Βηθλεέμ: Για άλλη μια χρονιά, τα Χριστούγεννα επισκιάζονται από τον πόλεμο στη Γάζα

Βηθλεέμ: Για άλλη μια χρονιά, τα Χριστούγεννα επισκιάζονται από τον πόλεμο στη Γάζα
epa11060226 A woman prays in the Church of the Nativity during Eastern Christmas celebrations in the West Bank city of Bethlehem, 06 January 2024. The Church of the Nativity, built on the site where Jesus Christ is believed to have been born in the West Bank city of Bethlehem, is administered jointly by Greek Orthodox, Roman Catholic, Armenian Apostolic and Syriac Orthodox Churches. EPA/ALAA BADARNEH Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Θα προσευχηθούμε και θα ζητήσουμε από τον Θεό να δώσει τέλος στα βάσανά μας, να φέρει σε αυτή την περιοχή του κόσμου την ειρήνη που περιμένει, την ειρήνη που έφερε στον κόσμο ο Ιησούς», λέει ο δήμαρχος της Βηθλεέμ.

Κάτω από έναν όμορφο χειμωνιάτικο ήλιο στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, λίγος κόσμος περπατά γύρω από τον Ναό της Γέννησης στη Βηθλεέμ, κοιτίδα του χριστιανισμού, όπου για δεύτερη συνεχή χρονιά τα Χριστούγεννα γιορτάζονται χωρίς μεγαλοπρέπεια με φόντο τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

Αστυνομικοί, στρατιώτες, αξιωματούχοι και δημοσιογράφοι είναι σχεδόν οι μόνοι στην περιοχή του Ναού της Γέννησης, που χτίστηκε πάνω από το σπήλαιο στο οποίο γεννήθηκε ο Ιησούς Χριστός, σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση.

Ένα μεγάλο έλατο έχει τοποθετηθεί για τα Χριστούγεννα στην παρακείμενη Πλατεία της Φάτνης, αλλά, όπως και πέρυσι, οι τοπικές αρχές αποφάσισαν να μην διοργανώσουν μεγάλες εορταστικές εκδηλώσεις.

«Δεν βάλαμε δέντρο, δεν στολίσαμε τους δρόμους», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άντον Σαλμάν, δήμαρχος της Βηθλεέμ, μιας πόλης στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη που βρίσκεται περίπου δέκα χιλιόμετρα από την Ιερουσαλήμ, στην άλλη πλευρά του διαχωριστικού τείχους του Ισραήλ.

«Θέλουμε (…) να δείξουμε στον κόσμο ότι η Παλαιστίνη εξακολουθεί να υποφέρει από την ισραηλινή κατοχή και την αδικία», τόνισε ο Σαλμάν.

Μπροστά από ένα κτίριο του δήμου, με μια ονομασία πιο επίκαιρη ίσως από ποτέ, το Κέντρο Ειρήνης της Βηθλεέμ (Bethlehem Peace Center), υπαίθριοι πωλητές καλαμποκιού περιμένουν απεγνωσμένα πελάτες πίσω από τις κατσαρόλες τους που αχνίζουν.

Ο 57χρονος Μοχάμαντ Αουάντ πουλάει καφέ για περισσότερο από ένα τέταρτο του αιώνα στους πρόποδες του τεμένους Ομάρ, του οποίου ο κομψός μιναρές «κοιτά» τον Ναό της Γέννησης και είναι μια από τις σπάνιες φορές που ο κόσμος είναι τόσο λίγος.

«Οι δουλειές πήγαιναν καλά πριν από τον πόλεμο, αλλά δεν υπάρχει κανείς εκεί τώρα. Είναι πολύ δύσκολο», λέει ο πωλητής, φορώντας την κεφίγιε (την παραδοσιακή παλαιστινιακή μαντίλα). «Ελπίζω ότι ο πόλεμος στη Γάζα θα τελειώσει και οι τουρίστες θα επιστρέψουν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας πυροδοτήθηκε από την επίθεση στις 7 Οκτωβρίου 2023 από μαχητές του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο περισσότερων από 1.200 ανθρώπων από την ισραηλινή πλευρά, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε στοιχεία Ισραηλινών αξιωματούχων.

Περισσότεροι από 45.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί έπειτα από 14 μήνες της στρατιωτικής εκστρατείας του Ισραήλ ως αντίποινα στον παλαιστινιακό θύλακα, με τα θύματα στην πλειονότητά τους να είναι άμαχοι, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, που θεωρούνται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ.

Οι πρόσφατες έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς αναπτέρωσαν τις ελπίδες για μια συμφωνία εκεχειρίας.

Παρά τις μάχες που συνεχίζουν να μαίνονται στην παλαιστινιακή παράκτια λωρίδα, η Κριστιάνα φον ντερ Ταν ήρθε από τη Γερμανία με τον σύζυγό της για να περάσουν τις διακοπές μαζί με την κόρη τους, ανταποκρίτρια μέσου ενημέρωσης στο Τελ Αβίβ.

«Είναι λυπηρό που είναι τόσο άδειο. Είναι πολύ δύσκολο για τους ανθρώπους εδώ, που δεν μπορούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους», είπε η φον ντερ Ταν. «Αλλά υπάρχουν και κάποια θετικά: μπορεί εύκολα κανείς να έχει πρόσβαση στον Ναό της Γέννησης για να προσευχηθεί και να ξεκουραστεί, χωρίς συνωστισμό».

Η παλαιότερη χριστιανική εκκλησία αναμένεται να έχει περισσότερο κόσμο για τη μεταμεσονύκτια λειτουργία την οποία θα χοροστατήσει ο Λατίνος Πατριάρχης της Ιερουσαλήμ, Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλα.

Ακόμα και χωρίς εορταστικό κλίμα λόγω του πολέμου οι Χριστιανοί στους Αγίους Τόπους -περίπου 185.000 στο Ισραήλ και 47.000 στα παλαιστινιακά εδάφη- καταφεύγουν εκεί για να προσευχηθούν.

«Θα προσευχηθούμε και θα ζητήσουμε από τον Θεό να δώσει τέλος στα βάσανά μας, να φέρει σε αυτή την περιοχή του κόσμου την ειρήνη που περιμένει, την ειρήνη που έφερε στον κόσμο ο Ιησούς», λέει ο δήμαρχος της Βηθλεέμ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ