«Βυθισμένη» στο πένθος η Ολλανδία
- 18/07/2014, 12:49
- SHARE
Οι 173 από τους επιβαίνοντες του μοιραίου Μπόινγκ ήταν Ολλανδοί – «Μπαλάκι» οι ευθύνες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Μεσίστιες είναι σήμερα οι σημαίες στην Ολλανδία καθώς η χώρα αναζητεί τους υπεύθυνους της τραγωδίας που κόστισε τη ζωή σε 298 ανθρώπους, ανάμεσά τους 173 Ολλανδούς. Δημοσιεύοντας φωτογραφίες των συντριμμιών, ολλανδικών διαβατηρίων στο τόπο της συντριβής, χάρτες της περιοχής, φωτογραφίες των θυμάτων και των συγγενών τους, ο ολλανδικός Τύπος αφιερώνει όχι μόνο τις πρώτες σελίδες, αλλά ολόκληρους φακέλους στην καταστροφή.
Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε είχε τη νύκτα τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα, οι οποίοι συμφώνησαν για την ανάγκη διεξαγωγής πλήρους έρευνας.
Ένας σημαίνων ολλανδός εμπειρογνώμονας του AIDS ήταν ανάμεσα στους 298 επιβάτες του αεροσκάφους που κατερρίφθη στην Ουκρανία. Ο Γεπ Λάνγκε, που είχε αφιερώσει περισσότερα από 30 χρόνια στην έρευνα και την καταπολέμηση του ιού HIV που προκαλεί το AIDS, ήταν γνωστός υπέρμαχος της πρόσβασης σε φτηνές θεραπευτικές αγωγές στις φτωχές χώρες.
«Ο Γεν είχε δεσμευτεί απόλυτα στη θεραπεία του ιού HIV και στην ιατρική περίθαλψη νοσούντων στην Ασία και την Αφρική», δήλωσε ο Ντέιβιντ Κούπερ, καθηγητής στο Ινστιτούτο Kirby του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, ο οποίος συνεργάστηκε στενά με τον Λάνγκε για ένα ερευνητικό πρόγραμμα για τον ιό HIV στην Μπανγκόκ. «Η χαρά στη συνεργασία με τον Γεπ είναι ότι έφερνε πάντα νέες ιδέες, μια μοναδική αντίληψη των πραγμάτων και ουδέποτε δέχτηκε πως είναι αδύνατο να επιτευχθεί κάτι», στον αγώνα κατά της νόσου, δήλωσε ο Κούπερ στην ανακοίνωσή του.
«Μπαλάκι» οι ευθύνες ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία
Το Boeing-777, με 298 επιβαίνοντες, συνετρίβη σε περιοχή κοντά στα ρωσικά σύνορα, κοντά στην πόλη Ντονέτσκ, όπου βρίσκονται αντιμέτωπες οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις και οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες. Η συντριβή του μαλαισιανού αεροπλάνου με 298 επιβαίνοντες, σε εμπόλεμη ζώνη της Ουκρανίας, δείχνει την επείγουσα ανάγκη διευθέτησης της κρίσης στη χώρα αυτή, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, χαρακτηρίζοντας «τραγωδία» το γεγονός.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας «επεσήμανε το γεγονός ότι η τραγωδία αυτή αναδεικνύει την ανάγκη επείγουσας και ειρηνικής διευθέτησης της οξείας κρίσης στην Ουκρανία», κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής του επικοινωννίας με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Κρεμλίνο.
Χθες, ο πρόεδρος της Ρωσίας κατηγόρησε την Ουκρανία ότι «φέρει την ευθύνη για την τρομερή τραγωδία». «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Κράτος στο έδαφος του οποίου συνέβη αυτό, φέρει την ευθύνη για την τρομερή αυτή τραγωδία. Αυτή η τραγωδία δεν θα είχε συμβεί, εάν η ειρήνη κυριαρχούσε στη χώρα αυτή, εάν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν είχαν επαναληφθεί στη νοτιο-ανατολική Ουκρανία», δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Ρωσίας στο πρακτορείο ειδήσεων RIA-Novosti, χωρίς να επιρρίψει στις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις την άμεση ευθύνη για την καταστροφή ανταποδίδοντας τις κατηγορίες του Κιέβου .
Το Κίεβο με τη σειρά του επέρριψε την ευθύνη για την κατάρριψη του μαλαισιανού αεροσκάφους στις φιλορωσικές αυτονομιστικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Μόσχα.
Οι υπεύθυνοι για την κατάρριψη του αεροσκάφους της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία πρέπει να προσαχθούν ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ κατηγορώντας τους Ρώσους για ένα «διεθνές έγκλημα».
«Οι Ρώσοι ξεπέρασαν τα όρια. Πρόκειται για διεθνές έγκλημα οι υπεύθυνοι για το οποίο πρέπει να δικασθούν στη Χάγη», δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax-Ukraina, ο ουκρανός πρωθυπουργός.
Διαβάστε ακόμη:
Κρύβονται φιλορώσοι πίσω από την κατάρριψη του αεροπλάνου;
Σοκαρισμένη η διεθνής κοινότητα για τη συντριβή του αεροπλάνου