία καμίας πλευράς με μη συνταγματικό τρόπο, γεγονός που υποδηλώνει διπλωματικές πιέσεις για την παραμονή του Κομπαορέ στην εξουσία.
Όπως σχολιάζει το BBC, η θητεία του προέδρου λήγει τον Νοέμβριο του επόμενου χρόνου, άρα η παραμονή του τώρα στην εξουσία θα ήταν νόμιμη. Όμως η αντιπολίτευση και οι διαδηλωτές θεωρούν ότι ο πρόεδρος δεν είναι «νομιμοποιημένος» και ζητούν την παραίτησή του. Ο ίδιος ο Κομπαορέ εμφανίστηκε διατεθειμένος να ηρεμήσει την κατάσταση, αλλά ήταν προφανές ότι μίλησε σαν κάποιος που θέλει να αποφασίσει ο ίδιος πότε θα παραιτηθεί. Κι αυτό, σχολιάζει το BBC, είναι «συνταγή» για περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης.
Η τύχη του Κομπαορέ, στενού στρατιωτικού συμμάχου των ΗΠΑ και της πρώην αποικιοκρατικής δύναμης, της Γαλλίας, θα παρακολουθείται στενά από άλλες κυβερνήσεις της Δυτικής και της Κεντρικής Αφρικής, όπου πλησιάζει η συνταγματική λήξη της θητείας αρκετών ηγετών τους που βρίσκονται επί σειρά ετών στην εξουσία.
Η Μπουρκίνα Φάσο είναι μία από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο, αλλά έχει διατελέσει διαμεσολαβητής σε περιφερειακές κρίσεις. Είναι επίσης σημαντικός σύμμαχος στις δυτικές επιχειρήσεις κατά των οργανώσεων που συνδέονται με την αλ Κάιντα και δρουν στη Δυτική Αφρική.
Ο Κομπαορέ κυβερνά τη χώρα με σιδηρά πυγμή, αλλά αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια αυξανόμενες αντιδράσεις, περιλαμβανομένης της αποστασίας μελών του κόμματός του. Επιστολή που έλαβε νωρίτερα μέσα στο μήνα από τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, η οποία περιήλθε στην κατοχή του Ρόιτερς, προσφέρει στον Κομπαορέ τη στήριξη του Παρισιού για την τοποθέτησή του σε κάποιο διεθνή οργανισμό. Σήμερα η Γαλλία, δια στόματος του υπουργού της των Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, έκανε έκκληση για αποκλιμάκωση της κρίσης.
Επέζησε ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος που είχε λαϊκή στήριξη το 2011 χάρις στη στήριξη της επίλεκτης προεδρικής του φρουράς.